Bihar Board Matric English – Acceptance speech
दोस्तों के साथ शेयर करें

Bihar Board Matric English Objective – पाठ -5- ‘Acceptance speech’

नमस्कार दोस्तों, Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में है Bihar Board Matric English के पाठ -5 – ‘Acceptance speech’ का Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board Class 10th English Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board 10th English के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा | इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये Bihar Board Matric English Objective – ‘Acceptance speech’ ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े, जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. Who is the writer of “Acceptance Speech”?
(A) Toni Morrison
(B) Aung San Suu Kyi
(C) Jon Lexau
(D) Leo Tolstoy
[Ans. (B)]

2. Aung San Suu Kyi was fighting for ……. in Burma.
(A) democracy
(B) dictatorship
(C) monarchy
(D) tyranny
[Ans.(A)]

3. The Nobel peace prize was give to Suu Kyi in …………..
(A) 1992
(B) 2000
(C) 1990
(D) 1991
[Ans.(D)]

4. Aris firmly believed that his mother would have accepted the prize for all the ……….. of Burma, not for herself.
(A) people
(B) monks
(C) politicians
(D) soldiers
[Ans.(A)]

5. Aung San Suu Kyi is a famous ………. politician.
(A) Indian
(B) Burmese
(C) African
(D) Chinese
[Ans.(B)]

6. Which of the following country do Aung San Kyi belong?
(A) Bangladesh
(B) Myanmar
(C) Malyesia
(D) Indonesia
[Ans.(B)]

7. When was Aung San Suu Kyi born?
(A) 19 June, 1945
(B) 21 July, 1944
(C) 8 November, 1948
(D) 25 September, 1946
[Ans.(A)]

8. Aung San Suu Kyi is a ………
(A) revolutionary
(B) pro-democracy activist
(C) classical dancer
(D) poetess
[Ans.(B)]

9. What is the name of the political party headed by Aung San Suu Kyi?
(A) National Congress
(B) National League of Democracy
(C) Myanmar League
(D) Myanmar Congress
(Ans.(B)]

10. Who received the Novel Prize awarded to Aung San Suu Kyi?
(A) Her Son
(B) Her Sister
(C) Her Mother
(D) Her Daughter.
[Ans.(A)]

11. Who’s dedication and personal sacrifice come to be a worthy symbol through whom the plight of all the people of Burma may be recognised?
(A) Aung San Suu Kyi
(B) Her Son
(C) People of Burma
(D) None of these
[Ans.(A)]

12. Which of the following prize was awarded to Suu Kyi?
(A) Nobel Prize
(B) Rafto Prize
(C) Sakharov Prize
(D) All of these
[Ans.(D)]

13. Aric felt the Nobel peace prize given to Suu Kyi would help the Burmese people to ……….. themselves a little more.
(A) Overestimate
(B) Respect
(C) Underestimate
(D) Indulge
[Ans.(B)]

14. The act of willingly taking something that is offered
(A) freedom
(B) democracy
(C) acceptance
(D) speech
[Ans.(C)]

15. A person who lives in a monastery and does not have possessions
(A) monster
(B) monk
(C) mount
(D) activist
(Ans.(B)]

16. Let a new age
(A) go
(B) come
(C) dawn
(D) up
[Ans.(C)]

17. The prize is also intended to ………. all those engaged in this struggle.
(A) honour
(B) thank
(C) engage
(D) indulge
[Ans.(A)]

18. Acceptance speech was delivered on
(A) 10 September, 1991
(B) 19 September, 1910
(C) 10 December, 1991
(D) 19 December, 1910
[Ans.(C)]

19. ‘To pay attention’ means same as
(A) the greed
(B) to heed
(C) stand up
(D) give fees
(Ans.(B)]

20. Burma’s long struggle is for?
(A) pace, freedom and people
(B) peace and democracy
(C) peace, freedom and democracy
(D) plight, freedom and democracy
[Ans.(C)]

Bihar Board 10th ‘Gillu’ सम्पूर्ण पाठ Objective

21. What is more precious than diamond or silver or gold?
(A) genuine brother
(B) international community
(C) genuine people
(D) genuine brotherhood
[Ans. (D)]

22. When was the Acceptance Speech delivered?
(A) December 7, 1991
(B) December 8, 1991
(C) December 9, 1991
(D) December 10, 1991
[Ans. (D)]

23. Who had made the Acceptance Speech?
(A) Alexander Aris
(B) Aung San Suu Kyi
(C) Alexander Pope
(D) William Moris
[Ans. (A)]

24. Who delivered the ‘Acceptance Speech’?
(A) William Moris
(B) Aung San Suu Kyi
(C) Alexander Aris
(D) None of these
Ans.(C)

25. The Nobel Prize for Peace was accepted in the name of
(A) Japanese
(B) Burmese
(C) Chinese
(D) none of these
[Ans.(B)]

26. The Burmese people can today hold their head ….
(A) a little bigger
(B) a little shorter
(C) a little higher
(D) a little lower
[Ans.(C)]

27. The Nobel Prize for Peace was accepted on behalf of …………
(A) The people
(B) Aung San Suu Kyi
(C) Alexander Aris
(D) none of these
[Ans.(B)]

28. The events in Oslo to award Nobel Peace Prize fell on the Day of …..
(A) freedom
(B) international human rights
(C) freedom sruggle
(D) none of these
[Ans.(B)]

29. Javier Perez de Cuellar was the Secretary-General of ………………
(A) America
(B) Japan
(C) Europe
(D) United Nations
[Ans. (D)]

30. Mr. Chairman, the whole international Community has applauded the choice of your ………..
(A) age
(B) prize
(C) country
(D) committee
[Ans.(C)]

31. Alexander Aris thanked from his ……….. for this honour.
(A) mind
(B) art
(C) heart
(D) mother
[Ans.(C)]

32. Discrimination against or hostility
(A) endorse.
(B) racism
(C) plight
(D) struggle
[Ans.(B)]

33. Who was awarded the Nobal peace prize in 1991?
(A) Alexander Aris
(B) Aung San Suu Kyi
(C) Satyajit Ray
(D) Oslo
[Ans.(B)]

34. The word ‘incarcerated’ means
(A) honoured
(B) dishnonoured
(C) bailed
(D) jailed
[Ans. (D)]

35. In a heavily guarded compunds in Rangoon, what is taking place?
(A) the lonely struggle
(B) the freedom
(C) the democracy
(D) Nobel peace prize
[Ans.(A)]

Bihar Board 10th ‘What Is Wrong with Indian Film’ सम्पूर्ण पाठ Objective

36. And no one must underestimate that
(A) fight
(B) height
(C) fight
(D) plight
[Ans. (D)]


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!