Bihar Board Matric Objective
दोस्तों के साथ शेयर करें

Bihar Board Matric Objective – ‘The Empty Heart’

नमस्कार दोस्तों, Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में है Bihar Board Matric English Poetry के ‘The Empty Heart’ का Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board Class Matric English Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board 10th English के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा | इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये Bihar Board Matric Objective – ‘The Empty Heart’ ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े, जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. Who has written the poem. “The Empty Heart”?
(A) Vidyapati
(B) Puran Singh
(C) Periasamy Thooran
(D) Amrita Pritam
[Ans.(C)]

2. What was the problem of the man?
(A) he was very dissatisfied
(B) he was very much in threat
(C) he had a crisis of money
(D) none of these
[Ans.(A)] .

3.The poem ‘The Empty Heart’ tells about the problems caused by ………..
(A) anger
(B) content
(C) greed
(D) poverty
[Ans.(C)]

4. What did he demand from the tree?
(A) Pot of Gold
(B) Pot of Silver
(C) Pot of Bronze
(D) Pot of Copper
[Ans.(A)]

5. What happened to his prayer?
(A) Prayers were not granted
(B) Prayers were granted
(C) Prayers were neither granted nor refused
(D) None of these
[Ans.(B)]

6. What were in Pitchers?
(A) Gold Coins
(B) Silver Coins
(C) Copper Coins
(D) None of these
[Ans.(A)]

7. Greed is …….. but life is not.
(A) worthy
(B) bad
(C) good
(D) endless
[Ans. (D)]

8. There was a ………… which had the power to grant wishes.
(A) snake
(B) pigeon
(C) tree
(D) temple
[Ans.(C)]

9. This poem tells about the problems caused by
(A) Sickness
(B) Poverty
(C) Overeating
(D) Greed
[Ans.(D)]

10. The tree gave the man seven ……… full of gold coins.
(A) Pots/ Pitchers
(B) Pans
(C) Bags
(D) Sacks
[Ans.(A)]

11. The man tried all tricks to gather
(A) Silver
(B) Diamonds
(C) Jewellery
(D) Gold
[Ans. (D)]

12. What is Kalpaka?
(A) a tree
(B) a big tree
(C) a golden tree
(D) wish-yielding tree
[Ans.(D)]

13. Each coin he could clutch by hook or ……..
(A) shook
(B) look
(C) crook
(D) took
[Ans.(C)]

14. The poem, “The Empty Heart’ is translated from
(A) English
(B) Oriya
(C) Bengali
(D) Tamil
[Ans.(D)]

15. Periasami Thooran was born in
(A) 1708
(B) 1809
(C) 1908
(D) 1809
[Ans.(C)]

Bihar Board 10th ‘Polythene Bag’ सम्पूर्ण पाठ Objective

16. Periasami Thooran, the poet died in
(A) 1908
(B) 1988
(C) 1987
(D) 1897
[Ans.(C)]

17. What made him mad?
(A) His Greedy tendency
(B) His tendency of getting more & more
(C) Sudden shock
(D) None of these
[Ans.(B)]

18. Periasamy Thooran was a ………. writer.
(A) Bengali
(B) Marathi
(C) Panjabi
(D) Tamil
[Ans.(D)]

19. Why was the man not content, although he was rich?
(A) due to thirst of gold
(B) due to thirst of wealth
(C) (A) and (B) both
(D) none of these
[Ans.(C)]

20. Periasamy Thooran first made his name as a writer of
(A) essay
(B) Short stories and poems
(C) Poem
(D) satire
[Ans.(B)]

21. ‘The Empty Heart’ talks about the problems caused by
(A) gold
(B) pot
(C) gold coins
(D) greed
[Ans.(D)]

22. The poet asks the Koel, what has ……………. her.
(A) hurt
(B) forgotten
(C) told
(D) longings
[Ans.(A)]

23. The high pitched strains of the Koel wakes in the poet’s soul a thousand ………..
(A) dreams
(B) desires
(C) memories
(D) longings
[Ans.(C)]

24. The man’s prayer was granted
(A) quick
(B) late
(C) gold coins
(D) sevenfold
[Ans. (D)]

25. How many pitchers did the man get as a gift?
(A) one
(B) three
(C) Six
(D) Seven
[Ans. (D)]

26. Because he did not eat, drink or sleep properly, his health
(A) became sound
(B) got down
(C) broke down
(D) None of these
[Ans.(C)]

27. Morning, noon and ……….. he went.
(A) day
(B) afternoon
(C) night
(D) midnight
[Ans.(C)]

28. His prayer was granted …………
(A) eight fold
(B) seven fold
(C) six fold
(D) five fold
[Ans.(B)]

29. For as a gift to him was …………………
(A) granted
(B) gifted
(C) offered
(D) given
[Ans. (D)]

30. To fill this ……….. was his thought.
(A) steadily
(B) quick
(C) sharply
(D) shortly
[Ans. (B)]

31. The seven full ……….. he clean forgot.
(A) pots
(B) pitchers
(C) pictures
(D) vessels
[Ans. (D)]

Bihar Board 10th ‘Thinner Than A Crescent’ सम्पूर्ण पाठ Objective

32. The demon ……….. now made him mad.
(A) fire
(B) gold
(C) silver pot
(D) Desire
[Ans. (D)]


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!