बिहार बोर्ड Class 12th Fire-Hymn
दोस्तों के साथ शेयर करें

बिहार बोर्ड Class 12th English Objective -‘Fire-Hymn’

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में बिहार बोर्ड Class 12th English (Rainbow) के पाठ Fire-Hymn का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल बिहार बोर्ड Class 12th English Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए बिहार बोर्ड 12th English (Poetry) के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये Fire-Hymn Objective Question ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. The term ‘Zoroastrain’ in ‘Fire-Hymn’ stands for
(A) Hindu
(B) Muslim
(C) Christian
(D) Parsi
Ans. (D)

2. The nearest “Tower of Silence’ according to the poem, ‘Fire-Hymn’ was…………. away.
(A) a thousand miles
(B) two thousand mileA
(C) three thousand miles
(D) None of these
Ans. (A)

3. The speaker in the poem, ‘Fire-Hymn’ swears
(A) once
(B) twice
(C) thrice
(D) None of these
Ans. (B)

4. Who has composed the poem, “Fire-Hymn’?
(A) K.N. Daruwalla
(B) Kamala Das
(C) J. Mahapatra
(D) None of these
Ans. (A)

5. K.N. Daruwalla received Sahitya Akademy Award in
(A) 1983
(B) 1984
(C) 1985
(D) 1986
Ans. (B)

6. Daruwalla has been a well-known poet as well as a –
(A) dramatist
(B) novelist
(C) short-story-writer
(D) None of these
Ans. (C)

7. The theme of Daruwalla’s poety consist
(A) love, death
(B) love, death, domination
(C) love, death, domination, cynicism
(D) love, death, domination, cynicism, plight of human society and violence
Ans. (D)

8. Daruwalla’s poetry is ‘a totally……….recording to subjective responses’.
(A) impressionistic
(B) symbolistic
(C) idealistic
(D) None of these
Ans. (A)

9. “Fire-Hymn’ deals with …………ghat.
(A) bathing
(B) burning
(C) drinking
(D) None of these
Ans. (B)

10. The term ‘debauchery’ in ‘Fire-Hymn’ stands for
(A) moral behaviour
(B) disgusting behaviour
(C) immoral behaviour
(D) None of these
Ans.(C)

11. Keki N. Daruwalla has written the poem
(A) Song of Myself
(B) Snake
(C) Fire-Hymn
(D) The Soldier
Ans. (C)

12. Keki N. Daruwalla is an ………….. poet.
(A) American
(B) Indo-Anglian
(C) African
(D) British
Ans. (B)

13. Keki N. Daruwalla was a …………….. by religion.
(A) Parsi
(B) Muslim
(C) Hindu
(D) Christian
Ans. (A)

14. It was the ………….. of the poet aling with him, passing by the cremation ghat.
(A) mother
(B) father
(C) brother
(D) son
Ans. (B)

15. The …………… ..forgets its dead because sometimes it leaves the dead body half burnt.
(A) man
(B) animal
(C) five
(D) None of these
Ans.(C)

16. The cremation of dead bodies in ……………… are somewhat different.
(A) Parsi
(B) Muslim
(C) Hindu
(D) Christian
Ans. (A)

17. The speaker in ‘Fire-Hymn’ belongs to …………. religion.
(A) Indian
(B) African
(C) Zoroastrian
(D) Nigerian
Ans.(C)

18 ……… swears to save fire from the sin of forgetfullness.
(A) John Donne
(B) Keki N. Daruwalla
(C) John Keats
(D) T.S. Eliot
Ans. (B)

19. Keki N. Daruwalla consigned his new born ………… flames.
(A) son
(B) daughter
(C) brother
(D) sister
Ans. (A)

20. The …………….. child was consigned to the fire under compulsion.
(A) first born
(B) second born
(C) third born
(D) fourth born
Ans. (A)

21. ……………….. belongs to Zoroastrian religion.
(A) Rupert Brooke
(B) Kamala Das
(C) John Donne
(D) Keki N. Daruwalla
Ans. (D)

22. The poet sees the red hot………..
(A) iron
(B) face
(C) embers
(D) None of these
Ans.(C)

23. ‘We saw embers losing their cruel redness’ is taken from
(A) Song of Myself
(B) Fire-Hymn
(C) The Soldier
(D) Snake
Ans. (B)

कक्षा-12 PHYSICS का Chapter- wise सम्पूर्ण हल

Bihar Board 12th ‘MACAVITY : THE MYSTERY CAT’ सम्पूर्ण पाठ Objective

24. ‘As I concigned my first-born to the flames’ is written by
(A) Kamala Das
(B) Rupert Brooke
(C) Keki N. Daruwalla
(D) T.S. Eliot
Ans. (C)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!