कक्षा 12वीं इंग्लिश ग्रामर
दोस्तों के साथ शेयर करें

कक्षा 12वीं इंग्लिश ग्रामर ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन – Verbs

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में हम आपको Bihar Board कक्षा 12वीं इंग्लिश ग्रामर का संपूर्ण ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन देने जा रहे हैं। जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board कक्षा 12वीं इंग्लिश ग्रामर Exam में बहुत ज्यादा इंग्लिश ग्रामर पूछा जा रहा है | इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board कक्षा 12वीं इंग्लिश ग्रामर के ऐसे Objective Question लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये Bihar Board कक्षा 12वीं इंग्लिश ग्रामर ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो !

4. VERBS/TIME & TENSE

Direction : Fill in the blanks with suitable Model Auxiliary Verbs or Auxiliary Verbs.

1. I……….. speak Spanish.
(A) does not
(B) have not
(C) do not
(D) had not
Ans.(C)

2. They …………. here next week.
(A) had come
(B) coming
(C) came
(D) will come
Ans. (D)

3. When Sita ……….. back, we will discuss the problem.
(A) will come
(B) comes
(C) came
(D) has come
Ans. (A)

4. He………….. Video games.
(A) had playing
(B) am playing
(C) are playing
(D) is playing
Ans. (D)

5. Listen! Radha ………….. the sitar.
(A) will playing
(B) had played
(C) is playing
(D) are playing
Ans. (C)

6. When the sun is shining, we usually………………for swimming
(A) went
(B) going
(C) to go
(D) go
Ans. (D)

7. …………. be come with us?
(A) Will
(B) IS
(C) Do
(D) Have
Ans.(C)

8. I am …………. my bed.
(A) making
(B) make
(C) to make
(D) had making
Ans. (A)

9. John …………. in hospital for two weeks.
(A) has been lying
(B) lies
(C) is lying
(D) lied
Ans. (A)

10. That’s strange, our kids …………. watch TV serials.
(A) do not
(B) are
(C) be
(D) none of these
Ans. (A)

11. The man was …………. by a dog.
(A) bitten
(B) bit
(C) had bit
(D) had bitten
Ans. (A)

12. Either of the two …………. acceptable.
(A) is
(B) are
(C) have
(D) has
Ans. (A)

13. Drivers …………. drive over the speed limit.
(A) should
(B) can
(C) must not
(D) must
Ans.(C)

14. The great scholar and poet …………. died.
(A) have
(B) has
(C) are
(D) none of these
Ans. (B)

15. The doctor suggested …………. take a vacation.
(A) the patient
(B) the patient will
(C) that the patient should
(D) the patient ought
Ans.(C)

16. A lot of energy ………. wasted on finding the treasure.
(A) was
(B) were
(C) can
(D) will
Ans. (A)

17. The mother sat in a corner ………. her son taking his baby steps.
(A) watched
(B) watching
(C) watch
(D) to watch
Ans. (B)

18. Rice and curry ………..my favorite food.
(A) are
(B) were
(C) is
(D) have
Ans. (C)

19. He has broken his leg, so he ………… play football.
(A) can’t
(B) should
(C) must
(D) shouldn’t
Ans. (A)

20. Her dress was too long, so she had it ……
(A) shorten
(B) shortened
(C) short
(D) to short
Ans. (B)

बिहार बोर्ड कक्षा-12 मॉडल पेपर

21. His voice……… to a whisper.
(A) sink
(B) to sink
(C) had to sink
(D) sank
Ans. (D)

22. …….. her new coat at the party.
(A) wore
(B) wear
(C) will wore
(D) worn
Ans.(A)

23. Please be quiet. I……………. my homework.
(A) is listening
(B) are listening
(C) am listening
(D) had listening
Ans. (A)

24. Rita ………… to the radio.
(A) is listening
(B) are listening
(C) am listening
(D) has listening
Ans. (A)

25. The teacher ………… the lesson yesterday.
(A) teaches
(B) taught
(C) had taught
(D) has taught
Ans. (B)

26. Yesterday, I ……… to buy bread.
(A) go
(B) going
(C) to go
(D) went
Ans. (D)

27. He…………… for four hours every day.
(A) practices
(B) practice
(C) is practice
(D) was practice
Ans. (A)

28. Let me ………… the classroom, please.
(A) left
(B) leaving
(C) leave
(D) had left
Ans.(C)

29. ………. he drive to work.
(A) Has
(B) Don’t
(C) Do
(D) Does
Ans. (D)

