BSEB 12th English Grammar
दोस्तों के साथ शेयर करें

BSEB 12th English Grammar Objective – Preposition

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में हम आपको BSEB 12th English Grammar का संपूर्ण ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन देने जा रहे हैं। जैसा की आप जानते है कि आजकल BSEB 12th English Grammar Exam में बहुत ज्यादा English Grammar पूछा जा रहा है | इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए BSEB 12th English Grammar के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये BSEB 12th English Grammar ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो !

7. PREPOSITIONS

Direction : Choose the most suitable preposition from the options.

1.Her employer always finds fault ……. her.
(A) by
(B) in
(C) at
(D) to
Ans. (B)

2. I have lived in this town …….. childhood.
(A) since
(B) at
(C) in
(D) for
Ans. (A)

3. This material is different…………..that.
(A) to
(B) with
(C) at
(D) from
Ans. (D)

4. He climbed……………the ladder.
(A) at
(B) on
(C) of
(D) in
Ans. (B)

5. He has been absent………….Monday.
(A) since
(B) for
(C) from
(D) by
Ans. (A)

6. Sita fell………………the rickshaw.
(A) from
(B) of
(C) down
(D) off
Ans. (A)

7. He never despaired ……………….success.
(A) of
(B) over
(C) into
(D) in
Ans.(A)

8. The shopkeeper deals …………… Nepalese gods.
(A) in
(B) over
(C) besides
(D) from
Ans. (A)

9. Mohan deals fairly……….. his friend.
(A) with
(B) into
(C) in
(D) over
Ans. (A)

10. Your answer is ………………… the point.
(A) besides
(B) over
(C) by
(D) since
Ans. (A)

11. Manoj will return ………………. a week.
(A) with
(B) within
(C) in
(D) into
Ans. (B)

12. The medicine cured her ……….. her disease.
(A) since
(B) with
(C) of
(D) over
Ans.(C)

13. Anand borrowed Rs. 1000…………….him.
(A) in
(B) from
(C) with
(D) to
Ans. (B)

14. She did not hide the truth …………. her husband.
(A) from
(B) with
(C) to
(D) at
Ans. (A)

15. Someone was knocking ………… the door.
(A) in
(B) at
(C) with
(D) to
Ans. (B)

16. We must protest………………….. injustice.
(A) with
(B) into
(C) against
(D) to
Ans.(C)

17. The calculator is …………………… the table.
(A) on
(B) at
(C) into
(D) since
Ans. (A)

18. He was angry ………… me.
(A) on
(B) with
(C) by
(D) in
Ans.(B)

19. That man is found guilty ………… theft.
(A) by
(B) of
(C) in
(D) into
Ans. (B)

20. Your teacher is not satisfied ……….. your study
(A) with
(B) by
(C) on
(D) in
Ans. (A)

21. He should take care ……………….. his health.
(A) in
(B) of
(C) into
(D) with
Ans. (B)

बिहार बोर्ड कक्षा-12 मॉडल पेपर

22. Mukesh travelled …………………. train.
(A) of
(B) over
(C) to
(D) with
Ans. (D)

23. She jumped ……………………. the well.
(A) in
(B) into
(C) by
(D) on
Ans. (B)

24. You must beware …………….. tigers.
(A) of
(B) in
(C) at
(D) to
Ans. (A)

25. He quarrelled ………… my brother.
(A) in
(B) by
(C) with
(D) of
Ans.(C)

26. The thieves broke ………… his house.
(A) in
(B) into
(C) by
(D) with
Ans. (B)

27. Ramesh is senior ………. me.
(A) of
(B) to
(C) from
(D) in
Ans. (B)

28. Meena is satisfied ………… her husband.
(A) in
(B) with
(C) from
(D) to
Ans. (B)

29. His wife died ………… cancer.
(A) in
(B) of
(C) with
(D) into
Ans. (B)

30. My father was acquainted ………… him.
(A) in
(B) into
(C) with
Ans.(C)

31. He prefers tea ………… coffee.
(A) of
(B) to
(C) in
(D) into
Ans. (B)

32. I am fond ………… music.
(A) in
(B) to
(C) of
(D) with
Ans.(C)

33. Gandhijee was born ………… 1869.
(A) in
(B) into
(C) by
(D) to
Ans. (A)

34. The aeroplane was flying ……….. the clouds.
(A) above
(B) in
(C) with
(D) among
Ans. (A)

35. The police inspector enquired ………. the case.
(A) in
(B) into
(C) by
(D) to
Ans. (B)

36. He beloved prevented him ………… going there.
