क्लास 12वीं इंग्लिश ग्रामर ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन
दोस्तों के साथ शेयर करें

क्लास 12वीं इंग्लिश ग्रामर ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन – Pronoun

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में हम आपको Bihar Board क्लास 12वीं इंग्लिश ग्रामर का संपूर्ण ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन देने जा रहे हैं। जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board क्लास 12वीं इंग्लिश ग्रामर Exam में बहुत ज्यादा इंग्लिश ग्रामर पूछा जा रहा है | इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board क्लास 12वीं इंग्लिश ग्रामर के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये Bihar Board क्लास 12वीं इंग्लिश ग्रामर ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो !

3. PRONOUNS

Direction : Fill in the blanks with the most suitable Pronoun.

1. She hurt …………….
(A) yourself
(B) herself
(C) itself
(D) himself
Ans. (B)

2. This is my book and that is……………….
(A) yours
(B) your
(D) ours
(C) our
Ans. (A)

3. They were angry with ……….. for their silly mistake.
(A) our-self
(B) themselves
(C) itself
(D) yourself
Ans. (B)

4. The train came to a halt by………..
(A) himself
(B) itself
(C) themselves
(D) none of these
Ans. (B)

5. Please check ………… is knocking at the door?
(A) whom
(B) who
(C) which
(D) whose
Ans. (B)

6. ………… is your plan for the weekend?
(A) What
(B) Which
(C) Whom
(D) Where
Ans. (A)

7. The king ………… gave the awards to the children.
(A) himself
(B) themselves
(C) myself
(D) yourself
Ans. (A)

8. Can you point out the book ………… belongs to you?
(A) that
(B) whom
(C) which
(D) whose
Ans. (A)

9. Anju and Rity are my friends. I know ………… very well.
(A) her
(B) it
(C) you
(D) them
Ans. (D)

10. We are planning to go for a picnic today. Would you like to join …………..
(A) her
(B) them
(C) us
(D) me
Ans.(C)

बिहार बोर्ड कक्षा-12 मॉडल पेपर

11. The answer ……….. you gave is not right.
(A) who
(B) whom
(C) which
(D) whose
Ans.(C)

12. Monica is the only girl ………… essay has been selected for the competition.
(A) whose
(B) whom
(C) that
(D) her
Ans. (A)

13. This is a secret pact between you and ……….
(A) I
(B) me
(C) we
(D) they
Ans. (B)

14. The man ……..stole my necklace has been arrested.
(A) who
(B) which
(D) whom
(C) whose
Ans. (A)

15. This is the best hotel ………… I have every seen.
(A) who
(B) whom
(C) whose
(D) that
Ans. (D)

16. I like the books …………. have interesting stories.
(A) who
(B) that
(C) whom
(D) what
Ans. (B)

17. This is the boy ………… mother won the Mrs. India contest last week
(A) whom
(B) whose
(C) who
(D) that
Ans. (B)

18. I like such books ……….. illustrate their topics clearly.
(A) who
(B) which
(C) that
(D) as
Ans. (A)

19. This is the dress …………… I wore on my birthday.
(A) who
(B) whom
(C) that
(D) as
Ans.(C)

20. The woman ………… gave me the money was quite young.
(A) which
(B) whose
(C) who
(D) whom
Ans.(C)

21. Why don’t……….. pick some nice flowers for your friend?
(A) she
(B) her
(C) he
(D) you
Ans. (D)

22. All of……………. went to fetch her friend from the airport.
(A) we
(B) them
(C) our
(D) none of these
Ans. (B)

23. My name is Ram and ………… am an Indian.
(A) we
(B) I
(C) she
(D) none of these
Ans. (B)

24. My grandparents live in Assam………… often come to see us.
(A) He
(B) Them
(C) They
(D) None of these
Ans.(C)

25. ………….. are brother and sister.
(A) Us
(B) We
(C) I
(D) None of these
Ans. (B)

26. My son loves books. These books that I have bought are for …….
(A) his
(B) them
(C) me
(D) None of these
Ans.(C)

27. Where is my gift? Is the beautiful watch for …………?
(A) his
(B) it
(C) me
(D) None of these
Ans.(C)

28. Rahul looked at ………… in the mirror.
(A) himself
(B) each other
(C) itself
(D) None of these
Ans. (A)

29. Did you get ………….. a cup of coffee?
(A) himself
(B) yourself
(C) itself
(D) None of these
Ans. (B)

30. Bhuvan, this is Yatin, and this is ……….. wife, Manu.
(A) his
(B) her
(C) their
(D) its
Ans.(A)

31. Ouch! I’ ve cut……………..finger.
(A) your
(B) my
(C) his
(D) her
Ans. (B)

32. Tracy is a good friend of …………..
(A) they
(B) he
(C) she
(D) mine
Ans. (D)

33. Every-time Sant and Teji go on long trips, they leave ………… toothbrushes behind.
(A) his
(B) he
(C) their
(D) theirs
Ans.(C)

34. This frog can’t jump high because ………… leg is broken.
(A) its
(B) it’s
(C) his
(D) her
Ans. (A)

35. No, this is not Sabash and Sarah’s house…………. is in Karol Bagh.
(A) Her
(B) His
(C) Their
(D) Theirs
Ans. (D)

36. Some are born great ……….. achieve greateness.
(A) some
(B) any
(C) no
(D) other
Ans. (A)

37. ………… of the boys could answer my question.
(A) Someone
(B) Anyone
(C) None
(D) Everyone
Ans.(C)

38. ………… has stolen my purse.
(A) Somebody
(B) Anybody
(C) Everybody
(D) None of these
Ans. (A)

39. My passengers were injured when the train was derailed. Obviously, ………… escapaed unhurt.
(A) many
(B) few
(C) much
(D) more
Ans. (B)

40. ………… of Shelly’s poems were received will during his life time.
(A) None
(B)No
(C) Nobody
(D) No one
Ans. (A)

41. ……… must not praise oneself.
(A) Some
(B) One
(C) Any
(D) No
Ans. (B)

43. I think we’ve learnt a lot about ……….. in this training workshop.
(A) herself
(B) himself
(C) themselves
(D) each other
Ans. (D)

43. The window seemed to open all by………….
(A) itself
(B) himself
(C) ourselves
(D) herself
Ans. (A)

44. We prepared ……….. for the long journey to Goa.
(A) himself
(B) ourselves
(C) themeselves
(D) yourself
Ans. (B)

45. Raju has invited all of ………… for dinner tonight.
(A) they
(B) we
(C) us
(D) none of these
Ans.(C)

46. It was very kind of ………… to have come for the function.
(A) them
(B) those
(C) themselves
(D) each other
Ans. (A)

47………… is going to port Blair this summer?
(A) Why
(B) What
(C) Who
(D) When
Ans.(C)

48………… did you get for you birthday this year?
(A) why
(B) what
(C) what
(D) when
Ans. (A)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!