30. Learning………. is not easy.
(A) The French
(B) French
(C) for French
(D) of French
Ans. (B)

31. You ………. the piano.
(A) am playing
(B) is playing
(C) are playing
(D) was playing
Ans.(C)

32. You ………. get a new dress tomorrow.
(A) will
(B) did
(C) didn’t
(D) hadn’t
Ans. (A)

33. Mexia ……… off the light and went to sleep.
(A) turn
(B) turned
(C) turning
(D) will turn
Ans. (B)

34. ………… your work carefully.
(A) Do
(B) Was
(C) Have
(D) Be
Ans. (A)

35. Rekha sings ……………
(A) less well
(B) very well
(C) more well
(D) much well
Ans. (B) 3

36. They were ………… a noise.
(A) made
(B) making
(C) make
(D) to making
Ans. (B)

37. I am ……….. English.
(A) learning
(B) learn
(C) learned
(D) learnt
Ans. (A)

38. It has just. ten.
(A) strike
(B) strucked
(C) struck
(D) striking
Ans.(C)

38. I do not ………….. Rita any more.
(A) seeing
(B) has see
(C) seen
(D) see
Ans. (D)

40. You are ……………. the poor.
(A) will help
(B) help
(C) helping
(D) had helped
Ans. (C)

41. …………… come to school in time.
(A) should
(B) can’t
(C) mustn’t
(D) couldn’t
Ans. (A)

42. …………….. she travel with us yesterday?
(A) Can
B) Does
(C) Didn’t
(D) May
Ans.(C)

43. He showed great ………………
(A) patience
(B) patient
(C) petient
(D) patiens
Ans. (A)

44. All ………… Hari were present.
(A) accept
(B) expect
(C) exceed
(D) except
Ans. (D)

45. The farmer …………. the field.
(A) ploughing
(B) plough
(C) ploughs
(D) will ploughing
Ans.(C)

46. He is …………. to buy a flat,
(A) gone
(B) went
(C) going
(D) go
Ans. (C)

47. Most of the candidates………..
(A) has passed
(B) having passed
(C) have passed
(D) will passed
Ans.(C)

48. What you do ………… me.
(A) does not concern
(B) had not concern
(C) may not concerned
(D) will not concerned
Ans. (A)

49. The teacher ……….. about the weather.
(A) said
(B) spoke
(C) talked
(D) sold
Ans.(C)

50. She ………… be above forty.
(A) will
(B) needs
(C) used to
(D) ought
Ans. (A)

51. We………. that you would succeed.
(A) hoping
(B) hoped
(C) had hoped
(D) will hope
Ans. (B)

52. We …………. him yesterday.
(A) were visiting
(B) visited
(C) have visited
(D) will be visiting
Ans. (B)

53. Arti made me ………….. my shoes before I went into her house.
(A) to take off
(B) took off
(C) take off
(D) taken off
Ans.(C)

54. He promised that he …… hard.
(A) would work
(B) can work
(C) has work
(D) did work
Ans. (A)

55. It ………… during the rainy season.
(A) rain
(B) rains
(C) has rained
(D) had rain
Ans. (B)

56. ……….. he live long!
(A) May
(B) Should
(C) Will
(D) Can
Ans. (A)

57. We ……….. read Shakespear.
(A) Must Not
(B) Must
(C) Could not
(D) Need
Ans. (B)

58. The price of mangoes …….. gone up.
(A) was
(B) has
(C) were
(D) haves
Ans. (B)

59. The summons ……… issued.
(A) is
(B) was
(C) were
(D) haves
Ans. (A)

60. We saw him………………..
(A) leave
(B) left
(C) will leave
(D) may leave
Ans. (B)

61. I…………… here since morning.
(A) am waiting
(B) have been waiting
(C) had been waiting
(D) will be waiting
Ans. (B)

62. You have been riding non-stop for hours. You ………..be very tired.
(A) must
(B) can
(C) ought
(D) would
Ans. (A)

63. ……………you mind standing up for a moment?
(A) Would
(B) Could
(C) Should
(D) Can
Ans. (A)

