Class 12th English Grammar - Articles
दोस्तों के साथ शेयर करें

Bihar Board Class 12th English Grammar Objective – Articles

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में हम आपको Bihar Board Class 12th English Grammar का संपूर्ण ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन देने जा रहे हैं। जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board Class 12th English Grammar Exam में बहुत ज्यादा English Grammar पूछा जा रहा है | इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board Class 12th English Grammar के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये Bihar Board Class 12th English Grammar ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो !

1. ARTICLES/DETERMINERS

Direction : Fill in the blanks with the most suitable articles.

1. Have you seen ……….. Taj Mahal.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(C)

2. Please give me …….. cake that is on the table.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (C)

3. He has come without ……….umbrella.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (B)

4. ………Ganga is ……. sacred river.
(A) A, an
(B) An, the
(C) The, a
(D) No Article
Ans. (C)

5. She is …….. most beautiful girl.
(A) an
(B) a
(C) the
(D) No article required
Ans.(C)

6. You are …….. fool to say that.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(A)

7. What ……….. beautiful scene this is!
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (A)

8. She was killed in ………accident.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(C)

9. ……. pen is mightier……..sword.
(A) A, an
(B) An, the
(C) The, the
(D) No Article
Ans. (C)

10. Get me ………… kilo of rice from ……… nearest grocer.
(A) a, the
(B) the, the
(C) the, a
(D) No Article
Ans. (A)

11. They waited for her for……. hour.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (B)

12. ……..moon is shining in ………… sky.
(A) A, the
(B) An, the
(C) The, the
(D) No Article
Ans.(C)

13. Kasmir is ………… Switzerland of India.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(C)

14. …………….Himalayas lie to ………. north of India.
(A) A, an
(B) An, a
(C) The, the
(D) No Article
Ans.(C)

15. ………..lion is ………. king of beasts.
(A) A, an
(B) An, the
(C) The, a
(D) No Article
Ans.(C)

16. ………………..Aeroplanes can fly very fast.
(A) A
(B) An
(C) The
(D) No Article
Ans. (D)

बिहार बोर्ड कक्षा-12 मॉडल पेपर

17. ……………………..books you gave me are very interesting.
(A) A
(B) an
(C) The
(D) No Article
Ans.(C)

18. I love truth and …………..honesty.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (D)

19. Ahmedabad is ………… Manchester of India.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (C)

20. Russia is …………. great country.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (A)

21. We drink ………… water.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (D)

22. I hope to be ………… engineer.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (B)

23. He behaves like …….. fool.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (A)

24. Don’t trust that fellow, he is… liar. 
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (A)

25. His son is ………..genius.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (A)

26. Gold is ………… precious metal.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (A)

27. …………………falsehood is odious.
(A) A
(B) An
(C) The
(D) No Article

28. Wisdom is ………… gift of heaven.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article

29. ……………..wisdom of solomon is famous.
(A) A
(B) An
(C) The
(D) No Article

30. Honesty is ………… best policy.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(C)

31. He is ……….. postman.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (A)

32. She told ………… lie.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (A)

33. America is ………… richest country in the world.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(C)

34. Iron is ………… useful metal.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (A)

35. Honest men always speak …… truth.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(C)

36. Rustum was ………… young Parsee.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(A)

37. She returned after………..hour.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (B)

38. ………… Sun shines brightly.
(A) A
(B) An
(C) The
(D) No Article
Ans.(C)

39. Allahabad is ………… holy city.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(A)

40. Sanskrit is ………… easy language.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(B)

41. English is ………… difficult language.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(A)

42. She looks as stupid as ………… owl.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(B)

43. ………… man is mortal.
(A) A
(B) An
(C) The
(D) No Article
Ans.(D)

44. Mr. Anand is ……….. senior teacher
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(A)

45. Do you play ………… football?
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(D)

46. He is in need of ………… monkey.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(D)

47. There is…………. Kalidas in my class.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(A)

48. We live on ………earth.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(D)

49. Nature looks beautiful in ………… spring.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(C)

50. She first met me ……. year ago.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (A)

51. We should not make ………….. noise in the class.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (A)

52. When do you go to ………… office?
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(C)

53. Each of ………… girls has a book.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(C)

54. …………. Bhartiya Janta Party is ……….. ruling party.
(A) A, the
(B) An, the
(C) The, a
(D) No Article
Ans.(C)

55. There is …………fish in ………… bottle.
(A) A, the
B) An, the
(C) The, the
(D) No Article
Ans. (A)

56. He goes there on ……… horseback.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (D)

57. She is on ………… television
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (D)

58. Switch off ………… light.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(C)

59. ……… patriot in him forced him to join …….. army.
(A) A, the
(B) An, a
(C) The, the
(D) No Article
Ans.(C)

60. Eggs are sold by ……….dozen.
(A) a
(B) an
(C)
(D) No Article
Ans.(C)

61. Quran is ……….. holy book.
(A) A, the
(B) An, a
(C) The, a
(D) No Article
Ans.(C)

62. This is ……… one act play.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(A)

63. Brutus is ……….. honest man.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(B)

64. A horse is ………… useful animal.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(A)

65. ………… Ramayan is holy book.
(A) A
(B) An
(C) The
(D) No Article
Ans.(C)

