Bihar Board 12th English - Bharat Is My Home
दोस्तों के साथ शेयर करें

Bihar Board Class 12th English Objective Question – पाठ -2 Bharat Is My Home

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में हमने Bihar Board Class 12th  English (Rainbow) के पाठ-2 Bharat Is My Home का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है | जो की Bihar Board Class 12th के English परीक्षा में कई बार पूछे गये है, ये सभी English Objective Question बहुत ही महत्वपूर्ण है | इसीलिए  Bharat Is My Home objective question अच्छे से याद करे !

1. Dr. Radhakrishnan never lost his faith in the ………
(A) essential wealth
(B) essential humanity of man
(C) essential knowledge
(D) essential experience
Ans. (B)

2. Dr. Zakir Hussain was born in ………….
(A) Aligarh
(B) Ahmedabad
(C) Hyderabad
(D) Delhi
Ans.(C)

3. Dr. Zakir Hussain had also served as the Governor of
(A) West Bengal
(B) Assam
(C) Bihar
(D) Karnataka
Ans. (C)

4. The past is
(A) dead and static
(B) alive and dynamic
(C) useless
(D) harmful Ans. (B)

5. The Indian culture is the best example of
(A) unity
(B) diversity
(C) unity in diversity
(D) disparity
Ans.(C)

6. The word ‘erudition’ stands for
(A) poverty
(B) great knowledge
(C) prosperity
(D) greed
Ans.(B)

7. When did Dr. Hussain deliver this speech?
(A) On Independence day
(B) On Republic day
(C) When he took oath as the President
(D) On Army day
Ans.(C)

8. Dr. Zakir Hussain was born in
(A) 1865
(B) 1877
(C) 1867
(D) 1897
Ans. (D)

9. Dr. Zakir Hussain died in
(A) 1959
(B) 1969
(C) 1979
(D) 1989
Ans. (B)

10. Dr. Zakir Hussain was born in
(A) Delhi
(B) Karnataka
(C) Chennai
(D) Hyderabad
Ans. (D)

11. Earlier he had served as
(A) the Governor of Bihar,
(B) the Chief Minister of Punjab
(C) the Governor of West Bengal
(D) the Governor of Assam
Ans. (A)

12. Dr. Radhakrishnan explained exceptionally
(A) Indian economics
(B) Indian philosophy
(C) Indian politics
(D) Indian civilization
Ans.(B)

13. Dr. Zakir Hussain entered the office with
(A) partiality
(B) total dedication
(C) enmity
(D) treachery
Ans. (B)

14. Dr. Zakir Hussain was long associated with
(A) business
(C) art
(B) education
(D) game
Ans. (B)

15. The people had chosen him the head of the family for growth.
(A) two years
(C) for ever
(B) a certain time
(D) twenty years
Ans. (B)

Bihar Board 12th ‘Indian Civilization And Culture’ सम्पूर्ण पाठ Objective

16. As the president, Dr. Hussain advocated for the growth of
(A) certain religions
(B) the whole nation
(C) the rich only
(D) the poor only
Ans. (B)

17. Power should be used only for
(A) making money
(B) moral purpose
(C) own interest
(D) material gain
Ans. (B)

18. Dr. Zakir Hussain delivered his speech in ……..
(A) 1965
(B) 1966
(C) 1967
(D) 1968
Ans. (C)

19. Dr. Zakir Hussain took the oath as the
(A) president
(B) governor
(C) minister
(D) None of these
Ans. (A)

20. ‘Bharat is My Home’ is written by –
(A) Mahatma Gandhi
(B) Dr. Zakir Hussain
(C) Pearl S. Buck
(D) H.E. Bates
Ans. (B)

21. ………. was the role model of Dr. Zakir Hussain.
(A) Mahatma Gandhi
(B) Sardar Patel
(C) Dr. Radha Krishnan
(D) Dr. Rajendra Prasad
Ans. (C)

22. Dr. Zakir Hussain took the oath of loyalty to the ……
(A) people
(B) constitution
(C) nation
(D) None of these
Ans. (B)

23 ……….. said that Bharat is my home and its people are my family.
(A) Dr. Zakir Hussain
(B) Dr. Radha Krishnan
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) None of these
Ans. (A)

24. Dr. Zakir Hussain was a great ………..
(A) politician
(B) thinker
(C) nationalist
(D) leader
Ans.(C)

25. Dr. Zakir Hussain delivered his in 1967 after taking the oath of the
(A) President
(B) Governer
(C) Chief Minister
(D) Minister
Ans. (A)

26. …………. is the prime instrument of nation building.
(A) Agriculture
(B) Education
(C) Trade
(D) None of these
Ans. (B)

27 ………… brought a lot of erudition and wealth of Knowledge to the Presidency.
(A) Dr. Zakir Hussain
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Gyani Zail Singh
(D) Dr. Radha Krishnan
Ans. (D)

28. Dr. Zakir Hussain feels greatly obliged to the people of
(A) Pakistan
(B) India
(C) China
(D) Nepal
Ans. (B)

29. Dr. Zakir Hussain became the president of India in
(A) 1965
(B) 1966
(C) 1967
(D) 1969
Ans. (C)

30. Dr. Zakir Hussain entered the office in a spirit of ……….. humility.
(A) special
(B) prayful
(C) long
(D) new
Ans. (B)

कक्षा-12 PHYSICS का Chapter- wise सम्पूर्ण हल

Bihar Board 12th ‘Indian Civilization And Culture’ सम्पूर्ण पाठ Objective

31. Dr. Zakir Hussain has written the lesson-
(A) Indian Civilization and Culture
(B) I Have a Dream
(C) Bharat is My Home
(D) The Artist
Ans.(C)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!