BSEB 12th English Grammar
दोस्तों के साथ शेयर करें

12th English Grammar Objective – Synonyms

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में हम आपको BSEB 12th English Grammar का संपूर्ण Objective क्वेश्चन देने जा रहे हैं। जैसा की आप जानते है कि आजकल BSEB 12th English Grammar Exam में बहुत ज्यादा Objective पूछा जा रहा है | इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए BSEB 12th English Grammar के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये BSEB 12th English Grammar  Objective ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो !

8. SYNONYMS

Direction : Choose the most appropriate Synonyms for the words given below.

1. The synonym of ‘Robber’
(A) Thief
(B) People
(C) Gaurd
(D) Man
Ans. (A)

2. The synonym of ‘Gain
(A) Loss
(B) Profit
(C) Help
(D) Poor
Ans. (B)

3. The synonym of ‘General’
(A) People
(B) Card
(C) Normal
(D) District
Ans. (C)

4. The synonym of ‘Hermit’.
(A) Robber
(B) Thief
(C) Monk
(D) Priest
Ans. (C)

5. The synonym of ‘Journey
(A) Trip
(B) Mountain
(C) Road
(D) Bus
Ans. (A)

6. The synonym of ‘Murder
(A) Death
(B) Kill
(C) Alive
(D) Distroy
Ans. (B)

7. The synonym of ‘Kind –
(A) Merciful
(B) Bad
(C) Good
(D) Happy
Ans. (A)

8. The synonym of ‘Opaque
(A) Unclear
(B) Clear
(C) Plain
(D) Foot
Ans. (A)

9. The synonym of ‘Rainy
(A) Wet
(B) Chance
(C) Rain
(D) Cloud
Ans. (A)

10. The synonym of ‘Recess’
(A) Open
(B) Interval
(C) Close
(D) Dim
Ans. (B)

11. The synonym of ‘Rotation’
(A) Revolution
(B) Ovule
(C) Rectangle
(D) Square
Ans. (A)

12. The synonym of ‘Talkative’
(A) Talk
(B) Silent
(C) Speak
(D) Gossipy
Ans. (D)

13. The synonym of ‘Vacant.
(A) Empty
(B) Full
(C) Hard
(D) Soft
Ans. (A)

14. The synonym of ‘Zest
(A) Charm
(B) Dad
(C) Good
(D) Bless
Ans. (A)

15. The synonym of ‘Bandit’
(A) Good man
(B) Political-man
(C) People
(D) Robber
Ans. (D)

16. The synonym of ‘Barren
(A) Desert
(B) Garden
(C) Park
(D) River
Ans. (A)

बिहार बोर्ड कक्षा-12 मॉडल पेपर

17. The synonym of ‘Before
(A) After
(B) Tomorrow
(C) Today
(D) Earliar
Ans. (D)

18. The synonym of ‘Among’
(A) Between
(B) Yet
(C) Their
(D) Them
Ans. (A)

19. The synonym of ‘Sordid’
(A) Harmful
(B) Dirty
(C) Splendid
(D) Dangerous
Ans. (B)

20. The synonym of ‘Hoard’
(A) Destroy
(B) Hide
(C) Store
(D) Divide
Ans. (C)

21. The synonym of ‘Deft
(A) Skillful
(B) Vigorous
(C) Clumsy
(D) Deceitful
Ans. (A)

22. The synonym of ‘Plush
(A) Comforting
(B) Luxurious
(C) Tasty
(D) Delicious
Ans. (B)