64. He…………..if we had taken our food.
(A) asked
(B) asks
(C) will ask
(D) had ask
Ans. (A)

65. All depends on………………the examination.
(A) has passing
(B) will passing
(C) his passing
(D) had passing
Ans.(C)

66. You……………not go to attend the meeting.
(A) can
(B) need
(C) may
(D) would
Ans. (B)

67. When Radha………….back, she will sleep.
(A) will come
(B) comes
(C) came
(D) has come
Ans. (B)

68. Would you mind…………..to my house, please?
(A) to come
(B) have come
(C) came
(D) coming
Ans. (D)

69. He …………… meal when the phone rang.
(A) have
(B) was taking
(C) having
(D) did having
Ans. (B)

70. Last year my English course …………….. thirty lessons.
(A) include
(B) will include
(C) including
(D) included
Ans. (D)

71. I……….. the door quickly, when I heard a noise outside.
(A) shot
(B) shut
(C) shutted
(D) will shut
Ans. (B)

72. I always………………. the car twice a week.
(A) Washes
(B) Wash
(C) Watch
(D) Watches
Ans. (B)

73. My friend and I ………………. our homework every day.
(A) Do
(B) Does
(C) go
(D) goes
Ans. (A)

74. Paris is the ……………. city in Europe.
(A) Clean
(B) Cleaner
(C) Most Clean
(D) Cleanest
Ans. (D)

75. Rajesh……………….. his mother tongue very fluently.
(A) speak
(B) speaking
(C) speaks
(D) None of these
Ans. (C)

76. This dog………. very loudy.
(A) barks
(B) bark
(C) barking
(D) None of these
Ans. (A)

77. She ………… be very tired after this long journey.
(A) will
(B) shall
(C) need not
(D) had better.
Ans. (A)

78. ………… our leader win the election.
(A) May
(B) Can
(C) Will
(D) Need not
Ans. (A)

79. You ………… pay your taxes.
(A) might
(B) may
(C) can
(D) ought to
Ans. (D)

80. One ………… not touch a live wire.
(A) will
(B) must
(C) would
(D) can
Ans. (B)

81. A driver ………… follow the rules of the road.
(A) can
(B) shall
(C) dare
(D) must
Ans. (D)

82. You ………… not scrub the floor. The maid will do it.
(A) could
(B) shall
(C) need
(D) might
Ans.(C)

83. Last year, there ……………..be a restaurant here.
(A) could
(B) used to
(C) ought to
(D) might
Ans. (B)

84. My grandfather …………… not read without glasses.
(A) can
(B) need
(C) must
(D) should
Ans. (A)

85. You ………… have a chocolate, if you finish your homework.
(A) should
(B) must
(C) could
(D) shall
Ans. (C)

86. I………… not oppose you candidate if you say so.
(A) could
(B) will
(C) ought to
(D) used to
Ans.(C)

87. Gandhiji ………… advise Nehru and Patel.
(A) ought to
(B) would
(C) used to
(D) could
Ans. (C)

88. His eyes sight is weak, he ……….. to wear glasses.
(A) had
(B) does
(C) has
(D) was
Ans.(C)

89. You ………… to work in this branch. It is and order form the head office.
(A) are
(B) had
(C) do
(D) did
Ans. (A)

90 ……… you brush you teeth every morning?
(A) Are
(B) Have
(C) Do
(D) Was
Ans.(C)

91. They ………… talking at the top of their voice and distrubed us.
(A) are
(B) had
(C) do
(D) were
Ans. (D)

92. I get up early in the morning and so……………… my sister.
(A) did
(B) has
(C) is
(D) does
Ans. (D)

93. Pour the powder into the pan and let it ………. for five minutes
(A) boil
(B) to boil
(C) boiling
(D) boiled
Ans. (A)

94. Fortunately, the old car ………… not break down on the way.
(A) was
(B) did
(C) had
(D) is
Ans. (B)

95. It is generally seen that children………………….. run after a flying butterfly.
(A) will
(B) shall
(C) could
(D) does
Ans. (A)

96. Kittle cat and Mickie mouse ……….. not live in the same
(A) shall
(B) have
(C) is
(D) did
Ans. (D)

97. How …………I tell the future ? It is always uncertain.
(A) should
(B) is
(C) can
(D) has
Ans. (C)

98. Beauty and brain ………… not often go together.
(A) have
(B) are
(C) do
(D) does
Ans. (C)

99 ……….. you please, wait for some time? I am busy.
(A) Are
(B) Could
(C) Have
(D) Should
Ans. (B)

