Bihar Board Matric English Objective - Koel
दोस्तों के साथ शेयर करें

Bihar Board Matric English Objective – ‘Koel’

नमस्कार दोस्तों, Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में है Bihar Board Matric English Poetry के ‘Koel’ का Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board Class Matric English Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board 10th English के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा | इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये Bihar Board Matric English Objective – ‘Koel’ ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े, जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. Who has written the poem. “The Empty Heart”‘?
(A) Vidyapati
(B) Purn Singh
(C) Periasamy Thooran
(D) Amrita Pritam
(Ans.(B)]

2. How does the koel feel?
(A) satisfied
(B) happy
(C) restless
(D) peaceful
[Ans.(C)]

3. The man was rich, but…………….
(A) content
(B) not content
(C) innocent
(D) dishonest
[Ans.(B)]

4. The song of the koel brings a
(A) sadness
(B) happiness
(C) thousand memories
(D) love
[Ans.(C)]

5. The Koel is full of dissatisfaction because its ….. is not with her.
(A) lover
(B) sister
(C) mother
(D) father
[Ans.(A)]

6. What fires the Koel?
(A) rain of sparks
(B) sight of mango-blossoms
(C) mango leaves
(D) lightning
[Ans. (B)]

7. The Fire of Love has ……….. my wings.
(A) burnt
(B) charred
(C) sparked
(D) singed
[Ans.(B)]

8. The shades of ………. burn.
(A) mango
(B) mangrove
(C) mangoes
(D) leaves
[Ans.(C)]

9. Why is the Koel restless?
(A) in search of food
(B) in search of her beloved
(C) in search of shelter
(D) in search of water
[Ans.(B)]

10. Who is the koel looking for?
(A) It’s next
(B) It’s children
(C) It’s husband
(D) Its beloved
[Ans.(D)]

11. What is burning (referred to) in the poem?
(A) Koel
(B) The shades of mango
(C) Mango trees
(D) None of these
[Ans.(B)]

12. Who is the flaming soul looking for?
(A) Its beloved
(B) Husband
(C) Child
(D) Poet
[Ans.(A)]

13. The ‘flaming soul’ in the poem is
(A) poet
(B) the Koel’s
(C) the husband
(D) the beloved
[Ans.(B)]

14. In the poem, ‘art’ stands for
(A) painting
(B) are
(C) sculpture
(D) music
[Ans.(B)]

15. The Koel is praised by the poet as it seems to be
(A) restful
(B) restless
(C) so kind
(D) so fresh
[Ans. (D)]

16. What is mentioned in the poem as ‘sparks of fire’?
(A) The poet himself
(B) The jungle fire
(C) The koel’s song
(D) None of these
[Ans.(C)]

17. Where does the Cuckoo conceal itself?
(A) In forest
(B) In the leaves of any plant
(C) In Mango-leaves
(D) None of these
[Ans.(C)]

18. What does the bird do with the poet?
(A) Wakes poet’s soul
(B) Sang in musical voice
(C) Attacked upon him
(D) None of these
[Ans.(A)]

20. The koel asks the …….. hot to be motionless and tell it where its beloved is.
(A) Trees
(B) Leaves
(C) Fruits
(D) Branches
[Ans.(A)]

21. What happens with the shades of mangoes?
(A) burn
(B) turn
(C) disappear
(D) none of these
[Ans.(A)]

Bihar Board 10th ‘The Empty Heart’ सम्पूर्ण पाठ Objective

22. ‘O little Bird!’ Why has ‘B’in ‘Bird’ capital here?
(A) due to lovely birds
(B) due to addressing koel
(C) due to black bird
(D) none of these
[Ans.(B)]


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!