My Grand Mother’s House
दोस्तों के साथ शेयर करें

Bihar Board 12th English Objective -‘My Grand Mother’s House’

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में Bihar Board 12th English (Rainbow) के पाठ My Grand Mother’s House का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board 12th English Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board 12th English (Poetry) के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये My Grand Mother’s House Objective Question ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. ‘Summer in Kolkata’ is a collection of poems by
(A) Kamala Das
(B) Keki N. Daruwala
(C) H. Lawrence
(D) John Keats
Ans. (A)

2. Kamala Das was born in …………
(A) 1933
(B) 1934
(C) 1935
(D) 1936
Ans. (B)

3. Which figure of speech has been used in ‘My Grandmother’s House’?
(A) metaphore
(B) personification
(C) epic simile
(D) simile –
Ans. (D)

4. The speaker of ‘My Grandmother’s House’ is proud of
(A) her parent’s house
(B) her grandmother’s house
(C) her uncle’s house
(D) None of these
Ans. (B)

5. When did the speaker of ‘My Grandmother’s House’ live with her grandmother?
(A) during her childhood
(B) during her adolescence
(C) during her youth
(D) None of these
Ans. (A)

6. My Grandmother’s House’ published in
(A) 1963
(B) 1964
(C) 1965
(D) 1966
Ans.(C)

7. ‘My Grandmother’s House’ is —
(A) a sonnet
(B) an ode
(C) a ballad
(D) a lyric
Ans. (D)

8. During her childhood the speaker of ‘My Grandmother’s House’ lived with her
(A) grandmother
(B) aunt
(C) mother
(D) None of house
Ans. (A)

9. ‘My Grandmothel’s House’ published in —
(A) ‘Descendants’
(B) ‘Summer in Calcutta’
(C) The Old Playhouse and Other Poems
(D) None of these
Ans. (B)

10. Who was composed the poem, ‘My Grandmother’s House’?
(A) Kamala Das
(B) A.K. Ramanujan
(C) Sarojini Naidu
(D) None of these
Ans. (A)

11. Who is the speaker in ‘My Grandmother’s House’?
(A) Toru Dutta
(B) Kamala Das
(C) S.K. Kumar
(D) None of these
Ans. (B)

12. Kamala Das has written the poem –
(A) Snake
(B) Fire-Hymn
(C) My Grandmother’s House
(D) The Soldier
Ans.(C)

13. Kamala Das is an ………… Poetess.
(A) American
(B) Indian
(C) African
(D) Russian
Ans. (B)

14. Kamala Das is talking about her………… who is dead now.
(A) father
(B) mother
(C) grand father
(D) grand mother
Ans. (D)

15. Kamala Das remembers the happy days spent in the sweet company of her
(A) grand mother
(B) grand father
(C) father
(D) mother
Ans. (A)

16. She noticed a …………. behind the door of the bedroom.
(A) ox
(B) cow
(C) dog
(D) cat
Ans. (C)

17. The house went into silence due to the death of the
(A) woman
(B) man
(C) girl
(D) boy
Ans. (A)

18. ‘My Grand mother’s House’ is an …………. poem by Kamala Das.
(A) biographical
(C) bibiliographical
(B) auto biographical
(D) None of these
Ans. (B)

19. The poetess in “The Grand Mother’s House’ begs at ………………. doors.
(A) friend’s
(B) family’s
(C) stranger’s
(D) enemy’s
Ans. (C)

20. “There is a house now far away where once I received love’………… is from the poem
(A) Song of Myself
(B) Ode to Autumn
(C) My Grand mother’s House
(D) Snake
Ans.(C)

कक्षा-12 Biology का Chapter- wise सम्पूर्ण हल

Bihar Board 12th ‘SNAKE’ सम्पूर्ण पाठ Objective

21. ‘Behind my bedroom’s door like a brooding’ is written by
(A) Rupert Brooke
(B) Kamala Das
(C) Keki N. Daruwalla
(D) T.S. Eliot
Ans. (B)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!