100. You ………… not use other’s towel and toothbrush.
(A) are
(B) have
(C) ought to
(D) must
Ans. (D)

101. He ………… be very rich those days.
(A) used to
(B) was
(C) did
(D) can
Ans. (A)

102. You ………. not to talk while the teacher is teaching.
(A) could
(B) may
(C) have
(D) ought
Ans. (D)

103. It is good that you ………… come. We were expecting you.
(A) are
(B) have
(C) may
(D) can
Ans. (B)

104. Monalisa …………painted by Leonardo da Vinci.
(A) were
(B) was
(C) will
(D) could
Ans. (B)

105. The boys in the room ………… revising for their test.
(A) is
(B) are
(C) am
(D) was
Ans. (B)

106. The singer along with her music director and other musicians ………… going to Switzerland for shooting.
(A) am
(B) is
(C) are
(D) were
Ans. (B)

107. Climbing two hundred metres ……….. a tough job for anyone.
(A) is
(B) am
(C) are
(D) does
Ans. (A)

108. A chartered plane, along with its crew and passengers, ………… crashed while landing.
(A) have
(B) has
(C) is
(D) does
Ans. (B)

109. Aisha and Sidhartha ………… passed their test with flying colours.
(A) has
(B) have
(C) is
(D) are
Ans. (B)

110. “The 3 Mistakes of my life’ ………… written by Chetan Bhagat.
(A) is
(B) am
(C) are
(D) does
Ans. (A)

111. I……….. afford to buy you such an expensive ring now.
(A) can
(B) cannot
(C) could
(D) could not
Ans. (B)

112. He realised that he ………… catch the earlier flight to Delhi if he hurried a bit.
(A) may
(B) must
(C) might
(D) None of these
Ans.(C)

113. This computer ………… belong to my grandfather before he gifted it to me.
(A) need to
(B) might
(C) used to
(D) would
Ans. (C)

114. Avi ………… a few pages of this book everyday before he goes to sleep.
(A) read
(B) is reading
(C) reads
D) does read
Ans.(C)

115. Pleases ……….. still while your mother combs your hair.
(A) stand
(B) stands
(C) both (A) and (B)
(D) None of these
Ans. (A)

116. Anushka has …………. a beautiful scenery in her art book.
(A) draw
(B) draws
(C) drawn
(D) none of these
Ans.(C)

117. I sang the prayers while my brother…………. the drums.
(A) play
(B) played
(C) playing
(D) None of these
Ans. (B)

118. The beat of the drums ……….. me ready for P.T.
(A) makes
(B) make
(C) making
(D) None of these
Ans.(A)

119. The team ………… playing with great zeal.
(A) is
(B) is
(C) are
(D) were
Ans. (A)

120. The use of ATM debit card or credit card ………… increased rapidly.
(A) have
(B) has
(C) a
(D) does
Ans. (B)

121. Examinations ……….. becoming more competitive than earlier.
(A) is
(B) am
(C) are
(D) was
Ans.(C)

122. The fleet of vehicles. ……… caused the trafic jam.
(A) have
(B) is
(C) am
(D) has
Ans. (D)

123. Each of the teachers working in my school ………… a female.
(A) am
(B) are
(C) is
(D) were
Ans.(C)

124. Either you or he……………. to leave the place.
(A) have
(B) are
(C) am
Ans. (D)

125. I………….. taken my Camera.
(A) have
(B) will had
(C) was
(D) may had
Ans. (A)

126. You ………… tell me the truth.
(A) have
(B) used
(C) had
(D) must
Ans. (D)

127. We…………there a week ago.
(A) go
(B) had been gone
(C) went
(D) was going
Ans.(C)

128. The students……………when the teacher came into the classroom.
(A) sang
(B) had sung
(C) was sang
(D) were singing
Ans. (D)

129. I felt my heart ………… when I heard I would be able to see my favoutite actor.
(A) to pound
(B) pound
(C) pounded
(D) having pounded
Ans. (B)

130. You must ………… left the flat by now.
(A) has
(B) have
(C) is
(D) are
Ans. (B)

131. I wish I ………… the C.M. of Bihar.
(A) was
(B) were
(C) do
(D) does
Ans. (B)

132. We ………… not live without water.
(A) can
(B) could
(C) must
(D) might
Ans. (A)

133. He ………… not like the dishonest.
(A) do
(B) does
(C) have
(D) were
Ans. (B)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!