BSEB 12th Objective
दोस्तों के साथ शेयर करें

BSEB 12th Class Objective Question – पाठ -10 – India Trough A Travelers Eyes

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में है Bihar Board 12th Class English (Rainbow) के पाठ-10 – India Trough A Travelers Eyes का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board English Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है | इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board Class 12th English के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा | इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये BSEB 12th Class Objective – India Trough A Travelers Eyes ध्यान से पढ़े | बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए |

1. The young Indian intellectuals were disappointed with the
(A) English
(B) American
(C) Chinese
(D) Japanese
Ans. (A)

2. Indians, under the British rule, had a life-span of just
(A) thirty years
(B) thirty-five years
(C) forty years
(D) twenty-seven years
Ans. (D)

3. For all the ills of India, the writer blames
(A) Indians
(B) the English rule
(C) both
(D) None of these
Ans. (B)

4. The writer visiting an Indian family felt
(A) happiness
(B) sorrow
(C) disgust
(D) None of these
Ans. (A)

5. The book ‘Come, My Beloved’ has the
(A) English background
(B) Chinese background
(C) American background
(D) Indian background
Ans. (D)

6. She taught in
(A) an Indian University
(B) an American University
(C) a Chinese University
(D) None of these
Ans.(C)

7. She won the Nobel Prize in
(A) 1928
(B) 1938
(C) 1948
(D) 1958
Ans. (B)

8. Buck’s family doctor was the
(A) English
(B) Indian
(C) American
(D) Chinese
Ans. (B)

9. Gandhi’s hold was upon
(A) intellectuals
(B) peasants
(C) both
(D) None of these
Ans.(C)

10. The Mongolian from Europen invaded
(A) Bengal
(B) Delhi
(C) Punjab
(D) Kashmir
Ans. (D)

11. The first woman President of the General Assembly of the United State was the
(A) Japanese
(B) American
(C) Chinese
(D) Indian
Ans. (D)

12. Pearl S. Buck was born in
(A) 1882
(B) 1862
(C) 1892
(D) 1872
Ans.(C)

13. By birth she was
(A) American
(B) Chinese
(C) Japanese
(D) Indian
Ans. (A)

14. She was reared in
(A) Germany
(B) England
(C) China
(D) India
Ans.(C)

15. She was reared by her
(A) grand-mother
(B) uncle
(C) aunt
(D) missionary parents
Ans. (D)

16. ‘India Through a Traveller’s Eyes’ has been written by
(A) Shiga Naoya
(B) Pearl S. Buck
(C) Anton Chekhov
(D) Germaine Greer
Ans. (B)

Bihar Board 12th ‘HOW FREE IS THE PRESS’ सम्पूर्ण पाठ Objective

17. Pearl S. Buck has written the lesson
(A) A Child is Born
(B) The Artist
(C) India Through a Traveller’s Eyes
(D) I Have a Dream
Ans.(C)

18. Indian Through a Traveller’s Eyes’ is an inspiring
(A) drama
(B) story
(C) novel
(D) essay
Ans. (D)

19. Pearl S. Buck is an …..writer.
(A) American
(B) Indian
(C) Iranian
(D) African
Ans. (B)

20. ………. has praised Indian poeple and their life.
(A) Shiga Naoya
(B) H.E. Bates
(C) Pearl S. Buck
(D) Bertrand Russell
Ans.(C)

21. Our food was served on fresh green ………….. leaves instead plates.
(A) peepal
(B) banana
(C) mango
(D) banyan
Ans. (B)

22. From boyhood the Indian……………….. are taught that the right hand is for clean services.
(A) young
(B) boys
(C) people
(D) children
Ans. (D)

23. Indian peasants are poorer than their counterparts.
(A) Pakistani
(B) Chinese
(C) Srilanka
(D) Russian
Ans. (B)

24. I was called to kill a dangerous –
(A) dog
(B) tiger
(C) snake
(D) cat
Ans. (A)

25. …………… advised the Indians not to blame the Britishers for everything
(A) Mahatma Gandhi
(B) Shiga Naoya
(C) Pearl S. Buck
(D) H.E. Bates
Ans.(C)

26 . …….. visited India to see and listen to two groups of people.
(A) Germaine Greer
(B) Bertrant Russel
(C) Anton Chekhov
(D) Pearl S. Buck
Ans. (D)

27. Religion is ever present in ………. life.
(A) American
(B) Chinese
(C) Indian
(D) Russian
Ans.(C)

28. The land between Bombay and ……………. famished.
(A) Kolkata
(B) Madras
(C) Delhi
(D) Bangaluru
Ans. (B)

कक्षा-12 PHYSICS का Chapter- wise सम्पूर्ण हल

Bihar Board 12th THE EARTH सम्पूर्ण पाठ Objective

29. The people of ………….. must be rechoned as belonging to the caucasian race.
(A) America
(B) China
(C) India
(D) Canada
Ans.(C)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!