Bihar Board 12th Poetry Snake
दोस्तों के साथ शेयर करें

Bihar Board 12th English (Poetry) Objective -‘Snake’

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में Bihar Board 12th English Poetry (Rainbow) के पाठ Snake का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board 12th English Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board 12th English (Poetry) के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये Snake Objective Question ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. “Was it cowardice, that I dared not kill him?” is from
(A) Song of Myself
(B) The Soldier
(C) Snake
(D) Fire-Hymn
Ans. (C)

2. “And stooped and drank a little more” is from
(A) Fire-Hymn
(B) Song of Myself
(C) Snake
(D) Ode to Autumn
Ans. (C)

3. The phrase ‘a king of exile’ in the poem ‘Snake’ stands for
(A) the rat
(B) the elephant
(C) the snake
(D) the lion
Ans. (C)

4. After hitting the snake with a log the speaker of the poem ‘Snake’ wants to –
(A) enjoy
(B) expiate
(C) celebrate
(D) None of these
Ans. (B)

5. The snake came to the poet’s water-through on a ……day.
(A) hot
(B) cold
(C) rainy
(D) None of these
Ans. (A)

6. In ……….. according to the poem ‘Snake’ black snakes are considered innocent.
(A) England
(B) Sicily
(C) France
(D) Italy
Ans. (B)

7. The speaker in the poem ‘Snake’ hits the snake with
(A) a hunter
(B) a log
(C) a rod
(D) None of these
Ans. (B)

8. The speaker of the poem ‘Snake’ compares the snake with the sea-albatross of
(A) ‘The Ancient Mariner’
(B) ‘Eve of St. Agnes’
(C) “The Scholar Gipsy
(D) ‘Lycidas’
Ans. (A)

9. Who was composed the poem ‘Snake’?
(A) D.H. Lawrence
(B) T.S. Eliot
(C) W.B. Yeats
(D) W.H. Auden
Ans. (A)

10. D.H. Lawrence was
(A) a fiction writer
(B) a poet
(C) a short story-writer
(D) All of these
Ans. (D)

11. In the poem Snake’ Lawrence denounces the artificialities of ……….. life.
(A) ancient
(B) medieval
(C) modern
(D) None of these
Ans. (C)

12. Who is the speaker in the poem, ‘Snake?
(A) Donne
(B) Whitman
(C) Keats
(D) D.H. Lawrence
Ans. (D)

13. D.H. Lawrence has written the poem
(A) My Grand Mother’s House
(B) Snake
(C) An Epitaph
(D) The Soldier
Ans. (B)

14. A snake appears on a trough of the …………… to sip water.
(A) doctor
(B) teacher
(C) poet
(D) None of these
Ans. (C)

15. A ………….. came to D.H. Lawrence’s water trough.
(A) snake
(B) cow
(C) goat
(D) cat
Ans. (A)

16. The poet had gone to the water trough to drink.
(A) tea
(B) coffee
(C) water
(D) milk
Ans.(C)

17. The poet compares the snake to a ……………. bird, albatross.
(A) river
(B) sea
(C) pond
(D) well
Ans. (B)

18. The snake seemed like a …………….. in exile.
(A) saint
(B) fakir
(C) queen
(D) king
Ans. (D)

19. A …………… is mentioned in the poem ‘Snake’.
(A) mango tree
(B) peepal tree
(C) carbotree
(D) None of these
Ans. (C)

20. The poet was wearing
(A) pant
(B) pyjama
(C) underwear
(D) None of these
Ans. (B)

21. The snake met the poet near his water
(A) bucket
(B) well
(C) trough
(D) pond
Ans. (C)

22. The speaker had a desire to talk to
(A) cat
(B) rat
(C) scorpion
(D) snake
Ans. (D)

23. The snake tooked at the poet ……..
(A) happily
(B) confusingly
(C) sadly
(D) vaguely
Ans. (D)

24. “The voice of my education said to me He must be killed; these line are taken from
(A) The Soldier
(B) Fire-Hymn
(C) Snake
(D) An Epitaph
Ans.(C)

कक्षा-12 Biology का Chapter- wise सम्पूर्ण हल

Bihar Board 12th ‘FIRE- HYMN’ सम्पूर्ण पाठ Objective

25. ‘He lifted his head from his drinking, as cattle do’ is written by
(A) T.S. Eliot
(B) D.H. Lawrence
(C) Rupert Brooke
(D) John Keats
Ans. (B)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!