Panorama-The Pace For Living
दोस्तों के साथ शेयर करें

Bihar Board 10th English Objective – The Pace For Living

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में हमने Bihar Board 10th English (Panorama) के पाठ-1 The Pace For Living का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है | जो की Bihar Board Class 10th के English परीक्षा में कई बार पूछे गये है, ये सभी English Objective Question बहुत ही महत्वपूर्ण है | इसीलिए The Pace For Living objective question अच्छे से याद करे |

1. “The Pace for Living” is written by
(A) Aung San Suu Kyi
(B) Toni Morrison
(C) R.C. Hutchinson
(D) Satyajit Ray
[Ans.(C)]

2. Where did the writer of ‘The Pace for Living’ watch the play?
(A) Dubai
(B) Dublin
(C) Delhi
(D) London
(Ans.(B)

3. R.C. Hutchinson was …………
(A) American Novelist
(B) British Novelist
(C) French Novelist
(D) Italian Novelist
[Ans.(B)]

4. The main character in “Pace for Living”, which the author saw was a/an ……….. corn merchant.
(A) elderly
(B) handicapped
(C) young
(D) diabetic
(Ans.(A)]

5. The author admits that quick travel does not give the traveller the real ……….. of travel.
(A) pains
(B) pleasure
(C) living
(D) holiday
(Ans. (B)]

6. In “The Pace for Living”, the writer captures the agony of ……… man.
(A) modern
(B) ancient
(C) future
(D) uncivilized
[Ans.(A)]

7. Where the author saw a play in which a corn-merchant was the chief character?
(A) Budapest
(B) Milan
(C) Dublin
(D) Conteburry
[Ans.(C)]

8. Who had the fantastic notion of spending £10 on a holiday?
(A) Son of corn-merchant
(B) Daughter of corn-merchant
(C) Father of corn-merchant
(D) Wife of corn-merchant
[Ans.(D)]

9. Who was cheating the corn-merchant?
(A) His Son
(B) His Nephew
(C) His Daughter
(D) His Wife
[Ans.(B)]

10. Who did like fast travelling?
(A) The Corn-merchant
(B) The wife of Corn-merchant
(C) The Author
(D) None of these
[Ans.(C)]

11. Who didn’t dislike the rapid movement of life?
(A) Corn-merchant
(B) Nephew of Corn-merchant
(C) The Author
(D) Wife of Corn-merchant
[Ans.(C)]

12. Which word in the passage stands for worship?
(A) Adore
(B) Esprit
(C) Despair
(D) Escapiert
[Ans.(A)]

13. Which tribe did the author belong?
(A) Fast thinkers
(B) Slow thinkers
(C) Steady thinkers
(D) None of these
[Ans.(B)]

14. How many girls were in film?
(A) Two
(B) Three
(C) Four
(D) Five
(Ans.(B)]

15. The main character in the play which the author saw was a/an ………. corn-merchant.
(A) elderly
(B) handicapped
(C) young
(D) diabetic
[Ans.(A)]

Bihar Board 10th ‘शिक्षा और संस्कृति’ सम्पूर्ण पाठ Objective

16. Slow thinkers have a disadvantage when it comes to earning a
(A) car
(B) factory
(C) living
(D) holiday
[Ans.(C)]

17. Who was a man of many anxieties and had a dicky heart?
(A) R.C. Hutchinson
(B) Corn-merchant
(C) The nephew of the Corn-merchant
(D) The wife of the Corn-merchant
[Ans.(B)]

18. Who exhibits an exceptional flair for touching the sensitive issues of the contemporary society?
(A) William Cowper
(B) Joan Lexau
(C) Walter dela Mare
(D) R.C. Hutchinson
(Ans. (D)]

19. What was the most enchanting line in the play?
(A) Now that’s too much
(B) Now that’s too fast
(C) Is this the same girl as the one we saw at the beginning?
(D) l’esprit de l’escaliert
[Ans. (B)]

20. The man’s complaint was so gloriously irrelevant to his
(A) Own character
(B) Own mind
(C) Own situation
(D) Own country
[Ans.(C)]

