क्लास 12th इंग्लिश ग्रामर
दोस्तों के साथ शेयर करें

क्लास 12th इंग्लिश ग्रामर ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन – Antonyms

नमस्कार दोस्तों Hindi-Exam.Com पर आपका स्वागत है, इस पोस्ट में हम आपको Bihar Board क्लास 12th इंग्लिश ग्रामर का संपूर्ण ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन देने जा रहे हैं। जैसा की आप जानते है कि आजकल Bihar Board क्लास 12th इंग्लिश ग्रामर Exam में बहुत ज्यादा ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन पूछा जा रहा है | इसी को ध्यान में रखते हुए हम आपके के लिए Bihar Board क्लास 12th इंग्लिश ग्रामर के ऐसे ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन लाये है, जो आपके आनेवाले Exam के लिए बहुत ही फायदेमंद साबित होगा ! इसीलिए हमारी सलाह है की दिए गये Bihar Board क्लास 12th इंग्लिश ग्रामर ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन ध्यान से पढ़े ! बार- बार पढ़े जिस से आपकी तैयारी अच्छी हो !

9. ANTONYMS

Direction : Choose the most appropriate antonyms of the given words.

1. The antonym of ‘Accept
(A) Reject
(B) Hard
(C) Pick
(D) Give
Ans. (A)

2. The antonym of ‘Alive’
(A) Walk
(B) River
(C) God
(D) Dead
Ans. (D)

3. The antonym of ‘Active
(A) Inactive
(B) Walking
(C) Garden
(D) Hard
Ans. (A)

4. The antonym of ‘Bad’
(A) Tough
(B) Good
(C) Hard
(D) Manner
Ans. (B)

5. The antonym of ‘Catch
(A) Drop
(B) Pick
(C) Give
(D) Throw
Ans. (A)

6. The antonym of ‘Enjoy
(A) Halk
(B) Favorite
(C) Like
(D) Hate
Ans. (D)

7. The antonym of ‘Easy’
(A) Soft
(B) Clear
(C) Plain
(D) Difficult
Ans. (D)

8. The antonym of ‘Happy
(A) Sad
(B) Pleasure
(C) Light
(D) Fit
Ans. (A)

9. The antonym of ‘Heat’
(A) Hot
(B) Sunny
(C) Cold
(D) Water
Ans. (C)

10. The antonym of ‘Grate’
(A) Small
(B) Ordinary
(C) Big
(D) Kind
Ans. (B)

11. The antonym of ‘Light’
(A) Bulb
(B) Dark
(C) Electric
(D) Switch
Ans. (B)

12. The antonym of ‘New’
(A) Old
(B) Press
(C) Soft
(D) Shine
Ans. (A)

13. The antonym of ‘Solitary’
(A) Noisy
(B) Quiet
(C) Crowded
(D) None of these
Ans. (C)

14. The antonym of ‘Native’
(A) Indigenous
(B) Endemic
(C) Alied
(D) Inborn
Ans. (C)

15. The antonym of ‘Accord’
(A) Solution
(B) Act
(C) Dissent
(D) Concord
Ans. (C)

16. The antonym of ‘Autonomy’
(A) Submissiveness
(B) Dependence
(C) Disbelief
(D) Liberty
Ans. (B)

17. The antonym of ‘Pacify
(A) Agitate
(B) Soothe
(C) Light
(D) Anguish
Ans. (A)

18. The antonym of ‘Obedient’
(A) Calm
(B) Curious
(C) Clever
(D) Unruly
Ans. (D)

19. The antonym of ‘Ruthless’
(A) Majestic
(B) Pity
(C) Merciful
(D) Grief
Ans. (C)

20. The antonym of ‘Indulge’
(A) Satiate
(B) Abstain
(C) Coddle
(D) Pamper
Ans. (B)

21. The antonym of ‘Loyal’
(A) Rebellious
(B) Courageous
(C) Faithful
(D) Friendly
Ans. (A)

22. The antonym of ‘Terrible’
(A) Horrible
(B) Appalling
(C) Delightful
(D) Hideous
Ans. (C)

23. The antonym of ‘Confess
(A) Deny
(B) Assert
(C) Contest
