What Is Wrong with Indian Film
दोस्तों के साथ शेयर करें

Bihar Board Class 10th English Objective – पाठ-4 – What Is Wrong with Indian Film

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में हमने Bihar Board Class 10th  English (Panorama) के पाठ-4 What Is Wrong with Indian Film का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है | जो की Bihar Board Class 10th के English परीक्षा में कई बार पूछे गये है, ये सभी English Objective Question बहुत ही महत्वपूर्ण है | इसीलिए What Is Wrong with Indian Film objective question अच्छे से याद करे !

1. Who is the author of “What is wrong with Indian Films’?
(A) Satyajit Ray
(B) Mahadevi Verma
(C) Vidyapati
(D) Puran Singh
(Ans.(A)]

2. In which of the following international films festival Satyajit Ray received award?
(A) Venice
(B) Cannes
(C) Berlin
(D) All of these
[Ans. (D)]

3. In “What is wrong with Indian Films? the author compares Indian films with …… films.
(A) Korean
(B) Japanese
(C) Western
(D) Pakistani
[Ans.(C)]

4. The Cinema ……….. in various measures the function of poetry, music painting, drama, architecture and a host of other arts, major and minor.
(A) combines
(B) destroys
(C) deletes
(D) rescues
[Ans.(A)]

5. In which year first short film was produced in India?
(A) 1907 A.D.
(B) 1919 A.D
(C) 1925 A.D.
(D) 1947 A.D.
[Ans.(A)]

6. In which year first featured film of India was produced?
(A) 1913 A.D.
(B) 1925 A.D.
(C) 1935 A.D.
(D) 1947 A.D.
[Ans.(A)]

7. Ray used to compose ……….. for his own films.
(A) script
(B) music
(C) songs
(D) none of these
[Ans.(B)]

8. Which of the following film was produced by Satyajit Ray?
(A) Pather Panchali
(B) Satranj Ke Khiladi
(C) Charulata
(D) All of these
[Ans.(D)]

9. According to author, which of the following commands the respect accorded to any other form of creative expression?
(A) Music
(B) Literature
(C) Cinema
(D) Sports
[Ans.(C)]

10. What does the ward ‘mysterious’ mean?
(A) Secret
(B) Impossible to Understand
(C) Hidden facts
(D) None of these
[Ans. (B)

11. Often by a queer process of reasoning ……….. was equated with action and action with melodrama.
(A) Movement
(B) Producing
(C) Acting
(D) Direction
[Ans.(A)]

14. The raw material of Cinema is …….. itself.
(A) Studio
(B) camera
(C) hall
(D) life
(Ans.(D)]

14. Satyajit Ray was born on
(A) May 2, 1821
(B) May 2, 1921
(C) May 1, 1920
(D) April 2, 1922
[Ans.(B)]

15. Who is best known for ‘Pather Panchali’?
(A) Puran Singh
(B) Vidyapati
(C) Satyajit Ray
(D) Dr. Trinath Mishra
(Ans.(C)

16. It should be realised that the average American film is a
(A) good model
(B) bad model
(C) successes
(D) big business
[Ans.(B)]

17. But the truly Indian film should ………….. clear of such inconsistencies.
(A) steer
(B) clear
(C) stair
(D) majorly
[Ans.(A)]

18. Meaning of the word ‘versatile’ is
(A) mechanical
(B) many-days
(C) many-sided
(D) clear
[Ans.(C)]

19. After all, we do ……… the primary tools of film making.
(A) process
(B) poses
(C) posses
(D) possess
[Ans. (D)

20. The ………. of our films are replete visual dissonances?
(A) majority
(B) minority
(C) seniority
(D) inferiority
[Ans.(A)]

Bihar Board 10th ‘Gillu’ सम्पूर्ण पाठ Objective

21. Today, the cinema commands the same respect as any other type of …………
(A) art
(B) science
(C) both of these
(D) creative expression
(Ans. (D)]

22. The lifestyle shown in the American films is completely different from …………
(A) The real lifestyle
(B) The American lifestyle
(C) The Indian lifestyle
(D) none of these
[Ans.(C)

23. IPTA’S ‘Dharti-ke-Lal’ and Shankar’s ‘Kalpana’ are the two films, whose style of production has pleased the
(A) Critics
(B) Author
(C) Public
(D) None
(Ans.(B)

24. What did India take up surprising early?
(A) poetry
(B) story
(C) novel
(D) film production
[Ans. (D)]

25. Let us face the
(A) lie
(B) truth
(C) film
(D) shown
[Ans.(B)]

26. Who has only to keep his eyes open?
(A) Author
(B) film makers
(C) Audience
(D) Poet
[Ans.(B)]

27. Indian music is ……….. in nature.
(A) accorded
(B) provisational
(C) coherent
(D) improvisational
[Ans. (D)]

28. Cinema was considered as just……….
(A) having one side
(B) halmark
(C) a mechanical toy
(D) the wonderful thing
[Ans.(C)]

29. Why our films are not shown …….
(A) around
(B) all round
(C) abroad
(D) everywhere
[Ans.(C)]

30. The technicians will ……….. the tools.
(A) claim
(B) blame
(C) praise
(D) declaim
[Ans.(B)]

31. The first feature film was shot in ………. in India.
(A) 1912
(B) 1913
(C) 1914
(D) 1915
[Ans. (b)]

32. The ……….. with music failed in our case.
(A) analogues
(B) mythology
(C) analogy
(D) sociology
[Ans.(C)]

33. When was the first short film produced in India?
(A) 1904
(B) 1906
(C) 1909
(D) 1907
[Ans.(D)]

34. Stories have been written ……….. on Hollywood success.
(A) besed
(B) bassed
(C) based
(D) mostal
[Ans.(C)]

35. It should be realised that the average American film is a bad.
(A) model
(B) modal
(C) motel
(D) mostal
[Ans.(A)]

36. ‘Iconography’ means same as
(A) Embrossing
(B) Essential
(C) Art of Painting
(D) Art and Culture
[Ans.(C)]

37. Who is Satyajit Ray?
(A) story teller
(B) writer
(C) poet
(D) film director
[Ans. (D)]

Bihar Board 10th ‘Me And The Ecology Bit’ सम्पूर्ण पाठ Objective

38. By the twenties film had reached the ………. of long business.
(A) status
(B) states
(C) statutes
(D) statistics
[Ans.(A)]


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!