12th english objective bihar board
दोस्तों के साथ शेयर करें

Bihar Board Class 12th English Objective Question – पाठ -1  Indian Civilization And Culture

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में हमने Bihar Board Class 12th  English (Rainbow) के पाठ-1 Indian Civilization And Culture का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है | जो की Bihar Board Class 12th के English परीक्षा में कई बार पूछे गये है, ये सभी English Objective Question बहुत ही महत्वपूर्ण है | इसीलिए  Indian Civilization And Culture objective question अच्छे से याद करे !

1. The sentence ‘After all, there is something in Hinduism that has kept it alive up till now’ is taken from ………….
(A) Artist
(B) The Earth
(C) Indian Civilization and Culture
(D) I have a Dream
Ans. (C)

2. Gandhiji died at the hands of a fanatic on ………
(A) 31st October, 1984
(B) 15th August, 1947
(C) 30th January, 1948
(D) 26th January, 1950
Ans. (C)

3. ‘I believe that the civilization India has evolved is not to be beaten in the world’ is from ……………
(A) Indian Civilization and Culture
(B) India Through a Traveller’s Eyes
(C) The Earth
(D) Bharat is My Home
Ans. (A)

4. Our forefathers did not invent machinery because
(A) they knew we would become slaves
(B) they knew we would be happy
(C) they did not like to see us comfortable
(D) they were jealous of us.
Ans. (A)

5. Mahatma Gandhi has written the lesson
(A) I Have a Dream
(B) The Artist
(C) Indian Civilization and Culture
(D) The Earth
Ans. (C)

6. Pharaohs were rulers were ancient
(A) Russia
(B) Egypt
(C) India
(D) Greece
Ans. (B)

7. ……. were rulers of Egypt.
(A) Americans
(B) Africans
(C) Iranians
(D) Pharaohs
Ans. (D)

8. Civilization is the state of development of a …………
(A) people
(B) animal
(C) bird
(D) non-living things
Ans. (A)

9. Gibbon is associated with
(A) Italy
(B) Sweden
(C) Russia
(D) America
Ans. (A)

10. Europeon civilization will mean …… for India.
(A) want
(B) living
(C) real
(D) ruin
Ans. (D)

11. ‘Simple living and high thinking’ is the base of –
(A) American Civilization
(B) Indian Civilization
(C) European Civilization
(D) None of these
Ans. (B)

12. Indian glory is that it is
(A) immovable
(B) movable
(C) uncivilised
(D) ignorant
Ans. (A)

13. ………….. was a spiritual leader than a politician.
(A) Nehruji
(B) Sardar Patel
(C) Mahatma Gandhi
(D) Indira Gandhi
Ans. (C)

14. ‘My Experiments with Truth’ was written by
(A) Nehruji
(B) Mahatma Gandhi
(C) Maulana Abdul Kalam Azad
(D) Sardar Patel
Ans. (B)

15. The mind is a restless …………… the more it gets the more it wants.
(A) bird
(B) dog
(C) cow
(D) monkey
Ans. (A)

16. The people of Europe learn their lesson from the writing of the man of
(A) Germany
(B) Britain
(C) Greece or Rome
(D) Spain
Ans. (C)

17. “Plain living and high thinking’ is the motto of –
(A) Western philosopher
(B) Eastern philosopher
(C) North philosopher
(D) None of these
Ans. (A)

18. Sacrifice is the sole aim of our
(A) Philosopher
(B) farmers
(C) righis
(D) scientists
Ans. (C)

19. …………… is dead against blind imitation of western civilization.
(A) Nehruji
(B) Gandhiji
(C) Patel
(D) Ambedkar
Ans. (B)

20. …….were satisfied with small villages.
(A) Our ancestors
(B) Germans
(C) Romans
(D) Italians
Ans. (A)

कक्षा-12 PHYSICS का Chapter- wise सम्पूर्ण हल

21. Has civilization taught us to be more ………… towards one another?
(A) enemy
(B) angry
(C) upset
(D) friendly
Ans. (B)

22. Our ancestors injoyed …………… Rule.
(A) Nice
(B) Society
(C) Home
(D) Nation
Ans. (C)

23. Wealth and luxuries do not make a …………… happy.
(A) bird
(B) man
(C) cow
(D) dog
Ans. (B)

24. Gandhi Ji went to Champaran in ……
(A) 1915
(B) 1916
(C) 1917
(D) 1918
Ans. (C)

25. The people of Europe are inspired by ………. and Roman writers.
(A) British
(B) Greek
(C) German
(D) Indian
Ans. (B)

26. The invention of ………… proved a milestone in our development.
(A) fire
(B) agriculture
(C) carpentry
(D) None of these
Ans. (A)

27. He wrote different articles for
(A) ‘The Hindu’
(B) ‘The Times of India’
(C) ‘The Blitze
(D) ‘Young India
Ans. (D)

28. Civilization points out to man
(A) how to make money
(B) how to win the enemy
(C) the path of duty
(D) the way of living
[Ans.C]

29. To observe morality is to attain mastery over
(A) economic growth
(B) political ability
(C) minds and passions
(D) art
Ans. (C)

30. The mind is a restless bird which always remains
(A) hungry
(B) unsatisfied
(C) thirsty
(D) sick
Ans. (B)

31. Happiness is largely a
(A) mental condition
(B) physical condition
(C) disease
(D) imagination
Ans. (A)

32. Mahatma Gandhi was more a
(A) politician
(B) economist
(C) social reformer
(D) spititual leader
Ans. (D)

33. He (Mahatma Gandhi) used as the chief weapons
(A) swords
(B) nuclear weapons
(C) guns
(D) truth and non-violence
Ans. (D)

34. Our ancestors dissuaded us from
(A) politics
(B) luxuries and pleasure
(C) morality
(D) spirituality
Ans. (B)

35. Poeple in ancient days were satisfied with
(A) towns
(B) cities
(C) mega cities
(D) villages
Ans. (D)

36. Our forefathers saw that kings and their swords were inferior to
(A) the swords of ethics
(B) the swords of politics
(C) the swords of economics
(D) the swords of treachery
Ans. (A)

37. In ancient days the common people followed
(A) business
(B) agriculture
(C) industry
(D) politics
Ans. (B)

38. Modern civilization is the worship of –
(A) material
(B) ethics
(C) brotherhood
(D) equality
Ans. (A)

39. ‘Indian Civilization and Culture’ has been written by
(A) Pt. Nehru
(B) M. Gandhi
(C) Hussain
(D) None of these
Ans. (B)

40. In ancient days the common people enjoyed
(A) courts rule
(B) slavery
(C) true home rule
(D) foreign rule
Ans.(C)

41. The tendency of Indian civilization is to elevate
(A) immorality
(B) partiality
(C) moral being
(D) dishonesty
Ans.(C)

Bihar Board 12th ‘Bharat Is My Home’ सम्पूर्ण पाठ Objective

42. Indian civilization is
(A) godless
(B) based on belief in God
(C) based on partiality
(D) based on matter
Ans. (B)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!