12th Poetry Objective Question
दोस्तों के साथ शेयर करें

‘Song Of Myself’ 12th Poetry Objective Question

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में Bihar Board 12th English (Poetry) के पाठ Song Of Myself का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board 12th Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board 12th English (Poetry) के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये Song Of Myself Objective Question ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. The line “I, now thirty-seven years old in perfect health hegin.” has been taken from the poem.
(A) Ode To Autumn
(B) An Epitaph
(C) Song of Myself
(D) Fire-Hymn
Ans.(C)

2. How many times the word ‘you’ has been used in ‘Song of Myself’ (‘I Celebrate Myself”)?
(A) twice
(B) ones
(C) thrice
(D) None of these
Ans. (A)

3. The word ‘schools’ stands for……….in ‘Song of Myself” (‘I Celebrate Myself”).
(A) academy
(B) systems of thought
(C) teaching institutes
(D) None of these
Ans. (B)

4. Who has composed the poem ‘Song of Myself?
(A) Walt Whitman
(B) Tennyson
(C) Emerson
(D) None of these
Ans. (A)

5. Whitman was……….poet.
(A) an Indian
(B) an American
(C) a British
(D) None of these
Ans. (B)

6. Whitman was born in
(A) 1817
(B) 1818
(C) 1819
(D) 1820
Ans.(C)

7. Whitman died in
(A) 1889
(B) 1890
(C) 1891
(D) 1892
Ans. (D)

8. “Song of Myself’ is
(A) a lyric
(B) an epic
(C) a sonnet
(D) None of these
Ans. (A)

9. The opening section of Song of Myself is entitled has
(A) ‘Grass
(B) ‘I Celebrated Myself
(C) ‘Animal
(D) None of these
Ans. (B)

10. Who is the speaker in ‘Song of Myself” (‘I Celebrate Myself’)?
(A) Emerson
(B) Robert Frost
(C) Walt Whitman
(D) None of these
Ans. (C)

11. According to ‘Song of Myself” (‘I Celebrate Myself”) the speaker is a great lover of
(A) arts
(B) science
(C) commerce
(D) Nature
Ans. (D)

12. Walt Whitman has written the poem
(A) An Epitaph
(B) The Soldier
(C) Song of Myself
(D) Fire-Hymn
Ans.(C)

13. Walt Whitman is …………. years old.
(A) 34
(B) 35
(C) 36
(D) 37
Ans. (B)

14. ‘Hoping to cease not till death’ is a line from ………………
(A) Sweetest Love I Do Not Goe
(B) Song of Myself
(C) The Soldier
(D) Fire-Hymn
Ans. (D)

15. ‘I celebrate myself and sing myself” is written by
(A) Walt Whitman
(B) W.H. Auden
(C) J. Keats
(D) W.B. Yeats
Ans. (A)

16. I in the first line of the poem ‘Song of Myself” is the poet
(A) John Keats
(B) Kamala Das
(C) John Donne
(D) Walt Whitman
Ans. (D)

17. In the Poem ‘Song of Myself” the poet ……….for himself.
(A) laughs
(B) cries
(C) sings
(D) None of these
Ans. (C)

18. ‘And what I assume you shall assume’ is taken from the poem
(A) Song of Myself
(B) An Epitaph
(C) The Soldier
(D) Fire-Hymn
Ans. (A)

कक्षा-12 PHYSICS का Chapter- wise सम्पूर्ण हल

Bihar Board 12th ‘ SWEETEST LOVE, I DO NOT GOE’ सम्पूर्ण पाठ Objective

19. ‘I harbour for good or bad’ is written by –
(A) John Keats
(B) John Donne
(C) Walt Whitman
(D) D.H. Lawrence
Ans.(C)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!