BSEB Class 10th English
दोस्तों के साथ शेयर करें

BSEB Class 10th English – Me And The Ecology Bit

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में हमने BSEB Class 10th English (Panorama) के पाठ-2 Me And The Ecology Bit का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है | जो की BSEB Class 10th English के परीक्षा में कई बार पूछे गये है, ये सभी English Objective Question बहुत ही महत्वपूर्ण है | इसीलिए Me And The Ecology Bit objective question अच्छे से याद करे !

1. Who is the author of ‘Me and the Ecology Bit’?
(A) John Hutchinson
(B) Joan Lexau
(C) Toni Morrison
(D) None of these
[Ans.(B)]

2. It is hard to get people to work for ……………..
(A) Environment
(B) Harmony
(C) Forestation
(D) Ecology
[Ans. (D)]

3. In “Me and the Ecology Bit”, he narrator talks about how he advises every body what they should do to protect the ………..
(A) elderly
(B) ecology
(C) children
(D) pedestrians
[Ans.(B)]

4. The narrator told Mr. Williams not to burn leaves as it is ………. for the air and ecology.
(A) excellent
(B) bad
(C) good
(D) helpful
[Ans.(B)]

5. Jim asked Mr. Greene to keep the old newspapers for the school-going children who ………. them?
(A) burnt
(B) bought
(C) read
(D) collected
[Ans.(D)]

6. Jim told Mr. Johnson that it would reduce ……….. and save ecology if he did not use his car for travelling to short distances.
(A) petrol
(B) pollution
(C) weight
(D) diesel
[Ans.(B)]

7. Jim’s mother told him that he used up …………. by watching television all the time.
(A) Petrol
(B) Water
(C) Electricity
(D) Time
[Ans.(C)]

8. When the narrator sat down to write, Gillu wanted to catch
(A) attention
(B) pen
(C) papers
(D) hair
[Ans.(A)]

9. What did the author do for environment?
(A) Doing Plantation
(B) Avoiding Pollution
(C) By Awaring People
(D) None of these
[Ans.(C)]

10. To whom the author told that you should not burn the leaves?
(A) Mr. John
(B) Mr. Williams
(C) Mr. Charles
(D) None of these
[Ans.(B)]

11. Which route does the author follow?
(A) Physical Route
(B) Communication Route
(C) Paper Route
(D) None of these
[Ans.(C)]

12. What according to author is good for garden?
(A) Fertiliser
(B) Irrigation
(C) Compost
(D) None of these
[Ans.(C)]

13. What type of pollution is created by compost, according Mr. Williams?
(A) Air Pollution
(B) Water Pollution
(C) Noise Pollution
(D) None of these
[Ans.(C)]

14. Which word is known as ‘filth’?
(A) Garbage
(B) Compost
(C) Ecology
(D) Lawn
[Ans.(A)]

15. Where was Mrs. Greene piling newspapers?
(A) Next to her garbage bag
(B) In the corner of garden
(C) Anywhere in campus
(D) None of these
(Ans.(A)]

16. People listened to Jim gladly; for he was an ecology boy.
(A) false
(B) true
(C) nothing
(D) none of these
[Ans.(a)]

17. Nobody’s willing to do anything about ………..
(A) environment
(B) ecology
(C) neighbourhood
(D) country
[Ans.(b)]

18. How many blocks away was the post office from Mr. Johnson’s house?
(A) one
(B) two
(C) three
(D) four
(Ans.(B)]

19. The narrator found a lot of people outside because it had just turned …………
(A) spring
(B) autumn
(C) outside
(D) inside
[Ans.(A)]

20. Choose the noun word for ‘electric from the given words
(A) electrify
(B) electrically
(C) electricity
(D) electrical
[Ans.(C)

21. Who messes up Ms. Greene’s yard?
(A) Mr. Johnson
(B) The narrator
(C) A cat
(D) A dog
[Ans. (D)]

22. The word ‘Compost’ means same as
(A) manure
(B) gardening
(C) pollution
(D) ecology.
[Ans.(A)]

23. When the narrator went to his house Mr. Johnson ran to his
(A) house
(B) car
(C) garden
(D) school
(Ans.(B)]

24. Mr. Johnson said he was trying to get to the ………..
(A) Car
(B) House
(C) Post office
(D) Ecology
[Ans.(C)]

25. The narrator uses the paper route to ………… the people.
(A) scold
(B) preach
(C) glad
(D) convince
[Ans. (D)]
Bihar Board 10th ‘शिक्षा और संस्कृति’ सम्पूर्ण पाठ Objective

26. Mr. Williams was at his …………
(A) school
(B) house
(C) garden
(D) weekend
[Ans.(B)]

27. Mr. Johnson said he was going to the ……………
(A) Post office
(B) School
(C) House
(D) Car
[Ans.(A)]

28. Every body is in favour of ………… but nobody wants to do anything about it.
(A) Gardening
(B) Ecology
(C) Truth
(D) Humanity
[Ans.(B)]

29. Jim’s mother told him that he used up ……. by watching television all the time.
(A) Petrol
(B) Water
(C) Electricity
(D) Time
[Ans.(C)]

30. Who had thrown a gum wrapper on Ms Greene’s lawn?
(A) The dog
(B) Johnson
(C) Williams
(D) Jim
[Ans.(D)]

31. What form of electricity did the narrator use?
(A) different kind
(B) other kind
(C) same kind
(D) none of these
[Ans.(C)]

32. You shouldn’t take your car when you don’t ……….. to.
(A) go
(B) come
(C) run
(D) need
[Ans.(D)]

33. We had a lot about ………… and ecology in school.
(A) environment
(B) garden
(C) trees
(D) pollution
[Ans.(C)]

34. At least I made him not ………. with his car for once.
(A) pollute
(B) stain
(C) tread
(D) none of these
(Ans.(A)]

35. Choose the antonym of ‘hold’ from the given words
(A) mess
(B) release
(C) snatch
(D) heap
[Ans.(B)]

36. The correct meaning of ‘pile’ is ……………….
(A) dust
(B) dirt
(C) heap
(D) garbage
[Ans.(c)]

37. It is very ……….. work, this ecology bit.
(A) hard
(B) boring
(C) merry-making
(D) unfit
[Ans.(B)]

38. Women use too many ………… things.
(A) mixer
(B) boxer
(C) mixing
(D) electric
[Ans. (D)]

39. Who watches TV twenty-seven hours a day around here?
(A) Joan Lexau
(B) Ms. Greene
(C) Jim
(D) none of these
[Ans.(C)]
Bihar Board 10th ‘The Pace For Living’ सम्पूर्ण पाठ Objective

40. Which animal messes up Ms. Greene’ yard?
(A) cow
(B) rat
(C) cat
(D) dog
[Ans. (D)]


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!