12th English Poetry Objective - Ode To Autumn
दोस्तों के साथ शेयर करें

‘Ode To Autumn’ Bihar Board 12th English Poetry Objective

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में BSEB 12th English (Poetry) के पाठ Ode To Autumn का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board 12th Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board 12th English (Poetry) के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये Ode To Autumn Objective Question ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. ……. died of tuberculosis at the age of 26.
(A) John Keats
(B) John Donne
(C) Keki N. Daruwalla
(D) T.S.
Ans. (A)

2. Who has composed the poem, ‘Ode To Autumn’?
(A) Keats
(B) Wordsworth
(C) Coleridge
(D) Shelley
Ans. (A)

3. ‘Ode To Autumn’ is written in
(A) October 1819
(B) September 1819
(C) November 1819
(D) December 1819
Ans. (B)

4. ‘Ode To Autumn’ is
(A) an epic
(B) an elegy
(C) an ode
(D) a ballad
Ans. (C)

5. In ‘Ode to Autumn’ Keats deals with ………. in detail.
(A) Spring
(B) Winter
(C) Summer
(D) Autumn
Ans. (D)

6. ‘Ode To Autumn’ consists
(A) four stanzas
(B) three stanzas
(C) five stanzas
(D) six stanzas
Ans. (B)

7. The theme of Autumn is –
(A) scarcity
(B) abundance
(C) fulfilment/maturity
(D) None of these
Ans.(C)

8. Keats was………. poet.
(A) a romantic
(B) a victorian
(C) modern
(D) None of these
Ans. (A)

9. Who called ‘Ode To Autumn’Keats’ most satisfying of all the odes?
(A) Dryden
(B) Coleridge
(C) Wordsworth
(D) Arthur Compton-Rickett.
Ans. (D)

10. Each stanza of ‘Ode To Autumn’ consists
(A) 11 lines
(B) 12 lines
(C) 13 lines
(D) 14 lines
Ans. (A)

11. Who has been personified in ‘Ode To Autumn’?
(A) Spring
(B) Autumn
(C) Winter
(D) Summer
Ans (B)

12. John Keats has written the poem
(A) An Epitaph
(B) Ode To Autumn
(C) The Soldier
(D) Fire-Hymn
Ans. (B)

13. Autumn is a season of mellow
(A) no wind
(B) fruitlessness
(C) fruitfulness
(D) None of these
Ans. (C)

14. Autumn starts with the departure of the …………… season.
(A) winter
(B) spring
(C) rainy
(D) summer
Ans. (D)

15. …………. was a great lover of nature.
(A) John Keats
(B) John Donne
(C) W.H. Auden
(D) Walt Whitman
Ans. (A)

16. In …………… new leaves and fruits come out on trees.
(A) spring
(B) autumn
(C) summer
(D) winter
Ans. (B)

17. ‘And gathering swallows twitter in the skies’ is taken from
(A) snake
(B) The soldier
(C) ode to Autumn
(D) An Epitaph
Ans.(C)

कक्षा-12 गणित का Chapter- wise सम्पूर्ण हल

Bihar Board 12th ‘ NOW THE LEAVES ARE FALLING FAST’ सम्पूर्ण पाठ Objective

18. ‘Season of mists and mellow fruitfulness’ is written by
(A) John Donne
(B) Walt Whitman
(C) W.H. Auden
(D) John Keats
Ans. (D)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!