Bihar Board 12th Objective - I Have A Dream
दोस्तों के साथ शेयर करें

Bihar Board 12th Objective Question – पाठ -4

I Have A Dream

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में हमने Bihar Board 12th English Objective (Rainbow) के पाठ-4 I Have A Dream का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है | जो की Bihar Board Class 12th के English परीक्षा में कई बार पूछे गये है, ये सभी English Objective Question बहुत ही महत्वपूर्ण है | इसीलिए  BSEB 12th English Objective question – I Have A Dream अच्छे से याद करे !

1. “And as we walk, we make the pledge that we shall
(A) always be satisfied
(B) always fight
(C) always hate people
(D) always march ahead
Ans. (D)

2. The slum area densely populated by an isolated community is marked by
(A) safe place
(B) fallen
(C) ghetto
(D) oasis
Ans.(C)

3. King is regarded as one of the greatest
(A) artists
(B) scientists
(C) separatists
(D) orators
Ans. (D)

4. The author advocates
(A) non-violent struggle
(B) violent struggle
(C) both the ways
(D) None of these
Ans.(A).

5. Martin Luther King Jr. was born in
(A) 1939
(B) 1929
(C) 1919
(D) 1969
Ans. (B)

6. Martin Luther King Jr. was assassinated on
(A) March 4
(B) April 4
(C) May 4
(D) December 4
Ans.(B)

7. King was assassinated in
(A) 1968
(B) 1954
(C) 1942
(D) 1978
Ans. (A)

8. ‘I Have a Dream’ is a speech delivered by King on
(A) August 28, 1963
(B) June 28, 1965
(C) May 28, 1953
(D) April 28, 1973
Ans. (A)

9. America gave the Negro people
(A) a good cheque
(B) a bad cheque
(C) a torn cheque
(D) None of these
Ans. (B)

10. By the signing of the emancipation proclamation the hopes of the Negro population
(A) fulfilled
(B) half fulfilled
(C) remained unfulfilled
(D) None of these
Ans.(C)

11. To overlook the Negro would be
(A) good
(B) beneficial
(C) fatal
(D) None of these
Ans. (C)

12. The Negroes made the pledge that they will always
(A) march ahead
(B) march back
(C) march slowly
(D) None of these
Ans. (A)

13. How many times King repeats that we cannot be satisfied’
(A) two times
(B) three times
(C) five times
(D) six times
Ans. (C)

14. The word ‘momentous’ stand for
(A) foolishness
(B) aggressive
(C) very important
(D) unimportant
Ans. (C)

15. They had dream that one day they would
(A) divide the nation
(B) kill the white people
(C) get their rights
(D) None of these
Ans. (C)

16. Racial discrimination is against
(A) capitalism
(B) power
(C) secularism
(D) human rights
Ans. (D)

17. ‘I Have a Dream’ is written by —-
(A) Germaine Greer
(B) Shiga Naoya
(C) Martin Luther King, Jr.
(D) H.E. Bates
Ans.(C)

18. Martin Luther King, Jr. has written the lesson
(A) The Artist
(B) I Have a Dream
(C) A Pinch of Snuff
(D) Bharat Is My Home
Ans. (B)

19. ‘I Have a Dream’ is a part of speech delivered by –
(A) Bertrand Russell
(B) Shiga Naoya
(C) Martin Luther King, Jr.
(D) H.E. Bates
Ans. (C)

20. Martin Luther King, Jr. belonged to
(A) Britain
(B) France
(C) China
(D) The USA
Ans. (D)

Bihar Board 12th ‘Bharat Is My Home’ सम्पूर्ण पाठ Objective

21. The condition of the ………. apalling.
(A) African
(B) Negroes
(C) Indians
(D) None of these
Ans. (B)

22. ………….. is sweltering with the heat of injustice and oppression.
(A) Newyork
(B) Texas
(C) Chicago
(D) Mississippi
Ans. (D)

23 .…………… was a great orator.
(A) Pearl S. Buck
(B) Shiga Naoya
(C) Martin Luther King, Jr.
(D) Germaine Greer
Ans.(C)

24. Martin Luther King, Jr. was a —
(A) Negro
(B) German
(C) French
(D) None of these
Ans. (A)

25. Nobel Prize for Peace was given to Martin Luther King, Jr. in –
(A) 1963
(B) 1964
(C) 1965
(D) 1966
Ans. (B)

26. Nigroes are the former ……….. of America.
(A) farmers
(B) traders
(C) slaves
(D) None of these
Ans. (C)

27. ……………. is a desert state of the USA.
(A) Mississippi
(B) Alabama
(C) Georgia
(D) None of these
Ans. (A)

28. Martin Luther King, Jr. had …………. children.
(A) one
(B) two
(C) three
(D) four
Ans. (D)

29. ……. advocates non-violent struggle.
(A) Pearl S. Buck
(B) H.E. Bates
(C) Martin Luther King, Jr.
(D) Shiga Naoya
Ans. (C)

30. Martin Luther King, Jr. loves the white –
(A) African
(B) Asian
(C) European
(D) American
Ans. (D)

31. Martin Luther King, Jr. was a
(A) artist
(B) civil right activists
(C) scientist
(D) philosopher
Ans. (B)

32. Martin Luther King, Jr. delivered his speech in Washington DC on August
(A) 25, 1963
(C) 12, 1964
(B) 28, 1963
(D) 28, 1965
Ans. (B)

33. Martin Luther King, Jr. dislikes ……………. discrimination.
(A) caste
(B) sex
(C) religion
(D) racial
Ans. (D)

34. ‘I Have a Dream’ is a speech delivered by
(A) Germaine Greer
(B) Shiga Naoya
(C) H.E. Bates
(D) Martin Luther King, Jr.
Ans. (D)

35. The ‘bank of justice’ is —
(A) bankrupt
(B) highway
(C) staggered
(D) struggled
Ans. (A)

Bihar Board 12th ‘A Pinch Of Snuff’ सम्पूर्ण पाठ Objective

कक्षा-12 Chemistry का Chapter- wise सम्पूर्ण हल

36. …………… has given the Negro people a bad cheque which has come back marked in sufficient fund!
(A) Europe
(B) Canada
(C) America
(D) Mexico
Ans. (C)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!