(A) in
(B) from
(C) into
(D) with
Ans. (B)

37. He complained ………… his classmate.
(A) among
(B) against
(C) from
(D) with
Ans. (B)

38. Distrubute these apples ……….. the children.
(A) between
(B) among
(C) in
(D) into
Ans. (B)

39. He aimed his pistol ………… the criminal.
(A) in
(B) at
(C) to
(D) with
Ans. (B)

40. What is the time …………….your watch?
(A) by
(B) with
(C) of
(D) from
Ans. (B)

41. Look.. ………. this painting.
(A) in
(B) at
(C) of
(D) off
Ans. (B)

42. Patna is situated ………… the bank of the Ganga.
(A) at
(B) on
(C) of
(D) to
Ans. (B)

43. I bought these books …………. auction.
(A) for
(B) from
(C) at
(D) of
Ans.(C)

44. We are going ……….. holiday next week.
(A) at
(B) on
(C) over
(D) of
Ans. (B)

45. There is a bridge ………… the river.
(A) across
(B) in
(C) at
(D) of
Ans. (A)

46. Who is this person ………… this picture?
(A) at
(B) by
(C) over
(D) in
Ans. (D)

47. The man came ………….. me.
(A) of
(B) since
(C) toward
(D) into
Ans. (C)

48. The dog is lying on the floor …….. the table.
(A) in
(B) on
(C) into
(D) under
Ans. (D)

49. He went ……….. college.
(A) at
(B) to
(C) in
(D) by
Ans. (B)

50. He spoke…………….
(A) with a loud voice
(B) at a loud voice
(C) in a loud voice
(D) to a loud voice
Ans. (C)

51. She is pleased …………. me.
(A) at
(B) on
(C) with
(D) from
Ans.(C)

52. He is going ………… leave next week.
(A) at
(B) on
(C) over
(D) of
Ans. (B)

53. Her husband is addicted ………… gambling.
(A) to
(B) at
(C) of
(D) in
Ans. (A

54. He killed the tiger ………… a gun.
(A) at
(B) to
(C) with
(D) for
Ans.(C)

55. He has been absent………… Monday.
(A) into
(B) since
(C) at
(D) by
Ans.(B)

56. He climbed ………… the ladder.
(A) at
(B) in
(C) of
(D) on
Ans. (D

57. He left…………….. Delhi this morning.
(A) for
(B) to
(C) in
(D) by
Ans. (A)

58. He leaves the bed ………… 6’O clock in the morning.
(A) at
(B) to
(C) with
(D) for
Ans. (A)

59. He is taller than you ………… two inches.
(A) into
(B) since
(C) at
(D) by
Ans. (D)

60. He has been here………………… Monday last.
(A) at
(B) in
(C) since
(D) for
Ans.(C)

61. There is a bridge …….. the railway lines.
(A) at
(B) to
(C) of
(D) over
Ans. (D)

62. Leave the class …… once.
(A) for
(B) in
(C) at
(D) again
Ans. (C)

63. She agreed ……….. may proposal.
(A) with
(B) for
(C) to
(D) on
Ans.(C)

64. He came home late ……….. the evening.
(A) with
(B) in
(C) at
(D) for
Ans. (B)

65. Santosh deals ………. grains.
(A) with
(B) in
(C) at
(D) for
Ans. (B)

66. He is vexed ……….. his neighbour.
(A) at
(B) with
(C) on
(D) for
Ans. (B)

67. We were deprived ………………….. our freedom.
(A) from
(B) of
(C) for
(D) to
Ans.(B)

68. Our publisher is accustomed ………… hard labour.
(A) of
(B)
(C) to
(D) from
Ans.(C)

69. He Complied ………… my request.
(A) with
(B) by
(C) of
(D) through
Ans. (A)

70. A crime is charged ………………. a man.
(A) with
(B) against
(C) of
(D) for
Ans. (B)

71. Success consists……………….. industry.
(A) in
(B) of
(C) with
(D) for
Ans. (A)

72. She was removed . the office of the director.
(A) to
(B) of
(C) from
(D) through
Ans.(C)

73. She shuddered ………… the dreadful sight.
(A) at
(B) on
(C) over
(D) upon
Ans. (A)

74. She smiled ………… my mistakes.
(A) on
(B) upon
(C) over
(D) at
Ans. (D)

75. I rejoiced ………… her success.
(A) of
(B) on
(C) at
(D) for
Ans. (C)

76. The dog snapped ……………. the theif and caught his leg.
(A) of
(B) at
(C) on
(D) over
Ans. (B)

77. I shall proceed ……………… him.
(A) against
(B) to
(C) for
(D) on
Ans. (A)

78. He was overwhelmed ………… sorrow.
(A) of
(B) on
(C) by
(D) with
Ans. (D)

79. He was involved ………………….. a crime.
(A) in
(B) into
(C) at
(D) of
Ans. (A)