23. The synonym of ‘Eradic
(A) Complicate
(B) Indicate
(C) Dedicate
(D) Eliminate
Ans. (D)

24. The synonym of ‘Destitution
(A) Adequacy
(B) Poverty
(C) Humility
(D) Moderation
Ans. (B)

25. The synonym of ‘Competence’
(A) Fluency
(B) Competition
(C) Ability
(D) Compensation
Ans. (C)

26. The synonym of ‘Turn up’
(A) Show up
(B) Give up
(C) Land up
(D) Lose up
Ans. (A)

27. The synonym of ‘Baffle’.
(A) Insult
(B) Defame
(C) Hunger
(D) Frustrate
Ans. (D)

28. The synonym of ‘Brace’
(A) Waste
(B) Grip
(C) Define
(D) Confine
Ans. (B)

29. The synonym of ‘Infernal’
(A) Exacting
(B) Angelic
(C) Devilish
(D) Damaging
Ans. (C)

30. The synonym of ‘Desultory’
(A) Obedient
(B) Punctual
(C) Regular
(D) Aimless
Ans. (D)

31. The synonym of ‘Paramount
(A) Prestigious
(B) Supreme
(C) Valuable
(D) Urgent
Ans. (B)

32. The synonym of ‘Pander’
(A) Frustrate
(B) Cajole
(C) Dissatisfy
(D) Withdraw
Ans. (B)

33. The synonym of ‘Civil’
(A) Abrupt
(B) Solid
(C) Formal
(D) Polite
Ans. (D)

34. The synonym of ‘Dynamic
(A) Lethargic
(B) Apathetic
(C) Flabby
(D) Active
Ans. (C)

35. The synonym of ‘Ambition
(A) Expectation
(B) Acceptance
(C) Aspiration
(D) Toil
Ans.(C)

36. The synonym of ‘Marvellous
(A) Wonderful
(B) Attractive
(C) Ordinary
(D) Destroying
Ans.(A)

37. The synonym of ‘Demise
(A) Decline
(B) Decay
(C) Dormant
(D) End
Ans.(D)

38. The synonym of ‘Abandon
(A) Admit
(B) Retain
(C) Claim
(D) Forsake
Ans.(D)

39. The synonym of ‘Mutation’
(A) Variation
(B) Display
(C) Severance
(D) Silence
Ans.(A)

40. The synonym of ‘Reluctant –
(A) Ready
(B) Willing
(C) Hesitating
(D) Inclined
Ans.(C)

41. The synonym of ‘Venality’
(A) Hope
(B) Sacrifice
(C) Corruption
(D) Respect
Ans.(C)

42. The synonym of ‘Rein’
(A) Overcome
(B) Fling
(C) Control
(D) Pour
Ans.(C)

43. The synonym of ‘Aid’
(A) Impediment
(B) Hindrance
(C) Assistance
(D) Disease
Ans.(C)

44. The synonym of ‘Innate’
(A) Unique
(B) Important
(C) Inborn
(D) Extrinsic
Ans.(C)

45. The synonym of ‘Replenish’
(A) Waste
(B) Consume
(C) Deplete
(D) Restore
Ans.(D)

46. The synonym of ‘Kitty –
(A) Romantic
(B) Cheap
(C) Pooled funds
(D) Drowsy
Ans. (C)

47. The synonym of ‘Emulate
(A) Imitate
(B) Enable
(C) Differ
(D) Neglect
Ans. (A)

48. The synonym of ‘Mediocre
(A) Mild
(B) Unusual
(C) Stupid
(D) Average
Ans. (D)

49. The synonym of ‘Cherish’
(A) Nurture
(B) Abandon
(C) Discourage
(D) Scold
Ans. (A)

50. “The synonym of ‘Feat’
(A) Sloth
(B) Attainment
(C) Stagnation
(D) Loafing
Ans. (B)

