Macavity : The Mystery Cat - बिहार बोर्ड
दोस्तों के साथ शेयर करें

बिहार बोर्ड 12th English Objective -‘Macavity : The Mystery Cat’

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में बिहार बोर्ड 12th English (Rainbow) के पाठ Macavity : The Mystery Cat का सम्पूर्ण Objective Question- Answer दिया है, जैसा की आप जानते है कि आजकल बिहार बोर्ड 12th English Exam में बहुत ज्यादा Objective Question पूछा जा रहा है !

इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए बिहार बोर्ड 12th English (Poetry) के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये Macavity : The Mystery Cat Objective Question ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो जाए !

1. “The Waste Land’ has been composed by ……….
(A) T.S. Eliot
(B) W.H. Auden
(C) S.T. Coleridge
(D) John Donne
Ans. (A)

2. Macavity’s powers of leviation would make a ……. stare.
(A) saint
(B) devil
(C) fakir
(D) None of these
Ans.(C)

3. Macavity is outwardly
(A) miserable
(B) healthy
(C) appealing
(D) respectable
Ans. (D)

4. Macavity’s foot-prints are not found in any ……… of Scotland yard.
(A) file
(B) book
(C) copy
(D) None of these
Ans. (A)

5. According to Eliot, Macavity is the ………. of Crime.
(A) Hitler
(B) Napoleon
(C) Alexander
(D) None of these
Ans. (B)

6. Who has composed the poem, ‘Macavity : The Mystery Cat’?
(A) T.S. Eliot
(B) W.B. Yeats
(C) W.H. Auden
(D) None of these
Ans. (A)

7. Eliot was awarded the Nobel Prize for literature in –
(A) 1947
(B) 1948
(C) 1949
(D) 1950
Ans. (B)

8. Eliot belonged to ……….. century.
(A) 18th
(B) 19th
(C) 20th
(D) None of these
Ans. (C)

9. Eliot was a
(A) poet
(B) verse dramatist
(C) critic
(D) All of these
Ans. (D)

10. ‘Macavity: the Mystery Cat’ is a ……… poem.
(A) humorous
(B) didactic
(C) symbolic
(D) None of these
Ans. (A)

11. Macavity is the ………… of Scotland Yard.
(A) despair
(B) bafflement
(C) frustration
(D) None of these
Ans. (B)

12. T.S. Eliot has written the poem
(A) Fire-Hymn
(B) Snake
(C) Macavity : The Mystery Cat
(D) The Soldier
Ans.(C)

13. ………………. is a master of criminal.
(A) Macavity
(B) Monkey
(C) Racavity
(D) None of these
Ans. (B)

14. Macavity is called –
(A) the Hidden Paw
(B) the Mysterious Paw
(C) the Exposed Paw
(D) the Naughty Paw
Ans. (A)

15. Macavity moves like a –
(A) scorpion
(B) snake
(C) monkey
(D) None of these
Ans. (B)

16. The poet compares Macavity to –
(A) Charles
(B) Samudra Gupta
(C) Bismark
(D) Napoleon
Ans. (D)

17. Macavity is the settlement of-
(A) Вcotyard
(B) Mcotyard
(C) Scotyard
(D) None of these
Ans.(C)

18. ……………. is tall and thin.
(A) Nacavity
(B) Macavity
(C) Lacavity
(D) Sacavity
Ans. (B)

19. Macavity is a
(A) dog
(B) rat
(C) tiger
(D) cat
Ans. (D)

20. Mungojerrie and Griddlebone are also-
(A) dogs
(B) monkeys
(C) birds
(D) cats
Ans. (D)

21. Macavity is an
(A) outlaw
(B) criminals
(C) looter
(D) diplomat
Ans. (A)

22. Macavity is full of –
(A) happiness
(B) sadness
(C) selfishness
(D) decitfulness
Ans. (D)

23. Macavity disappears from the place of theft before the …….. reach there.
(A) Owner
(B) Police
(C) Charles
(D) None of these
Ans. (B)

24. ‘He’s is broken every human law’ is taken from
(A) The Soldier
(B) Fire-Hymn
(C) An Epitaph
(D) Macavity : The Mystery cat
Ans. (D)

कक्षा-12 PHYSICS का Chapter- wise सम्पूर्ण हल

Bihar Board 12th ‘THE SOLDIER’ सम्पूर्ण पाठ Objective

25. And when the foreign office find a Treaty’s gone astray’ is written by
(A) Walt Whitman
(B) Rupert Brooke
(C) T.S. Eliot
(D) Kamala Das
Ans. (C)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!