80. I continued to smile ………… his threats.
(A) at
(B) on
(C) upon
(D) over
Ans. (A)

81. Fortune continued to smile ……….. me.
(A) at
(B) in
(C) with
(D) upon
Ans. (A)

82. Pakistan is supplying arms ………… the terrorists.
(A) with
(B) for
(C) to
(D) against.
Ans.(C)

83. America supplies Pakistan ………… arms.
(A) with
(B) for
(C) in
(D) of
Ans. (A)

84. Contentment is essesntial ………… happiness.
(A) for
(B) to
(C) in
(D) of
Ans. (B)

85. His house is adjacent ………… mine.
(A) with
(B) to
(C) from
(D) of
Ans. (B)

86. He has strong antipathy ………… smoking.
(A) for
(B) against
(C) to
(D) of
Ans.(C)

87. He is envious ………… my achievements.
(A) to
(B) for
(C) of
(D) in
Ans.(C)

88. He was astonished ………… the sad news.
(A) at
(B) in
(C) with
(D) to
Ans. (A)

89. He is confident …………………. his success.
(A) of
(B) into
(C) about
(D) towards
Ans. (A)

90. Exercise is beneficial ………… health.
(A) towards
(B) for
(C) to
(D) in
Ans.(C)

91. My wife always grumbles ………… her bad luck.
(A) in
(B) over
(C) at
(D) upon

92. We travelled …………. boat to reach Sri Lanka.
(A) by
(B) on
(C) for
(D) about
Ans. (A)

93. He statement is very much similar………… mine.
(A) to
(B) of
(C) about
(D) on
Ans. (A)

94. He is jealous ……… me.
(A) with
(B) into
(C) of
(D) at
Ans.(C)

95. She has a passion ……………. dance and music.
(A) upon
(B) at
(C) in
(D) for
Ans. (D)

96. He came………………. me in the market.
(A) at
(B) into
(C) across
(D) of
Ans.(C)

97. No one can hinder him ………… doing this.
(A) into
(B) from
(C) for
(D) of
Ans. (B)

98. Good sleep is necessary ………… good health.
(A) of
(B) for
(C) at
(D) from
Ans. (B)

99. I beg pardon ………… you for being late.
(A) with
(B) of
(C) for
(D) off
Ans. (B)

100. I challenged my opponent ………… a fight.
(A) for
(B) with
(C) to
(D) of
Ans.(C)

101. They were horrified ………… the sight.
(A) on
(B) at
(C) over
(D) into
Ans. (B)

102. The insects are a great nuisance ……….. us.
(A) with
(B) for
(C) to
(D) at
Ans. (B)

103. India is committed …………….. a policy of peaceful existence.
(A) for
(B) with
(C) to
(D) of
Ans.(C)

104. A hawker moves …………… house to house to sell his goods.
(A) from
(B) against
(C) between
(D) through
Ans. (A)

105. The soldiers rebelled ………… the government.
(A) at
(B) on
(C) with
(D) against
Ans. (D)

106. I have a lot of experience ………… teaching.
(A) of
(B) in
(C) into
(D) for
Ans. (B)

107. I differ ……….. you.
(A) from
(B) of
(C) with
(D) for
Ans.(C)

108. India differs …………. England.
(A) with
(B) from
(C) of
(D) for
Ans. (B)

109. He is blind ………………….. one eye.
(A) of
(B) to
(C) with
(D) for
Ans. (A)

110. A father is blind …………….. the faults of his son.
(A) of
(B) to
(C) with
(D) for
Ans. (B)

111. There was no cause ……………..anxiety.
(A) of
(B) with
(C) for
(D) in
Ans.(C)

112. What was the cause…………….. his anxiety?
(A) for
(B) of
(C) with
(D) off
Ans. (B)

113. He will enquire ……………….the matter.
(A) of
(B) about
(C) into
(D) after
Ans.(C)

114. He enquired ………. the health.
(A) after
(B) of
(C) into
(D) about
Ans. (A)

115. He was indignant…………. me.
(A) at
(B) with
(C) for
(D) of
Ans. (B)

116. He was indignant………………..my remark.
(A) at
(B) for
(C) of
(D) with
Ans. (A)

117. He prides himself ………… his good health.
(A) on
(B) for
(C) of
(D) in
Ans. (A)

118. He has pride ………… wealth.
(A) on
(B) for
(C) of
(D) in
Ans.(B)

119. He takes pride ……..poetry.
(A) in
(B) of
(C) for
(D) on
Ans. (A)

120. I am vexed ………… my brother.
(A) at
(B) with
(C) of
(D) for
Ans.(B)

121. Sita fell ………………….. the rickshaw.
(A) from
(B) off
(C) of
(D) down
Ans. (D)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!