Now The Leaves Are Falling Fast
दोस्तों के साथ शेयर करें

‘Now The Leaves Are Falling Fast’ Bihar Board Objective

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में BSEB 12th English (Poetry) के पाठ Now The Leaves Are Falling Fast का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board 12th Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board 12th English (Poetry) के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये Now The Leaves Are Falling Fast Objective Question ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. The line ‘And the nightingale is dumb’ is taken from
(A) Fire Hymn
(B) Ode To Autumn
(C) Now the Leaves are Falling Fast
(D) Sweetest Love I Do Not Goe
Ans. (C)

2. And the nightingale is dumb And the …………… will not come.
(A) trolls
(B) prams
(C) angle
(D) distress
Ans. (C)

3. ‘Nurses to the grave are gone is from
(A) An Epitaph
(B) Fire-Hymn
(C) Now the Leaves are Falling Fast
(D) The Soldier
Ans. (C)

4. W.H. Auden won the …….. Prize in 1948.
(A) Pulitzer
(B) Man Booker
(C) Nobel
(D) Sahitya Akademi
Ans. (A)

5. And the active hands must ……….
Lonely on the separate knees.
(A) die
(B) pluck
(C) freeze
(D) snatch
Ans.(C)

6. In the second line of the poem, Now The Leaves Are Falling Fast’ ‘Nurse’ stands for
(A) a plant
(B) a fruit
(C) a tree
(D) None of these
Ans.(C)

7. In the poem, ‘Now The Leaves Are Falling Fast’ ‘Whispering neighbours’ stand for
(A) agents of Life Insurance
(B) agents of State Bank of India
(C) agents of Sahara India
(D) agents of death
Ans. (D)

8. “Trolls’ mentioned in the poem, ‘Now The Leaves are Falling Fast’ are ……… mythological creatures.
(A) Scandinavian
(B) Indian
(C) Russian
(D) None of these
Ans. (A)

9. ‘Now the Leaves are Falling Fast’ is ………… poem.
(A) a pessimistic
(B) optimistic
(C) a pessimistic-cum-optimistic
(D) None of these
Ans. (C)

10. Who has composed the poem, Now The Leaves Are Falling Fast’?
(A) W.H. Auden
(B) Walter de la Mare
(C) D.H. Lawrence
(D) Rupert Brooke
Ans. (A)

11. Auden won the Pulitzer prize in
(A) 1947
(B) 1948
(C) 1949
(D) 1950
Ans. (B)

12. For Auden poetry was
(A) a light game
(B) an interesting game
(C) a serious game
(D) None of these
Ans. (C)

13. Auden was
(A) a poet
(B) a verse dramatist
(C) a serious game
(D) All of these
Ans. (D)

14. ‘Now The Leaves are Falling’ is
(A) a lyric
(B) an ode
(C) a sonnet
(D) an elegy
Ans. (A)

15. “Now The Leaves Are Falling Fast’…. ….. the frustration inherent in human life.
(A) reacts
(B) enacts
(C) accepts
(D) protests
Ans. (B)

Bihar Board 12th ‘SONG OF MYSELF’ सम्पूर्ण पाठ Objective

16. W.H. Auden has written the poem
(A) John Keats
(B) Walt Whitman
(C) W.H. Auden
(D) T.S. Eliot
Ans.(C)

17. The prams are –
(A) running
(B) standing
(C) lying
(D) rolling
Ans. (D)

18. The travellers are we ………… beings, moving towards our death.
(A) human
(B) animal
(C) urbon
(D) rural
Ans. (A)

19. Human life is no better than
(A) life
(B) death
(C) journey
(D) None of these
Ans. (B)

20. The leaves are falling –
(A) slow
(B) soon
(C) fast
(D) None of these
Ans. (C)

21. Trees shed their leaves in
(A) rain
(B) summer
(C) winter
(D) autumn
Ans. (D)

22. The ……….. .. has become dumb to see the leafless trees.
(A) hen
(B) sparrow
(C) nightingale
(D) peacock
Ans. (C)

23. ………….. waterfall could bless the travellers passing through that way.
(A) Yellow
(B) White
(C) Red
(D) Grey
Ans. (B)

24. The falling of ………… refer to the speedy arrival of death.
(A) leaves
(B) stones
(C) snows
(D) None of these
Ans. (A)

25. The ……………… of death are the whispering neighbour.
(A) messenger
(B) friends
(C) enemies
(D) God
Ans. (A)

26. ‘Whispering neighbours, left and right’ is a line from the poem
(A) An Epitaph
(B) Song of Myself
(C) Now the Leaves Are falling Fast
(D) Snake
Ans. (C)

कक्षा-12 गणित का Chapter- wise सम्पूर्ण हल

Bihar Board 12th ‘ SWEETEST LOVE, I DO NOT GOE’ सम्पूर्ण पाठ Objective

27. ‘Nurse’s flowers will not last’ is a line written by
(A) John keats
(B) John Donne
(C) Walt Whitman
(D) W.H. Auden
Ans. (D)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!