21. The speaker goes in a car at
(A) nineteen miles an hour
(B) fourteen miles an hour
(C) sixteen miles an hour
(D) ninety miles an hour
[Ans.(D)]

22. The elderly corn-merchant was a man of …………..
(A) wealth
(B) property
(C) anxieties
(D) dicky
[Ans.(C)]

23. The Irish get a subtle truth by the most unlikely ………..
(A) approaches
(B) reproaches
(C) illusration
(D) comic
[Ans.(A)]

24. To dine in London and ……….. in New York next day seems to me most satisfactory experiences.
(A) dinner
(B) breakfast
(C) toast
(D) lunch
[Ans. (D)

25. Slow thinkers are terribly…………… in the business of getting a living.
(A) capped
(B) handicapped
(C) disabled
(D) tortured
[Ans.(B)]

26. All the tests, today are designed to measure …….
(A) the speed of a bus
(B) the speed of a train
(C) the speed of mind
(D) none of these
[Ans.(C)]

27. The chief character of the play was
(A) Dublin
(B) An elderly Corn-merchant
(C) An old woman
(D) Narrator
[Ans.(B))

28. Altogether the pace of life was getting too much for
(A) The narrator
(B) Dublin
(C) Com merchant
(D) The girls
[Ans.(C)]

29. The agony of modern man is captured by
(A) Dublin
(B) Joan Lexau
(C) R. C. Hutchinson
(D) The Corn-merchant
[Ans.(C)]

30. The speaker adores the machines the hurl one about at
(A) Dublin
(B) Rapid movement
(C) Now York
(D) Battersea
[Ans. (D)]

Bihar Board 10th ‘Little Girl Wiser Than Man’ सम्पूर्ण पाठ Objective

31. The elderly Corn-merchant lived in
(A) Dublin
(B) A small Irish country town
(C) England
(D) A big Irish country town
[Ans.(B)]

32. Who was a man of many anxieties?
(A) The narrator himself
(B) The elderly Corn-merchant
(C) The Corn-merchant’s nephew
(D) The Corn-merchant’s wife
[Ans.(B)]

33. To dine in London and lunch in New York next day seems to the narrator
(A) too fast
(B) a superficial sense of drama
(C) too slow
(D) a most satisfactory experience
[Ans. (D)]

34. Those who do not think fast in the High street nowadays may not get another chance in this world to
(A) think slow
(B) think fast
(C) think very fast
(D) think at all
[Ans. (D)]

35. Weak-hearted’ means same as
(A) Quicky
(B) Freaky
(C) Dicky
(D) Despair
(Ans.(C)]

36. He is going to fall in love with girls ………. in that Order.
(A) A, B, C
(B) B, A, C
(C) C, B, A
(D) B, C, A
(Ans. (D)

37. When the narrator goes to cinema, he finds himself in
(A) a peculiar seat
(B) great trouble
(C) a hopeless fog
(D) a cheerful mood
(Ans.(C)]

38, Ilustration means same as
(A) painting
(B) drawing
(C) example
(D) fanciful
[Ans.(C)]

39. The correct meaning of anxieties’ is
(A) happiness
(B) worries
(C) anger
(D) sadness
[Ans.(B)]

40. The antonym of rapid’ is
(A) fast
(B) slow
(C) hurl
(D) superficial
[Ans.(B)]

41. The synonym of ‘prejudice’is
(A) handicapped
(B) business
(C) bias
(D) love
[Ans.(C)]

42. Which of the following words is an adjective?
(A) mentally
(B) mentality
(C) mind
(D) mental
[Ans.(D)]

Bihar Board 10th ‘प्रेम-अयनि श्री राधिका’ सम्पूर्ण पाठ Objective

Bihar Board 10th ‘Martha’ सम्पूर्ण पाठ Objective

43. Who saw a play in Dublin not long ago?
(A) a corn-merchant
(B) a farmer
(C) R.C. Hutchinson
(D) none of these
[Ans.(C)]


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!