Bihar Board Class 10th Objective Question - Gillu
दोस्तों के साथ शेयर करें

Bihar Board Class 10th Objective Question – पाठ-3 – Gillu

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में हमने Bihar Board Class 10th  English (Panorama) के पाठ-3 Gillu का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है | जो की Bihar Board Class 10th के English परीक्षा में कई बार पूछे गये है, ये सभी English Objective Question बहुत ही महत्वपूर्ण है | इसीलिए Gillu objective question अच्छे से याद करे |

1. Who has written ‘Gillu’?
(A) Mahadevi Verma
(B) Satyajit Ray
(C) Puran Singh
(D) Vidyapati
[Ans.(A)]

2. Mahadevi Verma was an ……….. poetess.
(A) African
(B) American
(C) Indian
(D) Sri Lankan
[Ans.(C)]

3. “Gillu” is about true friendship between a human being and a/an ……….
(A) animal
(B) alien
(C) micro organism
(D) ghost
[Ans.(A)]

4. Everyone told the narrator that the squirrel would not. after being attacked so badly by the crows.
(A) move
(B) eat
(C) live
(D) sleep
[Ans.(C)]

5. When the narrator sat down to write, Gillu wanted to catch her …………
(A) attention
(B) pen
(C) papers
(D) hair
(Ans.(A)]

6. Gillu’s favourite food was ………….
(A) rice
(B) bread
(C) kaju
(D) jam
[Ans.(C)]

7. Gillu was the name of a ………..
(A) dog
(B) cat
(C) squirrel
(D) monkey
[Ans.(C)]

8. Mahadevi Verma was a leading poetess of the ……….. school of poetry.
(A) Chayavadi School
(B) Revolutionary School
(C) Bhakti School
(D) None of these
[Ans.(A)]

9. Mahadevi Verma died in the year
(A) 1907
(B) 1905
(C) 1967
(D) 1987
(Ans.(D)]

10. Antonym of the word ‘exception’ is
(A) different
(B) talented
(C) ordinary
(D) special
[Ans.(C)]

11. The life span of squirrels is
(A) One year
(B) Four Years
(C) Two years
(D) Two weeks
[Ans.(C)]

12. What was taken off when Gillu died?
(A) The Kaju
(B) The flower pots
(C) The swing
(D) The bed
[Ans.(C)]

13. On his last night, Gillu came down from his swing to the
(A) Garden
(B) Narrator’s bed
(C) Departure
(D) Opening
[Ans.(B)]

14. Gillu was very sad because of the narrator’s.
(A) Presence
(B) Absence
(C) Sickness
(D) Scolding
[Ans.(B)]

15. Mahadevi Verma was the receipient of which of the following award?
(A) Bharat Bharti
(B) Mangla Prasad Prize
(C) Padma Bhushan
(D) All of these
[Ans.(D)]

16. Mahadevi Verma was an elected fellow of ……… academy.
(A) Sahitya
(B) Sangit Natak
(C) Kala
(D) None of these
[Ans.(A)]

17. To which game does the writer compare the crows play?
(A) To bite and fly
(B) To hide and seek
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
(Ans. (B)

18. What did she see which was amazing?.
(A) A tiny body squirrel
(B) A tiny baby squirrel in running
(C) A tiny baby running
(D) None of these
[Ans.(A)]

19. Gillu would come back to life in the form of small yellow ……..
(A) Sunflower
(B) Juhi flower
(C) Mustard
(D) Daffodils
[Ans.(B)]

20. What was everyone’s remark about the wounded squirrel?
(A) It would survive
(B) There is half chances of survival
(C) It would not survive
(D) One of these
[Ans.(C)]

Bihar Board 10th ‘The Pace For Living’ सम्पूर्ण पाठ Objective

21. Which of the following name was given to the squirrel?
(A) It would survive
(B) There is half chances of survival
(C) It would not survive
(D) One of these
[Ans.(C)]

22. Give the meaning of amazing?
(A) Wonderfull
(B) Astonishing
(C) Joyfull
(D) None of these
[Ans.(B)]

23. The narrator liked to believe that on some ………. day, Gillu would come back to life as a small Juhi flower.
(A) autumn
(B) spring
(C) winter
(D) summer
[Ans.(B)]

24. Mahadevi Verma was born in
(A) 1905
(B) 1906
(C) 1907
(D) 1908
[Ans.(C)

25. The narrator saw two crows playfully poking their beaks at the
(A) squirrel
(B) flower
(C) flower pots
(D) bread
[Ans.(C)]

26. Gillu was very sad by her absence. Here ‘her’ referred to
(A) Gillu’s friend
(B) servant
(C) cow
(D) Mahadevi Verma
[Ans. (D)]

27. Everyone would offer the baby squirrel………….
(A) flower
(B) nut
(C) kaju
(D) bread
[Ans.(C)]

28. Everyone told the narrator that Gillu would ………………
(A) live
(B) live happily
(C) not live
(D) run away
[Ans.(C)]

29. Who greatly surprised everyone after three to four months by the improvement in his health?
(A) The narrator
(B) The Cow
(C) Gillu
(D) The Crow
[Ans.(C)]

30. Gillu departed from this world in the …………………..
(A) morning
(B) evening
(C) noon
(D) midnight
[Ans.(A)]

31. Gillu was put to external rest under the ………………
(A) earth
(B) sonjuhi creeper
(C) mango tree
(D) none of these
[Ans.(B)]

32. Gillu was buried under the Sonjuhi creeper because he loved it…………….
(A) much
(B) more
(C) most
(D) least
[Ans.(C)]

33. What was the common name of Gillu?
(A) gallu
(B) glihri
(C) Golu
(D) gilahari
[Ans. (D)]

34. Who started calling the tiny baby squirrel as Gillu?
(A) Mahadevi Verma
(B) Servants
(C) All
(D) None of these
[Ans.(C)]

35. Which ointment was applied to the wounds of Gillu?
(A) antibiotic
(B) penicillin
(C) fair & lovely
(D) none of these
[Ans.(B)]

36. Gillu was an …………………….
(A) exception
(B) extra-ordinary
(C) excellent
(D) animal
[Ans. (D)]

37. Who was Gillu?
(A) a person
(B) an animal
(C) an squirrel
(D) a cat
[Ans.(C)]

Bihar Board 10th ‘Me And The Ecology Bit’ सम्पूर्ण पाठ Objective

38. Which sound did Gillu make when he was hungry?
(A) chak-chak
(B) chick-chick
(C) chuk-chuck
(D) chik-chik
[Ans.(B)]

39. How would Gillu lie on the surahi kept near Mahadevi?
(A) straight
(B) prostrate
(C) cool
(D) none of these
[Ans.(B)]


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!