Bihar Board English Grammar Objective - Noun
दोस्तों के साथ शेयर करें

Bihar Board 12th English Grammar Objective – Noun

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में हम आपको Bihar Board 12th English Grammar का संपूर्ण ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन देने जा रहे हैं। जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board 12th English Grammar Exam में बहुत ज्यादा English Grammar पूछा जा रहा है | इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board 12th English Grammar के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये Bihar Board 12th English Grammar ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो !

2. NOUN

Direction :Fill in the blanks with the most appropriate Noun of options.

1. I saw a little ………… shivering in the rain. (Common Noun).
(A) boy
(B) Rahul
(C) Neha
(D) army
Ans. (A)

2. I expressed my deep ………… at his mother’s death.(Abstract Noun)
(A) anger
(B) sorrow
(C) mercy
(D) leniency
Ans. (B)

3. ………… was a great king who would always be remembered by the people of tout country. (Proper Noun)
(A) Sita
(B) Akbar
(C) Rajputas
(D) Soldier
Ans. (B)

4. A ………… of players was cheering on the playground. (Collective Noun)
(A) team
(B) pair
(C) bundle
(D) pack
Ans. (A)

5. A ………… of parrots flew high in the sky.
(A) bunch
(B) flock
(C) herd
(D) none of these
Ans. (B)

6. ………….. of lions at the sanctuary.
(A) herd
(B) flock
(C) troop
(D) pride
Ans. (D)

7. He has a fantastic …………. of coins and stamps.
(A) package
(B) collection
(C) basket
(D) group.
Ans. (B)

8. I sent a …………..of fruits for my sister.
(A) bucket
(B) basket
(C) drum
(D) none of these
Ans. (B)

9. I am unable to locate my new ………… of school shoes.
(A) comb
(B) pair
(C) set
(D) flight
Ans. (B)

10. What was his …….. (react) to your decision to quit studies.
(A) reacting
(B) reaction
(C) react
(D) none of these
Ans. (B)

11. I have no ………… (object) to you going for a movie, but the time is a concern.
(A) object
(B) objecting
(C) objection
(D) none of these
Ans. (C)

12. You need a lot of (concentrate) when you are studying.
(A) concentration
(B) concentraing
(C) concentrate
(D) none of these
Ans. (A)

13. On a family holiday, my wife just loves going window ………..
(A) smashing
(B) shopping
(C) cleaning
(D) gazing
Ans. (B)

14. The little child would have drowned but for the lifeguard who came in at the ………… of time.
(A) ring
(B) right
(C) nick
(D) none of these
Ans. (C)

बिहार बोर्ड कक्षा-12 मॉडल पेपर

15. He was ………… on time. He is always very punctual.
(A) spot
(B) well
(C) exact
(D) none of these
Ans. (A)

16. I’ll do this job as it is right up my ………..
(A) road
(B) street
(C) way
(D) none of these
Ans. (B)

17. He has made a major ………… of that simple problem.
(A) task
(B) job
(C) project
(D) none of these
Ans. (A)

18. Bring me …………. of water.
(A) some glass
(B) a glass
(C) a piece of glass
(D) all glass
Ans. (B)

19. I am looking for ………. for the windows.
(A) a glass
(B) some glass
(C) many glasses
(D) some glasses
Ans. (B)

20. This chair seems to be made of ………… but it isn’t.
(A) irons
(B) some iron
(C) an iron
(D) iron
Ans. (D)

21. I have been to the State…………
(A) lots of times
(B) much time
(C) all time
(D) some time
Ans. (A)

22. I will have to purchase ………… to iron my clothes. I don’t have any.
(A) a sheet of iron
(B) some iron
(C) a iron
(D) an iron
Ans. (D)

23. The USA is…………
(A) a democracy
(B) some democracy
(C) an democracy.
(D) democracy
Ans. (A)

24. The child was licking ………….
(A) ice cream
(B) an ice cream
(C) a ice cream
(D) many ice cream
Ans. (B)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!