(D) Contend
Ans. (A)

24. The antonym of ‘Appropriate
(A) Apposite
(B) Unsuitable
(C) Relevant
(D) Seemly
Ans. (B)

25. The antonym of ‘Judicious’
(A) Unequal
(B) Unlawful
(C) Impure
(D) Indiscrect
Ans. (D)

26. The antonym of ‘Spread’
(A) Agitate
(B) Diffuse
(C) Feast
(D) Conceal
Ans. (D)

27. The antonym of ‘Ancestors’
(A) Supporters
(B) Disciples
(C) Followers
(D) Descendants
Ans. (D)

28. The antonym of ‘Universal’
(A) Global
(B) Miniature
(C) Regional
(D) Subsidiary
Ans. (C)

29. The antonym of ‘Mitigate’
(A) Stagnate
(B) Aggravate
(C) Suffer
(D) Instigate
Ans. (B)

30. The antonym of ‘Eclipse’
(A) Shine
(B) Enlarge
(C) Conceal
(D) Gleam
Ans. (B)

31. The antonym of ‘Vital’
(A) Crucial
(B) Integral
(C) Unimportant
(D) Necessary
Ans. (C)

32. The antonym of ‘Criticise’
(A) Judge
(B) Appreciate
(C) Denounce
(D) Analyse
Ans. (B)

33. The antonym of ‘Harmony’
(A) Consensus
(B) Amicability
(C) Discord
(D) Peace
Ans. (C)

34. The antonym of ‘Amnesty’
(A) Hostility
(B) Punishment
(C) Immunity
(D) Acquittal
Ans. (B)

35. The antonym of ‘Secular’
(A) Corrupt
(B) Religious
(C) Profane
(D) Immoral
Ans. (B)

36. The antonym of ‘Seldom’
(A) Rerely
(B) Hardly
(C) Often
(D) Never
Ans. (C)

37. The antonym of ‘Establish’
(A) Determine
(B) Uproot
(C) Show
(D) Decree
Ans. (B)

38. The antonym of ‘Keen’
(A) Dull
(B) Rogue
(C) Ardent
(D) Shrewd
Ans. (A)

39. The antonym of ‘Urban
(A) City
(B) Town
(C) Metropolitan
(D) Rural
Ans. (D)

40. The antonym of ‘Sympathy’
(A) Pity
(B) Empathy
(C) Abhorrence
(D) Apathy
Ans. (D)

41. The antonym of ‘Virtue’
(A) Vice
(B) Quality
(C) Asset
(D) Purity
Ans. (A)

42. The antonym of ‘Boost’
(A) Wax
(B) Hike
(C) Hinder
(D) Rebuke
Ans. (C)

43. The antonym of ‘Thrift
(A) Purchase
(B) Gain
(C) Waste
(D) Invest
Ans. (C)

44. The antonym of ‘Worried’
(A) Untroubled
B) Upset
(C) Afraid
(D) Anxious
Ans. (A)

45. The antonym of ‘Bliss’
(A) Euphoria
(B) Sorrow
(C) Elation
(D) Beatitude
Ans. (B)

46. The antonym of ‘Bashful’
(A) Sheepish
(B) Chaste
(C) Coy
(D) Confident
Ans. (D)

47. The antonym of ‘Acute
(A) Dull
(B) Sensitive
(C) Critical
(D) Sharp
Ans. (A)

48. The antonym of ‘Nervous’
(A) Bold
(B) Doubtful
(C) Timid
(D) Shrewish
Ans. (A)

49. The antonym of ‘Miserly’
(A) Abject
(B) Splendid
(C) Close
(D) Generous
Ans. (D)

50. The antonym of ‘Delete
(A) Impound
(B) Insert
(C) Inspire
(D) Injure
Ans. (B)

51. The antonym of ‘Voluntary
(A) Ordered
(B) Alternative
(C) Compulsory
(D) Optional
Ans. (C)

52. The antonym of ‘Roughly
(A) Exactly
(B) Partially
(C) Pointedly
(D) Never
Ans. (A)

53. The antonym of ‘Seldom’
(A) Rarely
(B) Scarcely
(C) Often
(D) Never
Ans. (C)

54. The antonym of ‘Attack’
(A) Advance
(B) Rush
(C) Strike
(D) Defend
Ans. (D)

55. The antonym of ‘Extravagant
(A) Profuse
(B) Miser
(C) Kind
(D) Seller
Ans. (B)

56. The antonym of ‘Rarely