51. The synonym of ‘Genial’ —
(A) Gloomy
(B) Gracious
(C) Grim
(D) Solemn
Ans. (B)

52. The synonym of ‘Muddle
(A) Dilemma
(B) Conformity
(C) Allocation
(D) Uniformity
Ans. (A)

53. The synonym of ‘Sagacity’
(A) Morality
(B) Wisdom
(C) Ineptness
(D) Uprightness
Ans. (B)

54. The synonym of ‘Gragarious –
(A) Sociable
(B) Turbulent
(C) Pugnacious
(D) Clumsy
Ans. (A)

55. The synonym of ‘Jeer
(A) Inspire
(B) Enjoy
(C) Encourage
(D) Ridicule
Ans. (D)

56. The synonym of ‘Fanciful
(A) Unreal
(B) Glorious
(C) Faithful
(D) Stormy
Ans. (A)

57. The synonym of ‘Smear’
(A) Encourage
(B) Quarrel
(C) Avoid
(D) Mark
Ans. (D)

57. The synonym of ‘Smear’
(A) Encourage
(B) Quarrel
(C) Avoid
(D) Mark
Ans. (D)

58. The synonym of ‘Grand’
(A) Stately
(B) Rough
(C) Base
(D) Humble
Ans. (A)

59. The synonym of ‘Taint’
(A) Right
(B) Strength
(C) Honour
(D) Ruin
Ans. (D)

60. The synonym of ‘Predict’
(A) Determine
(B) Analyse
(C) Foretell
(D) Describe
Ans. (C)

61. The synonym of ‘Abbreviate’
(A) Shorten
(B) Enlarge
(C) Amplify
(D) Change
Ans. (A)

62. The synonym of ‘Insolent’
(A) Nervous
(B) Rude
(C) Proud
(D) Assertive
Ans. (B)

63. The synonym of ‘Dodge
(A) Avoid
(B) Break up
(C) Drag
(D) Push forward
Ans. (A)

64. The synonym of ‘Crass’
(A) Wicked
(B) Zig-Zag
(C) Spiritless
(D) Insensitive
Ans. (D)

65. The synonym of ‘Ken’
(A) Knowledge
(B) Trial
(C) Witness
(D) Ignorance
Ans. (A)

66. The synonym of ‘Inordinate
(A) Moderate
(B) Inanimate
(C) Subordinate
(D) Excessive
Ans. (D)

67. The synonym of ‘Empirical
(A) Spiritual
(B) Royal
(C) Practical
(D) Theoretical
Ans. (C)

68. The synonym of ‘Charter
(A) Announcement
(B) Article
(C) Declaration
(D) Document
Ans. (D)

69. The synonym of ‘Coy
(A) Beautiful
(B) Sweet
(C) Talented
(D) Shy
Ans. (D)

70. The synonym of ‘Adjourn’
(A) Decide
(B) Hasten
(C) Postpone
(D) Continue
Ans. (C)

71. The synonym of ‘Admit
(A) Dissent
(B) Confess
(C) Except
(D) Attain
Ans. (B)

72. The synonym of ‘Admoni’
(A) Applaud
(B) Pacify
(C) Warn
(D) Appeal
Ans. (C)

73. The synonym of ‘Boldness
(A) Meek
(B) Effortless
(C) Cowardness
(D) Valour
Ans. (D)

74. The synonym of ‘Desire’
(A) Aspiration
(B) Destination
(C) Security
(D) Reduce
Ans. (A)

75. The synonym of ‘Exponent
(A) Meddler
(B) Cancel
(C) Advocate
(D) Horrid
Ans. (C)

76. The synonym of ‘Installed
(A) Prepared
(B) Established
(C) Refused
(D) Manufactured
Ans. (B)

77. The synonym of ‘Interrogate’
(A) To question
(B) To stop
(C) To interfare
(D) To enter
Ans. (A)

78. The synonym of ‘Liberal’
(A) Conservative
(B) Generous
(C) Visionary
(D) Imaginative
Ans. (B)

79. The synonym of ‘Display
(A) Kept
(B) Rusted
(C) Remove
(D) Exhibited
Ans. (D)

80. The synonym of ‘Eventually
