Class 12th English Objective - A Child Is Born
दोस्तों के साथ शेयर करें

Class 12th English Objective Question – पाठ -7 – A Child Is Born

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में है Bihar Board Class 12th English Objective (Rainbow) के पाठ-7 A Child Is Born का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board Class 12th English Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है | इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board Class 12th English के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा | इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये Bihar Board 12th English Objective Question – A Child Is Born धयान से पढ़े | बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए |

1. The sentence “In many societies women still go forth from their mother’s house at marriage to live with a mother-in-law’ has been taken from …….
(A) India Through a Traveller’s Eyes
(B) Bharat is My Home
(C) A Child is Born
(D) A Marriage Proposal
Ans.(C)

2. The voices of a few women raised in warning cannot heard ..
(A) over the problems of the society
(B) in the western technology
(C) over thehumming and throbbing of our machines
(D) in the cries of our children
Ans.(C)

3. On the occasion musical programme
(A) the dance party
(B) by the male members of the family
(C) by the women and girls
(D) None of these
Ans. (C)

4. The ceremony is held
(A) only for boy
(B) only for girl
(C) for both
(D) None of these
Ans. (C)

5. In Bangladesh children are looked after by the
(A) father only
(B) mother only
(C) whole family
(D) None of these
Ans.(C)

6. Who has written ‘A Child is Born’?
(A) B.Russell
(B) S. Naoya
(C) G Greer
(D) None of these
Ans. (C)

7. During pregnancy the best place for the woman is
(A) hotel
(B) in-laws-family
(C) her mother’s house
(D) None of these
Ans. (C)

8. During pregnancy a woman prefers her mother’s house because
(A) she gets proper care there
(B) she is neglected
(C) she feels freedom there
(D) None of
Ans. (A)

9. When baby is born, it is an occasion of joy for
(A) the mother
(B) father
(C) strange
(D) the whole family
Ans.(D)

10. The naming ceremony is
(A) bad
(B) lovely
(C) strange freedom there
(D) None of these
Ans. (B)

11. The naming ceremony is held when the baby is
(A) seven days old
(B) five days old
(C) the days old
(D) None of these
Ans. (A)

12. New clothes are brought for
(A) the baby
(B) the mother
(C) both
(D) None of these
Ans. (C)

13. In traditional births infant and mother mortality is
(A) lesser
(B) greater
(C) negligible
(D) None of these
Ans. (B)

14. In traditional society a pregnant woman is primarily supported by
(A) husband
(B) kinsfolk
(C) other members of society
(D) None of these
Ans. (A)

15. In traditional society a woman lose her own name and is known as the mother of her first born child, but the West regards it is
(A) good
(B) beneficial
(C) outrageous
(D). None of these
Ans.(C)

16. Germaine Greer was born in
(A) 1919
(B) 1929
(C) 1939
(D) 1949
Ans.(C)

17. Germaine Greer was educated in
(A) Germany
(B) Australia
(C) U.S.A.
(D) England
Ans. (B)

18. Traditional method of child-birth is accepted
(A) fearfully
(B) dengerously
(C) culturally and collectively
(D) None of these
Ans.(C)

Bihar Board 12th ‘THE ARTIST’ सम्पूर्ण पाठ Objective

19. Germaine Greer has written the lesson
(A) A Marriage Proposel
(B) A Child is Born
(C) The Earth
(D) The Artist
Ans. (B)

20. A…………. woman has to observe various taboos, rituals and customs.
(A) Ugly
(D) Wicked
(C) Pregnant
(D) None of these
Ans.(C)

21. Germaine Greer is an …… writer.
(A) Indian
(B) American
(C) British
(D) Australian
Ans. (D)

22. Germaine Greer is a famous ……….. writer.
(A) scientific
(B) feminist
(C) educational
(D) None of these
Ans. (B)

23. In Bangladesh Rupthoka is a kind of –
(A) bread
(B) sweet dish
(C) fairy tales
(D) None of these
Ans. (C)

24. Generally a pregnant woman is sent to her ……….. home for childbirth.
(A) parents
(B) relative
(C) doctor
(D) None of these
Ans. (A)

25. In the ………… the husband wife due enjoy more freedom and individuality.
(A) North
(B) South
(C) East
(D) West
Ans. (D)

26 …………. woman visit her mother’s house during pregnancy.
(A) An African
(B) An Indian
(C) A canadian
(D) None of these
Ans. (B)

27. In ………….. children under the age of five or six are looked after by the whole family.
(A) India
(B) Bangladesh
(C) China
(D) Russia
Ans. (B)

Bihar Board 12th ‘IDEAS THAT HAVE HELPED MANKIND’ सम्पूर्ण पाठ Objective

कक्षा-12 Biology का Chapter- wise सम्पूर्ण हल

28. Sylheti woman and her child are given new dress on the …………… day of the birth.
(A) 5th
(B) 6th
(C) 7th
(D) 8th
Ans.(C)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!