Thinner Than A Crescent
दोस्तों के साथ शेयर करें

Bihar Board English ‘Thinner Than A Crescent’ – Objective

नमस्कार दोस्तों, Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में है Bihar Board 10th English Poetry के ‘Thinner Than A Crescent’ का Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board Class 10th English Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board 10th English के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा | इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये ‘Thinner Than A Crescent Objective’ ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े, जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. “Thinner Than A Crescent” has been composed by …….
(A) Puran Singh
(B) Durga Prasad Panda
(C) Vidyapati
(D) Nirad C. choudhary
[Ans.(C)]

2. Vidyapati’s poems are about Radha and ……………..
(A) Ram
(B) Sita
(C) Krishna
(D) Vishnu
[Ans.(C)

3. Lord Krishna had not met ……….. for some time.
(A) Radha
(B) Sudama
(C) Vidyapati
(D) Yashoda
[Ans.(A)

4. Who is crying?
(A) Radha
(B) Lord Krishna
(C) The Poet
(D) None of these
[Ans.(A)

5. How is she hurt?
(A) Due to the presence of Lord Krishna
(B) Due to the absence of Lord Krishna
(C) Due to the ignorance of Lord Krishna
(D) None of these
(Ans.(B)

6. Originally Vidyapati is a ……….. poet.
(A) Hindi
(B) English
(C) Maithili
(D) Bhojpuri
[Ans.(C)

7. Radha’s friends were ……….. about her.
(A) Angry
(B) Worried
(C) Happy
(D) Ecstatic

8. This poem “Thinner Then a Crescent” is in the form of
(A) A letter
(B) A report
(C) A speech
(D) A conversation
[(Ans. (B)]

9. Radha’s friend goes to Krishna
(A) Running
(B) Riding
(C) Walking
(D) Sailing
(Ans. (A)]

10. Why is Radha crying?
(A) due to her hurt
(B) in absence of her lover
(C) both (A) and (B)
(D) none of these
[Ans.(B)]

Bihar Board 10th ‘Ode On Solitude’ सम्पूर्ण पाठ Objective

11. To whom does Radha’s friend make a report?
(A) Rama
(B) Krishna
(C) Lakshamana
(D) none of these
[Ans. (B)]

12. What do Radha’s friend believe in?
(A) Krishna will never come again
(B) Joy may come again
(C) Joy will never come again
(D) Nothing will come again
[Ans.(B)]

13. Why did Radha’s friend run to Lord Krishna?
(A) to meet him
(B) to see him
(C) to report him
(D) to warn him
[Ans.(C)]

14. Another name for Lord Krishna is
(A) Radha
(B) Buddha
(C) Madhavi
(D) Madhav
[Ans: (D)]

15. Actually, this poem is a ……….. to Lord Krishna
(A) grief
(B) love
(C) scold
(D) report
[Ans. (D)]

16. Radha is growing thinner than the
(A) moon
(B) slice
(C) stick
(D) crescent
(Ans. (D)]

17. Radha, each day, grows thinner, thinner than …………….. in the sky.
(A) a girl
(B) the crescent
(C) her friend
(D) none of these
(Ans. (B)]

18. Who is loved by Radha?
(A) Lord Rama
(B) Lord Krishna
(C) Lord Shiva
(D) Lord Vishnu
[Ans.(B)]

19. And she ……….. on its bank.
(A) looks
(B) cries
(C) broods
(D) sings
[Ans.(C)]

20. Who is Madhava?
(A) Lord Krishna’s friend
(B) The other name of Lord Krishna
(C) Lord Krishna
(D) a follower of Lord Krishna
[Ans.(B)]

21. Vidyapati was born in
(A) Bishup, Madhuban
(B) Baisakhi, Madhubani
(C) Bisfi, Madhubani
(D) None of these
[Ans.(C)]

22. What carved a river?
(A) her water
(B) water
(C) tears
(D) None of these
[Ans.(C)]

23. At times they ………. hope.
(A) tears
(B) banish
(C) broods
(D) crescent
[Ans.(B)]

Bihar Board 10th ‘Polythene Bag’ सम्पूर्ण पाठ Objective

24. Radha is both hurt and
(A) tears
(B) crescent
(C) confused
(D) banish
[Ans. (C)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!