BSEB 12th Rainbow Objective
दोस्तों के साथ शेयर करें

BSEB 12th Rainbow Objective Question – पाठ -11 – A Marriage Proposal

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में है BSEB 12th Rainbow English  के पाठ-11 – A Marriage Proposal का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board English Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है | इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए BSEB 12th Rainbow Book के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा | इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये BSEB 12th Class Objective – A Marriage Proposal ध्यान से पढ़े | बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए |

1. The name of Lomov’s dog is.
(A) Leap
(B) Guess
(C) Tomy
(D) None of these
Ans. (B)

2. The peasants used the land for
(A) thirty years
(B) fifty years
(C) forty years
(D) None of these
Ans.(C)

3. “TII prove to you in court that they’remine”, said
(A) Natalia
(B) Choobookov
(C) Lomov
(D) None of these
Ans.(C)

4. A person who acquires land in any way possible is called
(A) impertinent
(B) land-grabber
(C) quibbler
(D) None of these
Ans. (B)

5. Lomov claims to have the memory of
(A) a tiger
(B) a lion
(C) an elephant
(D) a fox
Ans.(C)

6. When Lomov came to Choobookov, the latter
(A) neglected him
(B) welcomed him
(C) abused him
(D) None of these
Ans. (B)

7. Natalia is
(A) a shrew
(B) an insane
(C) a peace-loving
(D) None of these
Ans. (C)

8. Lomov proposed Natalia
(A) directly
(B) indirectly
(C) hesitatingly
(D) None of these
Ans. (D)

9. To come back to Natalia, Lomove
(A) refused
(B) accepted
(C) hesitated
(D) None of these
Ans. (B)

10. Anton Chekhov was born in
(A) 1850
(B) 1870
(C) 1860
(D) 1880
Ans.(C)

11. Anton Chekhov died in
(A) 1905
(B) 1904
(C) 1910
(D) 1912
Ans. (B)

12. Anton Chekhov was
(A) an American
(B) an Indian
(C) a German
(D) a Russian
Ans. (D)

13. Lomoy wanted to
(A) kill Natalia
(B) marry Natalia
(C) cheat Natalia
(D) None of these
Ans. (B)

14. To know Lomov’s desire, Mr. Choobookov became
(A) happy
(B) angry
(C) sad
(D) None of these
Ans. (A)

15. ‘A Marriage Proposal’ is written by-
(A) Shiga Naoya
(B) Bertrand Russell
(C) Anton Chekhov
(D) Pearl S. Buck
Ans.(C)

Bihar Board 12th INDIA TROUGH A TRAVELERS EYES सम्पूर्ण पाठ Objective

16. Anton Chekhov has written the lesson
(A) A Child is Born
(B) A Marriage Proposal
(C) The Earth
(D) The Artist
Ans. (B)

17. Lomov’ was the …………… of Choobookov.
(A) enemy
(B) friend
(C) brother
(D) neighbour
Ans. (D)

18. …………. is the daughter of Choobookov.
(A) Natalia
(B) Satalia
(C) Matalia
(D) Ratalia
Ans. (A)

19. Natalia’s dog is named
(A) Weep
(B) Leap
(C) Neap
(D) Deap
Ans. (B)

20. Lomov is ……….. years old.
(A) 25
(B) 30
(C) 35
(D) 40
Ans.(C)

21. Lomov is a neighbour of
(A) Monokov
(B) Runokov
(C) Choobookov
(D) Denukov
Ans. (C)

22. Lomov has come to ask for daughter…………hand in marriage.
(A) Matalia’s
(B) Natalia’s
(C) Ratalia’s
(D) Satalia’s
Ans. (B)

23. ‘A Marriage Proposal’ is ………….. act play.
(A) one
(B) two
(C) three
(D) four
Ans. (A)

24. …………….. says that he is having a heart failure.
(A) Choobookov
(B) Lomov
(C) Natalia
(D) None of these
Ans. (B)

25. Lomov’s dog has two defect he is old and his ………… too short.
(A) teeth
(B) mouth
(C) muzzle
(D) legs
Ans.(C)

26. Lomov says that he will prove in the court that the ………. meadows belongs to him.
(A) goat
(B) cow
(C) buffalo
(D) ox
Ans. (D)

27. Lomov is a man of …………….. temperament.
(A) caste
(B) sex
(C) religion
(D) racial
Ans. (D)

28. Anton Chekov began his carrer by writing……….
(A) drama
(B) poetry
(C) comic sketches
(D) novels
Ans.(C)

29. Natalia and…………are quarrelling for Ox Meadows.
(A) Romov
(B) Lomov
(C) Choobookov
(D) None of these
Ans. (B)

कक्षा-12 PHYSICS का Chapter- wise सम्पूर्ण हल

Bihar Board 12th THE EARTH सम्पूर्ण पाठ Objective

30. The ownership of. is disputed.
(A) Ox-Meadows
(B) Cow Meadows
(C) Bull Meadows
(D) Goat Meadows
Ans. (A)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!