Bihar Board 12th Class Objective - The Earth
दोस्तों के साथ शेयर करें

Bihar Board 12th Class Objective Question – पाठ -9 – The Earth

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में है Bihar Board 12th Class English (Rainbow) के पाठ-9 – The Earth का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board English Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है | इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board Class 12th English के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा | इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये Bihar Board 12th Class Objective – The Earth धयान से पढ़े | बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए |

1. His hens were producing an average of
(A) three hundred eggs
(B) two hundred eggs
(C) one hundred eggs
(D) None of these
Ans. (B)

2. Benjy’s father was
(A) a doctor
(B) a teacher
(C) a preacher
(D) a painter
Ans. (C)

3. Benjy’s father valued
(A) Sweat
(B) fate
(C) both
(D) None of these
Ans. (B)

4. Beniy’s parents planned for a ceremony………………..when he was
(A) thirty
(B) twenty-five
(C) twenty-one
(D) fifteen
Ans.(C)

5. H.E. Bates was born in
(A) 1906
(B) 1905
(C) 1915
(D) 1925
Ans. (B)

6. H.E. Bates died in
(A) 1974
(B) 1984
(C) 1964
(D) 1954
Ans. (A)

7. H.E. Bates’ first novel was published when he was only
(A) 20 years old
(B) 21 years old
(C) 25 years old
(D) 30 years old
Ans. (B)

8. The name of Johnsons’ son was
(A) Jack
(B) Tom
(C) Benjy
(D) Tony
Ans.(C)

9. The.Johnsons’ son was
(A) insane
(B) blind
(C) lame
(D) simple
Ans. (D)

10. The doctor advised the parents to give to Benjy
(A) medicine
(B) toys
(C) some work
(D) None of these
Ans.(C)

11. The doctor suggested to let him keep
(A) Cows
(B) hens
(C) horses
(D) None of these
Ans. (B)

12. At first Benjy kept
(A) ten or a dozen hens
(B) two dozen hens
(C) four dozen hens
(D) None of these
Ans. (A)

13. Benjy left the school at
(A) twenty
(B) twelve
(C) fourteen
(D) none of these
ANS. (C)

14. When he left the school he had
(A) forty or fifty hens
(B) thirty of forty hens
(C) sixty or seventy hens
(D) None of these
Ans. (A)

15. “The Earth’ has been written by –
(A) Germaine Greer
(B) H.E. Bates
(C) Anton Chekhov
(D) Shiga Naoya
Ans. (B)

Bihar Board 12th ‘HOW FREE IS THE PRESS’ सम्पूर्ण पाठ Objective

16. H.E. Bates has written the story –
(A) A Pinch of Snuff
(B) The Artist
(C) The Earth
(D) None of these
Ans.(C)

17. Benjey’s parents did not like …….. because of grey eyes.
(A) Rekha
(B) Shikha
(C) Mary
(D) Florence
Ans. (D)

18. Benjy purchased land from –
(A) Sanders
(B) Meanders
(C) Randers
(D) None of these
Ans. (A)

19. Florence later on became the wife of
(A) Benjy’s friend
(B) Benjy
(C) Ranjay
(D) None of these
Ans. (B)

20. Beniy was the son of –
(A) Robinsons
(B) Stevensons
(C) Rocksons
(D) Johnsons
Ans. (D)

21. …….. was the real owner of the land.
(A) Landers
(B) Manders
(C) Sanders
(D) Renders
Ans.(C)

22. Benjy wanted to marry
(A) Clorence
(C) Rupani
(B) Florence
(D) None of these
Ans. (B)

23. Johŋson was a poor
(A) farmer
(B) teacher
(C) doctor
(D) trader
Ans. (A)

24. Beniy’s parents gave him a passbook when he was ……….Years old.
(A) 20
(B) 21
(C) 22
(D) 23
Ans. (A)

25. Johnson was in the possession of ……. land.
(A) two acre
(B) three acre
(C) four acre
(D) five acre
Ans.(C)

26. Beniy should be allowed to keen
(A) Hens
(B) Dogs
(C) Cows
(D) Cats
Ans. (A)

27. The ………….. suggested that Benjy should be allowed to keep heps.
(A) teacher
(B) doctor
(C) friend
(D) saint
Ans. (B)

28. “The Earth’ is a –
(A) poem
(B) essay
(C) drama
(D) story
Ans. (D)

29. Benjy told his parents to eat in the
(A) drawing room
(B) bathroom
(C) bedroom
(D) kitchen
Ans. (D)

30. Benjy left his ……….. on the pavement.
(A) brother
(B) parents
(C) sister
(D) wife
Ans. (B)

31. ………………. drives his parents from their house.
(A) Johnson
(B) Benjy
(D) Florence
(C) Sanders
Ans. (B)

32. For many years Benjy’s father had been a local
(A) doctor
(B) teacher
(D) farmer
(C) preacher
Ans.(C)

33. Johnson, vented land from
(A) Sanders
(B) Randers
(C) Panders
(D) Landers
Ans. (A)

Bihar Board 12th ‘A CHILD IS BORN’ सम्पूर्ण पाठ Objective

कक्षा-12 Chemistry का Chapter- wise सम्पूर्ण हल

34. Benjy moved into the house with………. as his wife at the age of 40.
(A) Clorence
(B) Florence
(C) Victoria
(D) None of these
Ans. (B)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!