(A) Suddenly
(B) Ultimately
(C) Quickly
(D) Initially
Ans. (B)

81. The synonym of ‘Mortal
(A) Recurrent
(B) Trivial
(C) Fatal
(D) Eternal
Ans. (C)

82. The synonym of ‘Pacify
(A) Gather
(B) A lot
(C) Calm
(D) Remit
Ans. (C)

83. The synonym of ‘Rebate
(A) Commission
(B) Discount
(C) Gift
(D) Interest
Ans. (B)

84. The synonym of ‘Repay
(A) Deprive
(B) Return
(C) Direction
(D) Seize
Ans. (B)

85. The synonym of ‘Revenge’
(A) Murder
(B) Obey
(C) Sin
(D) Avenge
Ans. (D)

86. The synonym of ‘Rite
(A) Custom
(B) Correct
(C) Rot
(D) Renowned
Ans. (A)

87. The synonym of ‘Satisfaction
(A) Gloom
(B) Predict
(C) Contentment
(D) Expectation
Ans. (C)

88. The synonym of ‘Showy –
(A) Rowdy
(B) Hungry
(C) Greedy
(D) Gaudy
Ans. (D)

89. The synonym of ‘Sin’
(A) Purity
(B) Shield
(C) Secure
D) Vice
Ans. (D)

90. The synonym of ‘Sorrow’
(A) Regret
(B) Admire
(C) Joy
(D) Cheer
Ans.(A)

91. The synonym of ‘Sterile’
(A) Potent
(B) Barren
(C) Fecund
(D) Fertile
Ans. (B)

92. The synonym of ‘Vivid’
(A) Graphic
(B) Timid
(C) Obscure
D) Instructive
Ans. (A)

93. The synonym of ‘Wonder’.
(A) Beautiful
(B) Wander
(C) Astonishment
(D) Convince
Ans. (C)

94. The synonym of ‘Admire’
(A) Praise
(B) Quality
(C) Possess
(D) Insult
Ans. (A)

95. The synonym of ‘Adult’–
(A) Infant
(B) Juvenile
(C) Mature
(D) Undeveloped
Ans. (C)

96. The synonym of ‘Alien’
(A) Proper
(B) Stranger
(C) Native
(D) Freak
Ans. (B)

97. The synonym of ‘Blessed’
(A) Holy
(B) Curse
(C) Condemned
(D) Immortal
Ans. (A)

98. The synonym of ‘Busy’
(A) Active
(B) Weary
(C) Preoccupied
(D) Ignorant
Ans. (A)

99. The synonym of ‘Delivered’
(A) Bundled
(B) Spread
(C) Dispatched
(D) Displayed
Ans. (C)

100. The synonym of ‘Elect
(A) Choose
(B) Vote-out
(C) Reject
(D) Deny
Ans. (A)

101. The synonym of ‘Fiction
(A) Biography
(B) Real
(C) Factual
(D) Imaginary
Ans. (D)

102. The synonym of ‘Glory’
(A) Criticism
(B) Obscurity
(C) Scorn
(D) Honour
Ans. (D)

103. The synonym of ‘Goods’
(A) Quality
(B) Transport
(C) Materiai
(D) Upright
Ans. (C)

104. The synonym of ‘Guide’
(A) Follower
(B) Mentor
(C) Front
(D) Order
Ans. (B)

105. The synonym of ‘Lethal
(A) Lively
(B) Deadly
(C) Beneficial
(D) Wholesome
Ans. (B)

106. The synonym of ‘Liberal’
(A) Miserly
(B) Generous
(C) Visionary
(D) Imaginative
Ans. (B)

107. The synonym of ‘Postpone’
(A) Delay
(B) Deliver
(C) Forward
(D) Hurry
Ans. (A)

108. The synonym of ‘Relief
(A) Annoyance
(B) Respite
(C) Hindrance
(D) Injury
Ans. (B)

109. The synonym of ‘Rescue
(A) Peril
(B) Danger
(C) Pitfall
(D) Save
Ans. (B)

110. The synonym of ‘Surprise
(A) Composure
(B) Anticipation
(C) Amazement
(D) Indifference
Ans.(C)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!