66. What ………… beautiful scenery it is!
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(A)

67. Will you go to ………… station today?
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(C)

68. ………… apple fell from……………..tree.
(A) A, an
(B) An, a
(C) The, a
(D) No Article
Ans.(B)

70. …………….Italian come to see me. ……… hour ago.
(A) A, an
(B) An, an
(C) The, a
(D) No Article
Ans. (B)

71. Copper is ………… useful metal.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (A)

72. He is ………… honest.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (D)

73. The children found ………… egg in the nest.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(B)

74. Have you ……….. cigaretta?
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(A)

75. She is …………untidy girl.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(B)

76. The Ganga is ………… secred river.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(A)

77. ………… aeroplane flies in the sky.
(A) A
(B) An
(C) The
(D) No Article
Ans.(B)

78. ………… ant is….. insect.
(A) A, a
(B) An, an
(C) The, the
(D) No Article
Ans.(B)

79. ……….. elephant is …………… big animal.
(A) A, an
(B) An, a
(C) The, a
(D) No Article
Ans.(B)

80. Sri Lanka is ………… island.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article

81. His elder sister is ………… S.P.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans. (B)

82. He wrote…………one-act play.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(A)

83. I go to Agra once………… year.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(A)

84. Dr. Anand is……………university professor
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(A)

85. My brother reads in …………. H.E. School.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(B)

86. Binay has bought……… one-way ticket.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(A)

87. He is going to have………… bath.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(A)

88. Mathematics is ……. easy subject
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(B)

89. My wife is …………B.A. but I am …………..M.A.
(A) a, an
(B) an, a
(C) the, a
(D) No Article
Ans.(A)

90. Sweta is ………… humble girl.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) No Article
Ans.(A)

91. Half ………… kilo is enough for me.
(A) a
(B) the
(C) an
(D) No Article
Ans.(A)

92. He is fond of ………… music.
(A) the
(B) a
(C) an
(D) No Article
Ans.(A)

93. ………. ass is beast of burden.
(A) A
(B) An
(C) The
(D) both (B) and (C)
Ans. (D)

94. ……… habit of reading books is good.
(A) an
(B) a
(C) the
(D) No article required
Ans. (C)

95. ………… Sun rises in ………… east.
(A) A, the
(B) An, the
(C) The, the
(D) No Article
Ans. (C)

96. San Francisco is …….. fine town.
(A) an
(B) a
(C) the
(D) No article required
Ans. (B)

97. Ravi’s father went to………. school to meet the principal.
(A) the
(B) a
(C) an
(D) No Article
Ans.(A)

98. Mr. Kalam is ………… “Newton of India”.
(A) the
(B) an
(C) a
(D) No Article
Ans. (A)

99. After the day’s labour, Raghu felt sleepy, so he went to……….. bed.
(A) the
(B) a
(C) an
(D) No Article
Ans. (D)

100. ………… man you saw here yesterday is ……….. uncle of mine.
(A) The, the
(B) The, a
(C) The, an
(D) A, an
Ans. (D)

101. ………… Tribune is the most popular newspaper in ………Punjab.
(A) The, no article
(B) The, the
(C) The, an
(D) An, an
Ans. (D)

102. …………. ice floats on ………… water.
(A) The, the
(B) An, a
(C) The, an
(D) No article, no article
Ans. (D)

103. Kartik is sailing to ………… Europe via ………… Cape of Good Hope.
(A) No article
(B) the, the
(C) an, a
Ans. (A)

104. Atul can’t concentrate on ………… books as he has ……..headache.
(A) no article, a
(B) the, a
(C) the, the
(D) a, a
Ans. (A)

105. Surbhi is ………… ‘Lata Mangeshkar’ of our school.
(A) a
(B) the
(C) an.
(D) No Article
Ans. (B)

106. ………… Damodar river was known as …………. ‘Sorrow of Bengal’.
(A) The, the
(B) The, a
(C) No article, no article
(D) A, the
Ans. (A)

107. ………… Shatabdi is ………….. fastest train of India.
(A) No article, no article
(B) The, the
(C) A, the
(D) The, no article
Ans. (B)

108. Alexander Pope said that …………. honest man is ………..noblest work of God.
(A) the, the
(B) an, a
(C) an, an
(D) an, the
Ans. (B)

109. ………… Rome was not built in ………… day.
(A) No article required, a
(B) A, a
(C) A, the
(D) No article required, the
Ans. (A)

110. Mother Teresa was …………. European but she devoted her life to social work as …………. Indian.
(A) an, an
(B) a, an
(C) a, a
(D) the, the
Ans. (B)

111. In the Rock-band, Anu plays ………… guitar and her brother Adi plays drums.
(A) the, the
(B) a, a
(C) the, a
(D) the, an
Ans. (A)

112. ……… French is ……. … easy language to learn.
(A) The, an
(B) No article required, an
(C) A, an
(D) No article required, a
Ans. (B)

113. ………… Lakshdweep islands are situated in ……… .Arabian sea.
(A) A, an
(B) No article required, no article required
(C) The, an
(D) The, the
Ans. (D)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!