Ode On Solitude Objective
दोस्तों के साथ शेयर करें

‘Ode On Solitude’ – Objective

नमस्कार दोस्तों, Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में है Bihar Board 10th English Poetry के ‘Ode On Solitude’ का Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board Class 10th English Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board 10th English के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा | इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये ‘Ode On Solitude Objective’ ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े, जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. “Ode on Solitude” is written by ……….
(A) Alexander Pope
(B) Leo Tolstoy
(C) R.C. Hutchinson
(D) Toni Morrison
[Ans.(A)]

2. A happy man’s wants are satisfied by the property inherited by him from his …………
(A) uncle
(B) mother
(C) cousin
(D) father
[Ans. (D)]

3. Hours, days and years slide away……… for the happy man.
(A) Hard
(B) Quickly
(C) Softly
(D) Tensely
[Ans.(C)]

4. Meditation ………… the happy man.
(A) Saddens
(B) Pleases
(C) Worries
(D) Disturbs
[Ans.(B)]

5. Alexander Pope was one of the greatest of the early 18th century.
(A) dramatists
(B) novelists
(C) writers
(D) satirists
[Ans. (D)]

6. The poet does not want anything to mark the place where he is
(A) Buried
(B) Sitting
(C) Hiding
(D) Lost
[Ans.(A)]

7. The poet of The Rape of the Lock’ is
(A) William Cowper
(B) Alexander Pope
(C) William de la Mare
(D) John Keats
[Ans.(B)]

8. “Essay on Criticism’ is the famous work of
(A) John Keats
(B) Shakespeare
(C) Wordsworth
(D) Alexander Pope
[Ans. (D)]

9. A poem addressed to a person or thing or celebrating of an event
(A) Satire
(B) Ode
(C) Ballad
(D) Elegy
[Ans.(B)]

10. ‘Loneliness’ is same in meaning as
(A) satire
(B) profound
(C) solitude
(D) mob
[Ans.(C)]

11. The happy man is content to live in his own
(A) tree
(B) town
(C) ground
(D) None
(Ans.(C)]

12. Who is a happy man?
(A) who is wealthy
(B) who is brave
(C) who is content with his paternal land and belongings
(D) who is careful
[Ans.(C)]

Bihar Board 10th Little Girl Wiser Than Man सम्पूर्ण पाठ Objective

13. What do you man by ‘slide soft away’?
(A) go away
(B) pass away smoothly
(D) none of these
(C) pass away
[Ans.(B)]

14. What do the trees yield to a person in summer?
(A) wood
(B) fire
(C) fruit
(D) shade
[Ans.(D)]

15. How do hours days and years of a blessed man pass away?
(A) softly
(B) hardly
(C) coldly
(D) frankly
[Ans.(A)]

16. “Steal from the world, and not a stone’-here stone means……………….
(A) piece of a rock
(B) a poluable
(C) a tomb stone
(D) a marble stone
[Ans.(C)]

17. “Whose herds with milk, whose fields with bread’, here bread’ means.
(A) cake
(B) corn
(C) piece of bread
(D) any type of bread
[Ans.(B)]

18. Whose flocks supply him with attire, here flock means.
(A) sheep
(B) cow
(C) dog
(D) elephant
[Ans.(D)]

19. Alexander Pope was born in
(A) 1588
(B) 1688
(C) 1788
(D) 1678
[Ans. (B)]

20. Alexander Pope died in
(A) 1888
(B) 1848
(C) 1744
(D) 1724
[Ans.(C)]

21. Who was one of the greatest poet-satirist and also a critic of the early 18th century?
(A) William Cowper
(B) William Wordsworth
(C) Alexander Pope
(D) Walter de la Mare
(Ans.(C)

22. Where does the happy man live, according to this poem?
(A) In forest
(B) In towns
(C) In his native land
(D) None of these
[Ans.(C)]

23. How is he content?
(A) To live peacefully
(B) to live with comfort
(C) To live with luxury
(D) None of these
[Ans.(A)]

25. How does the poet desire to sleep?
(A) So long .
(B) Soundly
(C) Sleep for less hours
(D) None of these
[Ans.(B)]

Bihar Board 10th ‘God Made The Country’ सम्पूर्ण पाठ Objective

26. The happy man owns inherited
(A) world
(B) property
(C) poem
(D) solitude
[Ans.(B)]


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!