BSEB Matric English Objective
दोस्तों के साथ शेयर करें

BSEB Matric English Objective – पाठ -6- ‘Once Upon A Time’

नमस्कार दोस्तों, Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में है BSEB Matric English Objective के पाठ -6 – ‘Once Upon A Time’ का Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board Class 10th English Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board 10th English के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा | इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये BSEB Matric English Objective – ‘Once Upon A Time’ ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े, जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. Who is the writer of “Once upon a Time”?
(A) R.C. Hutchinson
(B) Toni Morrison
(C) Leo Tolstoy
(D) Satyajit Ray
[Ans.(B)]

2. The old women was ………
(A) foolish
(B) wise
(C) shy
(D) bold
[Ans.(B)]

3. The young people asked the old woman a question. Whose answer could only be given by one who could ………..
(A) hear
(B) smell
(C) read
(D) see
[Ans. (D)]

4. The old woman was ……….. enough to know she could not help the young people.
(A) stupid
(B) intelligent
(C) strong
(D) suspicious
[Ans.(B)]

5. Who is the first black woman to receive Nobel Prize?
(A) Aung San Suu Kyi
(B) Toni Morrison
(C) Amrita Pritam
(D) None of these
(Ans.(B)]

6. When did Toni Morrison receive the Nobel Prize?
(A) A.D. 1990
(B) A. D. 1992
(C) A.D. 1993
(D) A.D. 1994
[Ans.(C)]

7. “Once Upon a Time’ is a ……………
(A) story
(B) fiction
(C) speech
(D) biography
[Ans.(C)]

8. Which of the following awards was also given to Toni Morrison?
(A) Booker Awards
(B) Remon Magssessay
(C) Pulitzer
(D) None of these
[Ans.(C)]

9. Which of the following is the recent novel of Toni Morrison?
(A) Merchant
(B) Paradise
(C) Apartheid
(D) None of these
[Ans.(B)]

10. What is the position of old woman in her neighbourhood?
(A) Hatred
(B) Respected as Rural Prophet
(C) As querreling woman
(D) None of these
[Ans.(B)]

11. What disability did the woman have?
(A) Fatness
(B) Unable to move
(C) Blindness
(D) Could not talk
[Ans.(C)]

12. A language should be living and ………….
(A) glaring
(B) vibrant
(C) vivid
(D) clear
[Ans.(B)]

13. Who is the father of the old woman?
(A) an American
(B) an American black slave
(C) an English
(D) a Russian
[(Ans. (B)]

14. The Future of ………… is yours.
(A) history
(B) country
(C) children
(D) language
[Ans. (D)]

15. Once Upon a Time, there was an …………….
(A) english woman
(B) irish woman
(C) old woman
(D) wire woman
[Ans.(C)]

Bihar Board 10th ‘Acceptance speech’ सम्पूर्ण पाठ Objective

16. The old Woman was …..
(A) blind but black
(B) blind but wise
(C) black but kind
(D) black but slave
[Ans.(B)]

17. The sadness of the slaves made them sit with their …………bent.
(A) Wrists
(B) Shoulders
(C) Spoons
(D) Legs
[Ans.(B)]

18. Every one of the slaves knew that the next stop will be their
(A) First
(B) Second
(C) Fourth
(D) Last
[Ans. (D)]

19. The future of ………… is yours.
(A) bird
(B) man
(D) sentence
(C) language
[Ans.(C))

20. The old, wise woman’s reputation for wisdom is without ……….. and everyone agreees to this.
(A) comparison
(B) question
(C) answer
(D) clairvoyance
[Ans.(A)]

21. Who says “Finally, I trust you now?
(A) The young people
(B) The narrator
(C) The old woman
(D) none of these
[Ans.(C)]

22. A person who predicts the future
(A) wise
(B) priest
(C) monk
(D) prophet
(Ans.(D)]

23. Extra-sensory perception
(A) clairvoyance
(B) awe
(C) lore
(D) honour
[Ans.(A)]

24. The old woman lived
(A) with family
(B) alone
(C) far
(D) near
[Ans.(B)]

25. Some young people visited the
(A) bird
(B) author
(C) old woman
(D) slaves
[Ans.(C)]

26. Toni Morrison also won the Pulitzer Prize for
(A) Story
(B) Poem
(C) fiction
(D) essay
[Ans.(C)]

27. Whose seventh and most recent novel Paradise’ was published early in 1998?
(A) Satyajit Ray
(B) Toni Morrison
(C) Loo Tolstoy
(D) Joan Lexau
[Ans.(B)]

29. There are anecdotes which bring out the theme through the most simple form of expression and
(A) art
(B) essay
(C) speech
(D) language
[Ans. (D)]

30. An alcoholic drink made from apple juice
(A) rider
(B) cider
(C) clairvoyant
(D) none of these
[Ans.(B)]

31. Choose the synonym of profound’ from the following.
(A) shallow
(B) serious
(C) false
(D) funny
(Ans.(B)]

Bihar Board 10th ‘What Is Wrong with Indian Film’ सम्पूर्ण पाठ Objective

32. This folklore is present in many
(A) civilization
(B) culture
(C) stories
(D) movels
[Ans.(B)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!