Bihar Board 12th Rainbow Objective
दोस्तों के साथ शेयर करें

Bihar Board 12th Rainbow Objective – ‘An Epitaph’

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में BSEB 12th English (Rainbow) के पाठ An Epitaph का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board 12th Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board 12th English (Poetry) के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये An Epitaph Objective Question ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. Walter de la Mare makes us aware of the
(A) inhuman conditions of modern life
(B) poverty
(C) dreams
(D) London life
Ans. (A)

2. Walter de la Mare was born in the year …………
(A) 1853
(B) 1867
(C) 1873
(D) 1889
Ans.(C)

3. ‘An Epitaph’ deals with a beautiful
(A) girl
(B) lady
(C) baby
(D) None of these
Ans. (B)

4. The lady mentioned in the poem, ‘An Epitaph’ belonged to
(A) the North Country
(B) the East Country
(C) the West Country
(D) the south Country
Ans. (C)

5. The poetic device, which is used in the poem, ‘An Epitaph’
(A) metaphor
(B) simile
(C) personification
(D) ambiguity
Ans. (D)

6. The term ‘crumble’ used in the poem, ‘An Epitaph’ means to
(A) die
(B) live
(C) suffer
(D) None of these
Ans. (A)

7. The tone of the poem, ‘An Epitaph’ means to –
(A) happy
(B) melancholy
(C) romantic
(D) None of these
Ans. (B)

8. Who has composed the poem, ‘An Epitaph’?
(A) Walter de la Mare
(B) Rupert Brooke
(C) D.H. Lawrence
(D) W.H. Auden
Ans. (A)

9. Walter de la Mare belonged to………… century.
(A) 19th
(B) 20th
(C) 18th
(D) None of these
Ans. (B)

10. Walter de la Mare received the ‘Order of Merit’ with Queen Elizabeth II in —
(A) 1951
(B) 1952
(C) 1953
(D) 1954
Ans.(C)

11. Walter de la Mare was
(A) a poet
(B) a novelist
(C) a short story-writer
(D) All of these
Ans. (D)

11. Walter de la Mare was
(A) a poet
(B) a novelist
(C) a short story-writer
(D) All of these
Ans. (D)

12. Walter de la Mare shows fresh interest in ………..themes.
(A) old
(B) medieval
(C) love
(D) None of these
Ans. (A)

13. Walter de la Mare has written the poem –
(A) The Soldier
(B) Fire-Hymn
(C) Snake
(D) An Epitaph
Ans. (D)

14. Walter de la Mare Knew a ……….. who is now dead.
(A) giri
(B) lady
(C) boy
(D) None of these
Ans. (B)

15. The poet feels that after his death nobody will ………… her.
(A) love
(B) forget
(C) remember
(D) hate
Ans. (C)

16. The poet thinks that …….. is not everlasting.
(A) beauty
(B) cruelty
(C) ugliness
(D) love
Ans. (A)

17. The lady, who is died, lies in the
(A) garden
(B) grave
(C) field
(D) house
Ans. (B)

18. ‘Light of step and heart was she’ is taken from
(A) Fire-Hymn
(B) Snake
(C) An Epitaph
(D) The Soldier
Ans. (C)

कक्षा-12 गणित का Chapter- wise सम्पूर्ण हल

Bihar Board 12th ‘ODE TO AUTUMN’ सम्पूर्ण पाठ Objective

19. ‘And when I crumble, who will remember’ is written by
(A) John Keats
(B) John Donne
(C) Rupert Brooke
(D) Walter de la Mare
Ans. (D)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!