बिहार बोर्ड कक्षा 10वीं
दोस्तों के साथ शेयर करें

बिहार बोर्ड कक्षा 10वीं अंग्रेजी Reader ऑब्जेक्टिव -‘Quality’

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में बिहार बोर्ड कक्षा 10वीं अंग्रेजी Reader के पाठ Quality का सम्पूर्ण ऑब्जेक्टिव Question-Answer दिया है ,जैसा की आप जानते है कि आजकल बिहार बोर्ड कक्षा 10वीं अंग्रेजी परीक्षा में बहुत ज्यादा ऑब्जेक्टिव Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए बिहार बोर्ड कक्षा 10वीं अंग्रेजी Reader परीक्षा के लिए ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये Quality पाठ का Objective Question ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. Who was Mr. Gessler?
(A) banker
(B) lawyer
(C) painter
(D) Shoemaker
[Ans. (D)]

2. Who is the author of the article ‘Quality’?
(A) Anton Chekov
(B) Katherine Mansfield
(C) John Galsworthy
(D) Binapani Mohanti
[Ans.(C)]

3. For Mr. Gessler, boot making was a/an…………….
(A) art
(B) burden
(C) job
(D) time pass
[Ans.(A)]

4. Mr. Gessler was a ……… boot maker.
(A) Russian
(B) German
(C) French
(D) English
[Ans.(B)]

5. How did the author know him?
(A) As an artist
(B) As a professional shoe trader
(C) As a commercial artist
(D) None of these
[Ans.(A)]

6. What was the author’s opinion about Mr. Gessler as a shoemaker?
(A) Man of good nature
(B) Made good boots
(C) Jealous in nature
(D) All of the above
[Ans. (B)]

7. Mr. Gessler was not successful in his trade, why?
(A) He was a true shoe-maker but not a true businessman
(B) He was not in favour of new developments
(C) He avoided to adopt new techniques
(D) All
(Ans.(D)]

8. For Mr Gessler, bootmaking was a/an
(A) art
(B) burden
(C) job
(D) timepass
[Ans.(A)]

9. Mr. Gessler blamed the big firms for taking away the livelihood of ………. like himself who worked on a low scale.
(A) Shopkeepers
(B) Landowners
(C) Bearers
(D) Workers
[Ans.(D)]

10. According to Mr. Gessler, big firms have no …………….
(A) money
(B) manner
(C) interest
(D) self-respect
[Ans.(D)]

Bihar Board 10th ‘The Bet’ सम्पूर्ण पाठ Objective

11. “The Island Pharisees’ was the important work of
(A) Premchand
(B) Anton Chekov
(C) John Galsworthy
(D) Katherine Mansfield
[Ans.(C)]

12. How many assistant Mr. Gessler keep to assist him in his work?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) None
[Ans. (D)]

13. Mr. Gessler made ………… boots.
(A) bad
(B) kind
(C) old
(D) good
[Ans.(D)]

14. Mr. Gessler advertised his trade.
(A) True
(B) False
(C) Sometimes
(D) None of these
[Ans.(B)]

15. According to the doctor, Mr. Gessler had died of
(A) food
(B) bad food
(C) slow-starvation
(D) None of these
[Ans.(C)]

16. Whatever Mr. Gessler earned was spent in
(A) Roti and dal
(B) bread and butter
(C) rent and leather
(D) shoes and boots
[Ans.(C)]

17. Once the author went into Mr. Gessler’s shop in a pair of boots bought at some large
(A) art
(B) firm
(C) town
(D) bank
(Ans. (B)]

18. When the author visited Mr. Gessler’s shop after a gap of nearly two years, he found another ……… name also painted on one of the windows of the shop.
(A) Bootmaker’s
(B) Baker’s
(C) Florist’s
(D) Plumber’s
[Ans.(A)]

19. Why did Mr. Gessler die?
(A) due to his disease
(B) due to slow-starvation
(C) due to oldness
(D) none of these
[Ans.(B)]

20. John Galsworthy was born in
(A) 1867
(B) 1857
(C) 1847
(D) 1876
[Ans.(A)]

21. John Galsworthy was died in
(A) 1923
(B) 1933
(C) 1934
(D) 1924
[Ans.(B)]

22. The young man admitted that Mr. Gessler was the best bootmaker in
(A) Berlin
(B) Tokyo
(C) Paris
(D) London
(Ans.(D)]

23. Mr. Gessler’s shop was situated in
(A) Yorkshire
(B) the West End
(C) Canaught Place
(D) Part street
[Ans.(B)]

Bihar Board 10th ‘Allergy’ सम्पूर्ण पाठ Objective

24. Mr. Gessler’s shop was known by the name of
(A) Gessler Boots
(B) Quality Boots
(C) Gessler Brothers
(D) none of these
[Ans.(C]


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!