BSEB Class 12th English -A Pinch Of Snuff
दोस्तों के साथ शेयर करें

BSEB 12th English Objective Question – पाठ -3

A Pinch Of Snuff

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में हमने BSEB 12th English Objective (Rainbow) के पाठ-3 A Pinch Of Snuff का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है | जो की Bihar Board Class 12th के English परीक्षा में कई बार पूछे गये है, ये सभी English Objective Question बहुत ही महत्वपूर्ण है | इसीलिए  BSEB 12th English Objective question – A Pinch Of Snuff  अच्छे से याद करे !

1. Nanukaka was installed in
(A) the guest room
(B) the drawing room
(C) author’s bedroom droom
(D) the verandah
Ans. (C)

2. The author had taken
(A) five days’ leave
(B) three days’ leave
(C) two days’ leave
(D) six days’ leave
Ans.(C)

3. Nanukaka in a linguistic emergengy always turned to
(A) English
(B) Hindi
(C) his mother-tongue
(D) Sanskrit
Ans. (C)

4. Nanukaka thought that the secretary treated them coldly because they had not gone in
(A) an old car
(B) a bigger car
(C) a small car
(D) a new car
Ans. (B)

5. Nanukaka took out his cheque-book and wrote a cheque for
(A) five thousand rupees
(B) two thousand rupess
(C) a thousand rupees
(D) five hundred rupees
Ans. (C)

6. Nanukaka was coming to Delhi
(A) to visit the Red Fort
(B) to see some minister
(C) to participate a conference
(D) to spend the summer
Ans. (B)

7. Nanukaka was author’s
8. (A) brother
(B) neighbour
(C) maternal uncle
(D) friend
Ans.(C)

8. The author has a complex about
(A) relative
(B) guest
(C) officials
(D) ministers
Ans. (D)

9. Nanukaka travelled in
(A) the A.C. Class
(B) the Second Class
(C) the Third Class
(D) the First Class
Ans. (B)

10. On the platform Nanukaka handed over the author
(A) a bag
(B) a box
(C) a briefcase
(D) a basket
Ans. (D)

11. The basket contained
(A) fruits
(B) a cat
(C) sweets
(D) vegetables
Ans. (B)

12. Nanukaka had third class ticket but travelled in the second class because
(A) he was clever
(B) there was no third class
(C) he lost his ticket
(D) there was no room in the third class
Ans. (D)

13. The author was merely
(A) an under secretary
(B) a secretary
(D) a peon
(C) a clerk
Ans. (A)

14. ‘A Pinch of Snuff’ is written by –
(A) Bertrand Russell
(B) H.E. Bates
(C) Manohar Malgaonkar
(D) Pearl S. Buck
Ans. (C)

15. Manohar Malgoankar has written the lesson
(A) I Have a Dream
(B) A Pinch of Snuff
(C) Bharat Is My Home
(D) The Earth
Ans. (B)

16. Nanukaka wrote a cheque for a…………rupees.
(A) thousand
(B) hundred
(C) five hundred
(D) ten thousand
Ans. (A)

17. The second important person Nanukaka had planned to meet was
(A) The Home Minister
(B) The Railway Minister
(C) The Welfare Minister
(D) None of these
Ans. (C)

18. Ratiram was the son of ………
(A) Mohanlal Ratiram
(B) Sohanlal Ratiram
(C) Jaganlal Ratiram
(D) None of these
Ans. (B)

19. …….. is a humorous story
20. (A) The Earth
(B) The Artist
(C) A Pinch of Snuff
(D) above of these
Ans. (C)

20. There is nothing like honesty was said by
(A) Nanukaka
(B) Sohanlal Ratiram
(C) Ratiram
(D) Hajrat Barkat Ali
Ans. (A)

Bihar Board 12th ‘Bharat Is My Home’ सम्पूर्ण पाठ Objective

21 ……… was coming to visit the narrator’s family.
(A) Sohanlal Ratiram
(B) Hajrat Barkat Ali
(C) Nanukaka
(D) None of these
Ans. (C)

22. ………… went to the minister in Jodhpuri coat.
(A) Nunukaka
(B) Shiga Naoya
(C) Manohar Malgaonkar (Author)
(D) None of these
Ans. (C)

23. The speaker put on his white Jodhpuri coat and the turbon.
(A) orange
(B) red
(C) yellow
(D) black
Ans. (A)

24. Nanukaka was to stay for …..
(A) four or five days
(B) three or four days
(C) two or three days
(D) a week
Ans. (C)

25. ………… informed the undersecretary about Nanukaka’s visit.
(A) father
(B) mother
(C) friend
(D) brother
Ans. (B)

26. Nanukaka was related to the narrator as he was his mother’s
(A) uncle
(B) father
(C) brother
(D) None of these
Ans. (C)

27. ………….. is the main character of the story ‘A Pinch of Snuff”.
(A) Nanukaka
(B) Sohanlal Ratiram
(C) Manohar Malgaonkar
(D) None of these
Ans. (A)

28. Nanukaka has a unique quality of telling –
(A) stories
(B) truths
(C) lies
(D) None of these
Ans.(C)

29. Nanukaka handed over a cheque of a thousand rupees to
(A) Carpenter
(B) Dhobi
(C) Gold smith
(D) Milkman
Ans. (B)

30. Nanukaka portrayed himself as the hereditary astrologer of the Maharaja of
(A) Jaipur
(B) Bikaner
(C) Ninnore
(D) None of these
Ans. (C)

31. Nanukaka was a very ………. man.
(A) food
(B) stupid
(C) honest
(D) clever
Ans. (D)

32. ‘A Pinch of Snuff” is a ………..
(A) novel
(B) poem
(C) short story
(D) essay
Ans. (C)

33. ‘A Pinch of Snuff is in fact a detailed character sketch of …….
(A) Sohan Lal
(B) Nanukaka
(C) Ratiram
(D) Manohar Malgoankar
Ans. (B)

Bihar Board 12th ‘Indian Civilization And Culture’ सम्पूर्ण पाठ Objective

कक्षा-12 Chemistry का Chapter- wise सम्पूर्ण हल

34. Manohar Malgaonkar was the ……….. on Probation.
(A) Secretary
(B) Under Secretary
(C) Joint Secretary
(D) Chief Secretary
Ans. (B)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!