10th Martha English Poetry
दोस्तों के साथ शेयर करें

’10th Martha English Poetry’ Objective

नमस्कार दोस्तों, Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में है Bihar Board 10th ‘Martha’ English Poetry का Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board Class 10th English Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board 10th English के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा | इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये ’10th Martha English Poetry Objective’ ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े, जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. Who has composed the poem Martha?
(A) Puran Singh
(B) Lakshmi Prasad Devketa
(C) Alexander Pope
(D) Walter de la Mare
[Ans. (D)]

2. Martha used to tell her stories in the hazel ……..
(A) forest
(B) mountain
(C) riverbank
(D) glen
[Ans. (D)]

3. Martha’s stories were about ……….. and fairies.
(A) old men
(B) children
(C) gnomes
(D) witches
[Ans.(C)]

4. The poet knew Martha when he was a ………………
(A) servant
(B) child
(C) shopkeeper
(D) teacher
[Ans.(B)]

5. Who tells her stories over and over again?
(A) Walter de la Mare
(B) Martha
(C) J.K. Rollings
(D) None of these
[Ans.(B)]

6. What does Martha do in the hazel glen?
(A) Sleeps
(B) Tells her stories
(C) Writes her stories
(D) Singing Practise
[Ans.(B)]

7. The poem, ‘Martha’creates what kind of atmosphere?
(A) Stories
(B) Songs
(C) Mystery
(D) None of these
(Ans.(C)]

8. The Listener’, ‘The Scarecrow are the writings of
(A) Joan Lexau
(B) T.S. Eliot
(C) Elizabeth
(D) Walter de la Mare
[Ans. (D)]

9. In the poem ‘Martha’ who are staring at ease?
(A) Martha
(B) The poet
(C) The Children
(D) None of these
[Ans.(C)]

10. Whom were the children staring at ease?
(A) Martha
(B) The Children
(C) The book
(D) None of these
[Ans.(A)]

11. Martha’s hands were
(A) Clear
(B) Clear grey
(C) Slim
(D) None of these
[Ans. (C)]

12. In the hazel glen, Martha tells her story to some
(A) Poets
(B) Guardians
(C) Children
(D) None of these
[Ans.(C)]

13. Which of the following word stands for the watchers used in the poem?
(A) She
(B) Her
(C) You
(D) Your
[Ans.(C)]

14. The ……….. felt that they had travelled back into the past when the incidents of Martha’s stories had taken place.
(A) fairies
(B) gnomes
(C) poets
(D) listeners
[Ans. (D)]

15. Martha’s stories were about ……….. and fairies who lived a long time ago.
(A) gnomes
(B) children
(C) ghosts
(D) adults
[Ans.(A)]

16. As Martha continued with her story, her ……….. seemed to fade away.
(A) Chin
(B) Beauty
(C) Hands
(D) Voice
[Ans.(B)]

17. What is the colour of Martha’s eyes?
(A) grey
(B) white
(C) green
(D) blue
[(Ans.(A)]

18. Who are staring at ease?
(A) Martha
(B) the crowd
(C) listeners
(D) none of these
(Ans.(A)]

19. Like a dream you dream ……….. the night.
(A) Away
(B) On
(C) In
(D) out
[Ans.(C)]

20. Martha’s eyes were of which colour?
(A) Clear green
(B) clear grey
(C) white
(D) Black
(Ans.(B)]

21. Martha would tell her stories in a ………. Valley.
(A) yellowish-brown
(B) blackish-brown
(C) greenish-brown
(D) redish-brown
[Ans.(C)]

22. Like a dream you dream in the ……………..
(A) day
(B) night
(C) noon
(D) afternoon
[Ans.(B)]

23. Fairies and gnomes ……….. out.
(A) stole
(B) steal
(C) light
(D) ran
[Ans.(A)]

Bihar Board 10th ‘The Sleeping Porter’ सम्पूर्ण पाठ Objective

24. Our hearts stood still in the …………
(A) bush
(B) hush
(C) push
(D) rush
[(Ans.(B)]


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!