English Reader Class 10th Bihar Board
दोस्तों के साथ शेयर करें

English Reader Class 10th Bihar Board Objective- ‘Allergy’

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में बिहार बोर्ड English Reader Class 10th के पाठ Allergy का सम्पूर्ण ऑब्जेक्टिव Question-Answer दिया है ,जैसा की आप जानते है कि आजकल बिहार बोर्ड English Reader Class 10th परीक्षा में बहुत ज्यादा ऑब्जेक्टिव Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए बिहार बोर्ड 10th English Reader परीक्षा के लिए ऐसे ऑब्जेक्टिव Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये Allergy पाठ का Objective Question ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. Who is the author of “Allergy”?
(A) Premchand
(B) Dr. Rana S.P. Singh
(C) Puran Singh
(D) None of these
[Ans.(B)]

2. What is allergy?
(A) A malfunction of human immune system
(B) A Genetic disease
(C) A disease caused by Pollution
(D) None of these
[Ans.(A)]

3. A person has to be exposed to the particular ……….. for some time to become allergic to it.
(A) symptom
(B) antigen
(C) allergen
(D) protein
[Ans.(C)]

4. Sheets, mattress pad and blanket should be washed ……… in hot water.
(A) monthly
(B) daily
(C) weekly
(D) yearly
[Ans.(C)

5. The ………… path of allergy development is widely referred to as “the allergy march.”
(A) Side
(B) Twisted
(C) Direct
(D) Indirect
[Ans.(C)

6. The clinical use of inhaled ………… is currently gaining ground due to their anti-inflammatory effects.
(A) Steroids
(B) Proteins
(C) Allergens
(D) antibodies
[Ans. (A)]

7. How many general approaches are there to the treatment of allergic diseases?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
[Ans.(B)]

8. Which of the following is caused by Allergy?
(A) Fever
(B) Eczema
(C) Asthma
(D) All of the above
[Ans.(D)]

9. How can Allergic diseases treated?
(A) By avoidance of the allergen
(B) By taking anti-allergic medicine
(C) By taking anti-allergic doses
(D) Both (A) & (B)
Ans. (D)]

10. What is suggested to avoid allergy?
(A) Wear of pollen mask when moving the Grass
(B) Stay indoors in the morning and on windy days
(C) Read and understand food labels
(D) All of the above
[Ans. (D)]

11 Which one of the following is a suggestion to avoid allergen?
(A) Allow dander-producing animals in the house
(B) Read and understand food labels
(C) Don’t enclose mattress, box springs and pillows in plastic barrier cloth
(D) none of these
Ans.(B)

12. For effective asthama treatment, it is important for a person to consider some other things too besides the obvious signs of the disease.
(A) True
(B) False
(C) Both
(D) None
(Ans.(A)

13. Often at first, allergy appears in a ………… form.
(A) allergen
(B) dew
(C) mild
(D) None of the
[Ans.(C)]

14. Genetic and environment risk factor can cause
(A) immune
(B) mild
(C) allergies
(D) tibody
[Ans.(C)]

15. What is the full form of ECP?
(A) Economic Cationi rrotein
(B) Elementary unic Protein
(C) Effectiv current Phosphate
(D) Eosinophilic Cationic Protein
[Ans. (D)]

16. Our basic understanding of allergy has evolved from the discovery in ………….
(A) 1960
(B) 1965
(C) 1966
(D) 1967
[Ans.(D)]

17. Initially, allergy often appears as seemingly ………… condition, such as hay fever during the pollen season.
(A) begin
(B) benin
(C) binign
(D) benigh
[Ans. (D)]

18. The two scientists-Uppsala and Baltimore discovered immunoglobulin E or IgE antibodies in
(A) 1866
(B) 1867
(C) 1986
(D) 1967
[Ans.(D)]

19. The most troublesome allergen in North America is
(A) allergies
(B) ragweed
(C) ragweed pollen
(D) itching and paining
[Ans.(C)]

20. What is IgE?
(A) allergy
(B) antibody
(C) allergen
(D) none of these
[Ans.(B)]

21. IgE antibodies is that they can be specific for hundreds of different …..
(A) allergy
(B) allergens
(C) antibodies
(D) diseased
[Ans. (B)]

22. Allergens are of
(A) two types
(B) three types
(C) four types
(D) many types
[Ans. (A)]

23. What are allergens?
(A) allergic remedy
(B) harmful
(C) substances producing allergic reaction
(D) harmless substances
[Ans.(C)]

24. Dr. Rana S. P. Singh was born on
(A) 23 January 1976
(B) 28 January 1976
(C) 23 March 1879
(D) 18 January 1896
(Ans.(A)]

25. A powder produced by the male part of a flower
(A) allergy
(B) poll
(C) pollen
(D) allergen
[Ans.(C)]

26. IgE was discovered in
(A) 1837
(B) 1867
(C) 1967
(D) 1957
[Ans.(C)]

Bihar Board 10th ‘The January Night’ सम्पूर्ण पाठ Objective

27. EcP is a
(A) allergy
(B) milk
(C) protein
(D) allergen
(Ans.(C)]


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!