Bihar Board English Reader Objective
दोस्तों के साथ शेयर करें

Bihar Board English Reader Objective – ‘The Bet’

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में Bihar Board English Reader Class 10th के पाठ The Bet का सम्पूर्ण ऑब्जेक्टिव Question-Answer दिया है ,जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board English Reader Class 10th परीक्षा में बहुत ज्यादा ऑब्जेक्टिव Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board English Reader 10th परीक्षा के लिए ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये The Bet पाठ का Objective Question ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. Who is the author of “The Bet”?
(A) Premchand
(B) Dr. Rana S.P. Singh
(C) Anton Chekhov
(D) John Galsworthy
[Ans.(C)]

2. Why was the banker afraid of honouring the Bet?
(A) Lawyer was confined for long period
(B) The banker’s economic condition had become weak
(C) The banker was very rich
(D) None of these
[Ans.(B)]

3. The bet was struck between the banker and the ……….
(A) lawyer
(B) scholar
(C) journalist
(D) doctor
[Ans.(A)]

4. The banker decided to murder the.
(A) guard
(B) servant
(C) gardener
(D) lawyer
[Ans.(D)]

5. Who were the persons involved in the Bet?
(A) The banker
(B) The lawyer & a young man
(C) A rich 7 young person
(D) All of the above
[Ans. (D)]

6. Is capital punishment justified?
(A) Yes
(B) No
(C) Sometimes justified
(D) Not justified except in some cases
[Ans.(B)]

7. The lawyer read only books with ………… themes in his first year of confinement.
(A) Serious
(B) Sad
(C) Light
(D) Violent
[Ans.(C)]

8. To prove that the lawyer hated everything that the world ……….. he was going to give up his right to the two million.
(A) Criticized
(B) Valued
(C) Lost
(D) Found
[Ans.(B)]

9. The period of confinement of the lawyer was from twelve O’clock of November 14, 1870 to twelve O’clock of November
(A) 14, 1884
(B) 13, 1885
(C) 14,1885
(D) 15,1885
[Ans.(C)]

10. Why did the banker lock the lawyer’s note in his safe?
(A) to keep secrecy
(B) to avoid unnecessary rumour
(C) to read it later
(D) none of these
[Ans.(B)]

11. What was staked in the bet?
(A) one million
(B) two millions
(C) three millions
(D) none of these
[Ans.(B)]

12. Who had agreed to stake his freedom?
(A) the banker
(B) the guest
(C) a lawyer
(D) none of these
[Ans.(C)]

13. What was the age of the lawyer?
(A) twenty years
(B) twenty-two years
(C) twenty-three years
(D) twenty-five years
[Ans.(D))

14. The discussion about capital punishment and life imprisonment went on in a
(A) Club
(B) court
(C) home
(D) Party
[Ans. (D)]

15. Most of the guests were against
(A) Capital punishment
(B) life imprisonment
(C) Both
(D) None of these
[Ans. (A)]

16. Who did not agree with the opinion of his guests?
(A) The banker
(B) The lawyer
(C) Both
(D) None of these
[Ans.(A)]

17. ‘Death sentence’ is same in meaning as
(A) contempt
(B) Shaggy
(C) Capital punishment
(D) threshold
[Ans.(C)]

18. Having no money
(A) sunker
(B) lost
(C) bankruptcy
(D) Smother
[Ans.(C)]

19. Who was the host of the party in “The Bet’?
(A) lawyer
(B) banker
(C) both (A) and (B)
(D) none of these
[Ans.(B)]

20. The banker staked his two millions for ………………
(A) three years
(B) four years
(C) five years
(D) six years
(Ans.(C)]

21. The banker was sure that the lawyer would not agree to stay imprisoned in a cell for ……….. years.
(A) Five
(B) Ten
(C) Fifteen
(D) Twenty
[Ans.(A)]

22. Anton checkov, the author was
(A) English
(B) German
(C) Russian
(D) None of these
[Ans.(C)]

23. Anton checkov was born on
(A) January 17, 1860
(B) January 17, 1680
(C) January 18, 1860
(D) January 17, 1862
[Ans. (A)]

24. How many plays did Anton Chekhov write?
(A) Five
(B) Fifteen
(C) Seven
(D) Seventeen
[Ans.(D))

Bihar Board 10th ‘Allergy’ सम्पूर्ण पाठ Objective

25. Anton Checkov wrote almost ………. Stories.
(A) Sixteen
(B) Six
(C) Six hundred
(D) Six thousand
[Ans.(C)]


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!