बिहार बोर्ड 12th English Objective -The Soldier
दोस्तों के साथ शेयर करें

बिहार बोर्ड 12th English Objective -‘The Soldier’

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में बिहार बोर्ड 12th English (Rainbow) के पाठ The Soldier का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल बिहार बोर्ड 12th English Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए बिहार बोर्ड 12th English (Poetry) के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये The Soldier Objective Question ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. The line ‘In hearts at peace, under an English heaven’ is taken from
(A) Ode to Autumn
(B) The Soldier
(C) Song of Myself
(D) Fire Hymn
Ans. (B)

2. Rupert Brooke praises–
(A) England
(B) Germany
(C) Russia
(D) America
Ans. (A)

3. “The Soldier’ is –
(A) an ode
(B) a sonnet
(C) an epic
(D) None of these
Ans. (B)

4. “The Soldier’ is …………. poem.
(A) a symbolic
(B) a lyrical
(C) a patriotic
(D) None of these
Ans. (C)

5. “The Soldier’ deals with
(A) France
(B) Russia
(C) Scotland
(D) England
Ans. (D)

6. The term ‘concealed stands for …….. in ‘The Soldier’.
(A) hidden
(B) disappeared
(C) absent
(D) None of these
Ans. (A)

7. According to ‘The Soldier’ England has given her natives her flowers
(A) to worship
(B) to love
(C) to offer
(D) None of these
Ans. (B)

8. Who has composed the poem, The Soldier’?
(A) Rupert Brooke
(B) T.S. Eliot
(C) D.H. Lawrence
(D) W.H. Auden
Ans. (A)

9. Rupert Brooke was born in
(A) 1886
(B) 1887
(C) 1888
(D) 1889
Ans. (B)

10. Rupert Brooke was died in
(A) 1913
(B) 1914
(C) 1915
(D) 1916
Ans.(C)

11. Rupert Brooke is remembered as a –
(A) Trench poet
(B) Georgian poet
(C) Realistic poet
(D) War poet
Ans. (D)

12. Brooke inspired patriotism in the ………. phase of the First World War.
(A) early
(B) middle
(C) late
(D) None of these
Ans. (A)

13. Rupert Brooke has written the poem
(A) Snake
(B) An Epitaph
(C) The Soldier
(D) Song of Myself
Ans. (C)

14. The Soldier is a …………. poem.
(A) muture
(B) war
(C) love
(D) happy
Ans. (B)

15. The images and praises of ……….. run through both the stanzas.
(A) England
(B) America
(C) France
(D) India
Ans. (A)

16. The place where the soldier would be buried should be treated as the part of ………… after his death.
(A) Germany
(B) France
(C) Italy
(D) England
Ans. (D)

17. The speaker of the poem ‘The soldier’ is a –
(A) doctor
(B) soldier
(C) teacher
(D) trader
Ans. (B)

18. The poem ………… is a patriotic poem.
(A) Song of Myself
(B) Fire-Hymn
(C) The Soldier
(D) An Epitaph
Ans. (C)

19. Rupert Brooke speaks in the guise of an…………. soldier.
(A) English
(B) American
(C) French
(D) European
Ans. (A)

20. The poem ……………. is a sonnet.
(A) Fire-Hymn
(B) The Soldier
(C) Song of Myself
(D) Snake
Ans. (B)

21. The speaker is not afraid of –
(A) death
(B) life
(C) lion
(D) None of these
Ans. (A)

22. The dust stands for the
(A) leader
(B) teacher
(C) farmer
(D) soldier
Ans. (D)

23. The poet in ‘Ther Soldier’ is depicting the miseries of –
(A) war
(B) nature
(C) relation
(D) love
Ans. (A)

24. A sonnet is a poem of …………. lines.
(A) 16
(B) 14
(C) 18
(D) 20
Ans. (B)

25. ‘It I should die, think only, this my me’ is taken from–
(A) An Epitaph
(B) Fire-Hymn
(C) The Soldier
(D) Snake
Ans.(C)

कक्षा-12 PHYSICS का Chapter- wise सम्पूर्ण हल

Bihar Board 12th ‘ AN EPITAPH’ सम्पूर्ण पाठ Objective

26. ‘A pulse in the eternal mind, no less’ is written by
(A) John Keats
(B) Walter de la Mare
(C) Walt Whitman
(D) Rupert Brooke
Ans. (D)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!