BSEB Matric English Reader Objective
दोस्तों के साथ शेयर करें

BSEB Matric English Reader Objective -‘Two Horizones’

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में BSEB Matric English Reader के पाठ Two Horizones का सम्पूर्ण Objective Question-Answer दिया है ,जैसा की आप जानते है कि आजकल BSEB Matric English Reader परीक्षा में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए BSEB Matric English Reader परीक्षा के लिए ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये Two Horizones पाठ का Objective Question ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. Who is the author of “Two Horizons”?
(A) John Galsworthy
(B) Katherine Mansfield
(C) Binapani Mohanty
(D) Anton Chekov
[Ans.(C)]

2. The features of two letters are simple exchange of……………between a mother and an educated middle class daughter?
(A) Anger & tears
(B) Sadness & Illness
(C) Love & affection
(D) None of these
[Ans.(C)]

3. The letters are exchanged between a mother and ………….
(A) son
(B) father
(C) daughter
(D) mother-in-law
[Ans.(C)]

4 Who won the Orissa Sahitya Academy Award and Sahitya Acakemy Award for ‘Pata Del’in 1990?
(A) Katherine Mansfield
(B) Binapani Mohanty
(C) Giridhar Jha
(D) None of these
[Ans.(B)]

5. The line at which the earth’s surface and the sky appear to meet.
(A) zest
(B) existence
(C) horizon
(D) None of these
[Ans.(B)]

6. The mother felt tired after reading the
(A) husband’s letter
(B) daughter’s letter
(C) Both
(D) None
[Ans. (B)]

7. The daughter admires her mother’s undiminished
(A) grievances
(B) fear
(C) grieve
(D) enthusiasm
[Ans. (D)]

8. Which of the following is the language format of ‘Two Horizons’?
(A) New
(B) Old
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
[Ans.(B)]

9. What did the mother feel after going through her daughter’s letter?
(A) Felt Sorrow
(B) Felt very happy
(C) Felt anger
(D) None of these
[Ans.(B)]

10. In her letter, the daughter says that she tried her best to follow her ……….. advice in her married life.
(A) Father’s
(B) Brother’s
(C) Mother’s
(D) Sister’s
[Ans.(C)]

11. Binapani Mohanty is a …………
(A) Oriya writer
(B) Bangla writer
(C) Russian writer
(D) none of these
[Ans.(A)]

12. “Two Horizons’ is a corrospondence between ……
(A) two persons
(B) a mother and her daughter
(C) two friends
(D) two girls
[Ans.(B)]

13. The daughter is filled with a sense of ……….. and emptiness.
(A) Tiredness
(B) Sleepiness
(C) Greed
(D) Poverty
[Ans.(A)]

14. The daughter asks her mother why she is not ableto attain the satisfaction her mother experienced in her………… life.
(A) Lonely
(B) Married
(C) Widowed
(D) Short
[Ans.(B)]

15. According to the mother, a sense of ………. cannot be bought or gifted to someone.
(A) Loss
(B) Gain
(C) Sadness
(D) Fulfillment
[Ans. (D)]

16. What is the bond between the mother and her daughter?
(A) of love
(B) of coldness
(C) of weariness
(D) of currage and hope
[Ans.(A)]

17. How many letters are there in ‘Two Horizons’?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
[Ans. (B)]

Bihar Board 10th ‘Sun And Moon’ सम्पूर्ण पाठ Objective

18. Binapani Mohanty was born in
(A) 1926
(B) 1936
(C) 1826
(D) 1836
(Ans. (B)]


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!