Class 10th English objective
दोस्तों के साथ शेयर करें

BSEB Class 10th English objective – पाठ -8- ‘Little Girl Wiser Than Man’

नमस्कार दोस्तों, Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में है BSEB Class 10th English objective के पाठ -8 – ‘Little Girl Wiser Than Man’ का Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board Class 10th English Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board 10th English के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा | इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये BSEB Class 10th English objective – ‘Little Girl Wiser Than Man’ ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े, जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. Who is the author of the article ‘Little Girls Wiser than Man’?
(A) Bladimir Narakov
(B) Leo Tolstoy
(C) Maxim Gorki
(D) None of these
[Ans. (B)]

2. Where did the two little girls meet?
(A) On the front road
(B) On the first cross of the road
(C) In a lane between two homesteads
(D) None of these
[Ans.(C)]

3. Which festival is referred to by the writer in “Little Girls Wiser than Men”?
(A) Holi
(B) Diwali
(C) Easter
(D) None of these
[Ans.(C)]

4. Malasha’s ….. come and started scolding Akulya’s mother.
(A) father
(B) brother
(C) sister
(D) mother
[Ans.(D)]

5. The old woman tried to make everyone understand that as it was Easter the day should be spent …………
(A) sadly
(B) happily
(C) angrily
(D) jealously
(Ans.(B)]

6. The old woman tried to make everyone understand that as it was Easter, the day should be spent
(A) Sadly
(B) Happily
(C) Angrily
(D) Jealously
(D) Teal
[Ans.(B)]

7. The two girls forgot their ……… and became friends again.
(A) anger
(B) jealousy
(C) envy
(D) farms
[Ans.(A)]

8. ‘Except ye turn, and become as little …….
(A) young man
(B) children
(C) boy
(D) girl
[Ans.(B)]

9. One girl was very small, the other a little ………….
(A) younger
(B) smaller
(C) bigger
(D) thinner
[Ans.(C)]

10. Soon the ………… took then to splash about in the water.
(A) fancy
(B) thought
(C) finary
(D) none of these
[Ans. (A)]

11. One word led to another and they had an angry…………………
(A) shouting
(B) fighting
(C) quarrel
(D) flighting
[Ans.(C)]

12. It is a time for ………… and not for such folly as this.
(A) rejoicing
(B) advising
(C) avoiding
(D) providing
[Ans.(A)]

13. Presently Malasha joined her, and with a ……….. of wood helped her dig the channel.
(A) clip
(B) chip
(C) slip
(D) flip
[Ans. (B)]

14. Dear little …………!
(A) girls
(B) boys
(C) souls
(D) brothers
[Ans.(C)]

15. Who had dressed them?
(A) The mother
(B) The father
(C) The sister
(D) None of these
[Ans.(A)]

Bihar Board 10th ‘Once Upon A Time’ सम्पूर्ण पाठ Objective

16. Why were the two girls dressed in new clothes?
(A) Both went to market
(B) They had gone to church
(C) The had gone in a fair
(D) None of these
[Ans. (B)]

17. What was in the yard?
(A) Cold water
(B) Hot water
(C) Dirty water
(D) None of these
[Ans.(C)]

18. Till where did the water reach?
(A) Akoulya’s ankles
(B) Malasha’s ankles
(C) Both (A) & (B)
(D) None of these
[Ans.(C)]

19. Who splashed water on Akoulya’s frock?
(A) Malasha
(B) a fast blowing wind
(C) a fast moving water
(D) None of these
[Ans.(A)]

20. In this story, the author shows how little children sometimes behave in a more matural manner than
(A) Adults
(B) Plants
(C) Saints
(D) Animals
[Ans.(A)]

21. Malasha put down her foot and splashed dirty water on to Akoulya’s
(A) Hands
(B) Neck
(C) Frock
(D) Hair
(Ans.(C)]

22. Who began to howl so that she could be heard all down the street?
(A) Malasha
(B) Akoulya
(C) Both
(D) None of these
[Ans. (A)]

23. ‘It is deep, I’m afraid!’ who said?
(A) Malasha
(B) Akoulya
(C) Both
(D) None of these
[Ans.(A)]

24. Akouiya’s mother saw that her daughter’s skirt was
(A) dry
(B) torn
(C) splashed
(D) torn
(Ans.(C)]

25. Who’s mother came out after hearing the howl began scolding
(A) Akoulya’s
(B) Malasha’s
(C) Both
(D) None of these
[Ans.(B)]

26. What happened when Malasha’s mother came out after hearing her howl?
(A) Malasha’s mother struck Akoulya’s mothers
(B) Malasha’s mother struck Akoulya
(C) Malasha’s mother began scolding her neighbour
(D) none of these
[Ans.(C)]

27. Why was no one listening?
(A) because everyone was fighting
(B) because everyone was shouting
(C) because everyone was laughing
(D) none of these
[Ans.(B)]

28. They would not listen to the old woman and nearly ………… her off her feet.
(A) killed
(B) struck
(C) dashed
(D) knocked’
[Ans. (D)]

Bihar Board 10th ‘The Unity Of Indian Culture’ सम्पूर्ण पाठ Objective

29. ‘Akoulyas’s mother’ seized
(A) Akoulya
(B) Malasha
(C) Both
(D) None of these
[Ans.(B)]


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!