The Sleeping Porter Objective
दोस्तों के साथ शेयर करें

‘The Sleeping Porter’ Objective

नमस्कार दोस्तों, Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में है Bihar Board Matric English Poetry के ‘The Sleeping Porter’ का Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board Class 10th English Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board 10th English के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा | इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये ‘The Sleeping Porter Objective’ ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े, जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. Who is the poet of the poem, “The Sleeping Porter”?
(A) Puran Singh
(B) Laxmi Prasad Devkota
(C) Periasamy Thooran
(D) Vikram Seth
[Ans.(B)]

2. Whom was the porter challenging?
(A) mountain
(B) tree
(C) sea
(D) stars
[Ans.(A)]

3. The porter was going up a ………
(A) road
(B) lane
(C) cliff
(D) platform
(Ans.(C)]

4. As a result of very hard work, the porter’s ………. beat was fast.
(A) pulse
(B) heart
(C) nerves
(D) muscles
[Ans.(B)]

5. The porter was challenging the
(A) Forest
(B) Poet
(C) Cliff
(D) Mountain
[(Ans.(D)]

6. At the end of the poem, the porter is in deep
(A) Fleas
(B) Proud
(C) Breath
(D) Slumber
[(Ans.(D)]

7. The porter was the proud conqueror of
(A) Mountain
(B) The poet
(C) Nature
(D) God
[Ans.(C)]

8. The Son’s mother was searching for
(A) Bread and butter
(B) Nettles and vines
(C) Roti and Dal
(D) flees and lice
[Ans. (B)

9. In this poem, the poet talks about the difficult life of porters in the
(A) Cities
(B) Hills
(C) Towns
(D) Villages
[(Ans. (B)]

10. The porter’s son shivered with cold and was
(A) Afraid
(B) Angry
(C) Hungry
(D) Jealous
[Ans.(C)]

11. What is there on the cliff?
(A) a building
(B) a soldier
(C) a palace
(D) a hut
[Ans. (D)]

12. Who is the hero of the mountain?
(A) a young man
(B) a soldier
(C) the Porter
(D) none of these
[Ans.(C)]

13. What is meant by ‘lid of night’?
(A) a cover
(B) the night as a cover
(C) the night
(D) darkness
[Ans.(B)]

14. Who is ‘reigning over the ‘rich kingdom of sleep’
(A) a king
(B) warrior
(C) a hero
(D) the Porter
[Ans. (D)]

15. The poet Laxmi Prasad Devkota was born on
(A) 22 November, 1999
(B) 12 November, 1909
(C) 12 April, 1908
(D) None of these
[Ans. (B)]

16. Laxmi Prasad Devkota belonged to
(A) Ranchi
(B) Gujarat
(C) Bihar
(D) Kathmandu
[Ans. (D)]

17. In 1929, Laxmi Prasad Devkota obtained a Bachelor of Arts degree from
(A) Delhi University
(B) Kathmandu University
(C) Patna University
(D) None of these
[Ans.(C)

18. Of his time, Laxmi Prasad Devkota, was a renov poet and
(A) Artist
(B) Teacher
(C) Storywriter
(D) Novelist
[Ans.(C)]

19. The porter was wearing a black
(A) Shirt
(B) Pant
(C) Cap
(D) Chappal
[Ans.(C)]

20. The porter’s body was an abode of
(A) Sweets
(B) Panting
(C) fleas and lice
(D) None of these
[Ans.(C)]

21. How much load does the porter have on his back?
(A) 25 Kilogram
(B) 50 Kilogram
(C) 75 Kilogram
(D) 100 Kilogram
[Ans.(A)]

22. In the last line, the reader finds the porter ………. over the rich kingdom of sleep.
(A) Reigning
(B) Thinking
(C) Crying
(D) Laughing
[Ans.(A)]

24. Who is ‘He’ in the first line?
(A) Porter
(B) Poet
(C) A bird
(D) None of these
[Ans.(A)]

25. What type of cap is the Porter wearing?
(A) black
(B) dirty
(C) sweat-stained
(D) all of these
[Ans. (D)]

Bihar Board 10th ‘Koel’ सम्पूर्ण पाठ Objective

26. What type of smell does the Porter emit?
(A) a sour smell
(B) a sulphur like sour smell
(C) dirty smell
(D) none of these
[Ans.(B)]


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!