बिहार बोर्ड कक्षा 10 अंग्रेजी ऑब्जेक्टिव
दोस्तों के साथ शेयर करें

बिहार बोर्ड कक्षा 10 अंग्रेजी Reader ऑब्जेक्टिव -‘Sun And Moon’

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में बिहार बोर्ड कक्षा 10 अंग्रेजी Reader के पाठ Sun And Moon का सम्पूर्ण ऑब्जेक्टिव Question-Answer दिया है ,जैसा की आप जानते है कि आजकल बिहार बोर्ड कक्षा 10 अंग्रेजी परीक्षा में बहुत ज्यादा ऑब्जेक्टिव Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए बिहार बोर्ड कक्षा 10 अंग्रेजी Reader परीक्षा के लिए ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये Sun And Moon पाठ का Objective Question ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. Who is the author of the story ‘Sun and Moon”?
(A) Premchand
(B) Katherine Mansfield
(C) John Lexau
(D) Puran Singh
[Ans.(B)]

2. Why did the mother not allow her son to join the party?
(A) Due to childhood of Sun
(B) The party was organised only for adults
(C) Because Sun was ill
(D) None of these
(Ans.(B)]

3. The most fancy food item was the ice
(A) cake
(B) pudding
(C) pastry
(D) chocolate
(Ans.(B)]

4. Sun and Moon went downstairs hand in hand to meet the…
(A) guests
(B) relatives
(C) neighbours
(D) friends
[Ans.(A))

5. How the son felt, when not allowed to join the party?
(A) Anger
(B) Unhappy
(C) Sadness
(D) None of these
[Ans.(C)]

6. There was only one man that Sun really ………..
(A) love
(B) see
(C) like
(D) know
[Ans.(C)]

7. Then Moon went and made a ……….. of herself again.
(A) fun
(B) cry
(C) way
(D) silly
[Ans. (D))

8. ………… is a cheerful child who likes attention.
(A) Sun
(B) Moon
(C) Both
(D) None
[Ans.(B)]

9. ………… is a serious and quiet child.
(A) sun
(B) Moon
(C) Both
(D) None
[Ans.(A)]

10. Sun and Moon were ……….
(A) little boys
(B) brother and sister
(C) young girls
(D) none of these
[Ans.(B)]

11. Katherine Mansfield was born in
(A) 1823
(B) 1913
(C) 1820
(D) 1888
[Ans.(D]

12. Katherine Mansfield died in
(A) 1923
(B) 1913
(C) 1920
(D) 1903
[Ans.(A)]

13. Whose stories followed in the footsteps of the Russian writer Chekhov?
(A) Munshi Premchand
(B) Katherine Mansfield
(C) John Galsworhy
(D) Walter de la Mare
[Ans. (B)]

14. The Party was to be held in the
(A) morning
(B) afternoon
(C) evening
(D) night
[Ans.(C)]

15. Except whom, everyone was very happy about the preparations for the party?
(A) Sun
(B) Moon
(C) Both
(D) None
(Ans.(A)]

16. The children were not allowed to
(A) go to the school
(B) attend the assembly
(C) attend the party
(D) None of these
[Ans.(C)]

17. The stories-‘Prelude, To the Bay, The Fly, The Garden Party’ are written by
(A) Anton Chekov
(B) Katherine Mansfield
(C) Walter de la Mare
(D) John Galsworthy
[Ans.(B)]

18. The children’s mother called them ………… when she found them out of their room.
(A) Stupid
(B) Naughty
(C) Sweet
(D) Foolish
[Ans.(B)]

19. Sun was very …………. to see how all the pretty things had been destroyed.
(A) Upset
(B) Jealous
(C) Happy
(D) Enthusiastic
[Ans.(A)]

Bihar Board 10th ‘Quality’ सम्पूर्ण पाठ Objective

20. To look into somebody’s eyes for a long time untill they feel embarrassed
(A) to squeak
(B) Stared down
(C) tangled
(D) frings
[Ans.(B)]


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!