बिहार बोर्ड 10th English Reader
दोस्तों के साथ शेयर करें

बिहार बोर्ड कक्षा 10th English Reader ऑब्जेक्टिव – ‘The January Night’

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में बिहार बोर्ड 10th English Reader के पाठ The January Night का सम्पूर्ण ऑब्जेक्टिव Question-Answer दिया है ,जैसा की आप जानते है कि आजकल बिहार बोर्ड 10th English परीक्षा में बहुत ज्यादा ऑब्जेक्टिव Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए बिहार बोर्ड 10th English Reader परीक्षा के लिए ऐसे ऑब्जेक्टिव Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये The January Night पाठ का Objective Question ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. Who has written January Night’?
(A) Mahadevi Verma
(B) Mahatama Gandhi
(C) Vidyapati
(D) Premchand
[Ans. (D)]

2. Who was Jabra’?
(A) dog
(B) sheep
(C) ox
(D) monkey
[Ans.(A)]

3. Halku worked as ………
(A) a tenant farmer
(B) an engineer
(C) a supervisor
(D) a doctor
[Ans.(A)]

4. Munni advised Halku to hire himself out, as a ……..
(A) tenant
(B) labourer
(C) farmer
(D) shopkeeper
[Ans.(B)]

5. Premchand is originally known as
(A) Dhanpat Pandey
(B) Dhanpat Rai
(C) Dhanpat Mistri
(D) None of these
[Ans.(B)]

6. Which of the following work of Premchand was banned by the British Govt.?
(A) Godaan
(B) Nirmala
(C) Soje Vatan
(D) None of these
[Ans.(C)]

7. Jabra looked ……….. at the fine.
(A) wagged
(B) fright
(C) fearfully
(D) warm
[Ans.(C)]

8. What kind of woman was Munni.
(A) She was the wife of Halku
(B) She was a typical housewife
(C) She was very concerned about her incomes and husband
(D) All of the above
[Ans. (D)]

9. Halku heard some munching and crunching sounds coming from the
(A) House
(B) Fields
(C) Terrace
(D) Groves
[Ans. (B)]

10. Munni asked Halku how he could have ………. peacefully when his crops were being destroyed.
(A) Slept
(B) Jumped
(C) Eaten
(D) Travelled
[Ans.(A)]

11. At the end of the story, Halku is
(A) Sad
(B) Confused
(C) Angry
(D) Contented
[Ans.(D)]

12. The litter truth in Halku’s word come charging at her like a wild …………
(A) crow
(B) animal
(C) beast
(D) bird
[Ans.(C)]

13. Halku curled up drawing his ……….. close against his chin.
(A) feet
(B) knees
(C) mouth
(D) hands
[Ans. (B)]

14. Munshi Premchand died in
(A) 1926
(B) 1936
(C) 1896
(D) 1836
[Ans. (B)]

15. Mushi Premchand was also known as
(A) Raja Ram Raj
(B) Dhanpat Premchand
(C) Dhanpat Ray
(D) Munshi Dhanpat Raj
[Ans.(C)]

16. Munshi Premchand was born at
(A) 1880
(B) 1780
(C) 1870
(D) 1888
[Ans.(A)]

17. Munshi Premchand was born in
(A) Munghyr
(B) Lucknow
(C) Varanasi
(D) Patna
[Ans.(C)]

18. “Pratigya’and Karmabhoomi’ were the well-known works of
(A) Renu
(B) Premchand
(C) Giridhar Jha
(D) None of these
[Ans.(B)]

19. Jabra was
(A) Landlord
(B) Tanant Farmer
(C) Halku’s dog
(D) None of these
[Ans.(C)]

20. Munni wanted to buy a
(A) Bangle
(B) Blanket
(C) Saree
(D) Kurti
[Ans.(C)]

21. Jabra barked his …….. and trotted on toward the orchard.
(A) management
(B) settelment
(C) confinement
(D) agreement
[Ans. (D)]

22. Who was Dhanpat Rai?
(A) Mool Chand
(B) Gyan chand
(C) Prem Chand
(D) none of these
[Ans.(C)]

23. “Godaan’ is writen by ……………..
(A) Dhyan Chand
(B) Ram Chandra
(C) Mohan Chand
(D) Prem Chand
[Ans. (D)]

24. Why could Halku not guard his field?
(A) due to his sleep
(B) due to cold
(C) due to laginess
(D) none of these
[Ans.(A)]

25. Who devastated the field of Halku?
(A) Jabra
(B) a ghost
(C) nilgai
(D) none of these
[Ans. (C)]

26. Who entered Halku’s field?
(A) Jabra
(B) Munni
(C) Jamindar
(D) Some nilgais
[Ans.(D)]

27. Halku’s field was destroyed by
(A) Jabra
(B) Munni
(C) Nilgais
(D) Jamindar
[Ans.(C)]

28. Jabra looked at him with eyes overflowing with ………….
(A) love
(B) hatred
(C) threat
(D) affection
[Ans.(A)]

29. Suddenly Jabra picked up the ………… of some animal.
(A) sound
(B) calling
(C) cry
(D) noise
[Ans. (D)]

Bihar Board 10th ‘Martha’ सम्पूर्ण पाठ Objective

30. The Dipper had not yet ……….. half the sky.
(A) climbed.
(B) decline
(C) arrived
(D) reached
[Ans.(A)]


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!