(A) Seldom
(B) Daily
(C) Never
(D) Used to
Ans. (B)

57. The antonym of ‘Base’
(A) Noble
(B) Happy
(C) Courageous
(D) Carefully
Ans. (D)

58. The antonym of ‘Adversity_
(A) Advantage
(B) Crunch
(C) High
(D) Suitable
Ans. (A)

59. The antonym of ‘Strict’
(A) Lenient
(B) Below
(C) Down
(D) Firm
Ans. (A)

60. The antonym of ‘Ignorance
(A) Innocence
(B) Darkness
(C) Incapacity
(D) Knowledge
Ans. (D)

61. The antonym of ‘Scatter’
(A) Care
(B) Suitable
(C) Gather
(D) Litter
Ans. (C)

62. The antonym of ‘Timid’
(A) Bold
(B) Shy
(C) Clever
(D) Wise
Ans. (A)

63. The antonym of ‘Abandon’–
(A) Leave
(B) Resign
(C) Renounce
(D) Adopt
Ans. (D)

64. The antonym of ‘Abuse’
(A) Ill-treat
(B) Damage
(C) Praise
(D) Destroy
Ans. (C)

65. The antonym of ‘Accurate
(A) Precise
(B) Deceptive
(C) Particular
(D) Certain
Ans. (B)

66. The antonym of ‘Combination
(A) Detachment
(B) Unite
(C) Extortion
(D) Gathering
Ans. (A)

67. The antonym of ‘Consider’
(A) Ignore
(B) Grant
(C) Inspect
(D) Formal
Ans. (A)

68. The antonym of ‘Negligent’
(A) Careful
(B) Careless
(C) Sloppy
(D) Attitude
Ans. (A)

69. The antonym of ‘Hesitation –
(A) Certaintly
(B) Confusion
(C) Attention
(D) Bold
Ans. (A)

70. The antonym of ‘Punish’–
(A) Discipline
(B) Reward
(C) Advance
(D) Chasten
Ans. (B)

71. The antonym of ‘Credible’
(A) Unchangeable
(B) Unpopular
(C) Unbelievable
(D) Invincible
Ans. (C)

72. The antonym of ‘Fixed’
(A) Affixed
(B) Scheduled
(C) Undecided
(D) Attached
Ans. (C)

73. The antonym of ‘Gloomy
(A) Devotional
(B) Rejoicing
(C) Stainless
(D) Dim
Ans. (B)

74. The antonym of ‘Unique’
(A) Rare
(B) Different
(C) Common
(D) Solo
Ans. (C)

75. The antonym of ‘Myth –
(A) Tale
(B) Fact
(C) Fiction
(D) Vision
Ans. (B)

76. The antonym of ‘Nasty
(A) Noisy
(B) Clean
(C) Dirty
(D) Foul
Ans. (B)

77. The antonym of ‘Normal’
(A) Rival
(B) Enemy
(C) Pal
(D) Abnormal
Ans. (D)

78. The antonym of ‘Permit’
(A) Give
(B) Forbid
(C) Allow
(D) Preserve
Ans. (B)

79. The antonym of ‘Proficient
(A) Clumsy
(B) Managed
(C) Spiritual
(D) Fruitful
Ans. (A)

80. The antonym of ‘Rational’
(A) Ironic
(B) Saintly
(C) Insane
(D) Moral
Ans. (C)

81. The antonym of ‘Rigid’
(A) Hard
(B) Toxic
(C) Strong
(D) Flexible
Ans. (D)

82. The antonym of ‘Hale
(A) Freak
(B) Jealous
(C) Weak
(D) Valour
Ans. (C)

83. The antonym of ‘Magnify’
(A) Reduce
(B) Induce
(C) Produce
(D) Destroy
Ans. (A)

84. The antonym of ‘Melodious’
(A) Agreeable
(B) Enemy
(C) Harsh
(D) Innovative
Ans. (C)

85. The antonym of ‘Severe’
(A) Harsh
(B) Mild
(C) Strict
(D) Relentless
Ans. (B)

86. The antonym of ‘Shabby’
(A) Bleak
(B) Mean
(C) Poor
(D) Wealthy
Ans. (D)

87. The antonym of ‘Timid
(A) Thirsty
(B) Sharp
(C) Courageous
(D) Broad-minded
Ans. (C)

88. The antonym of ‘Trivial_
(A) Serious
(B) Petty
(C) Calm
(D) Dainty
Ans. (A)

89. The antonym of ‘Wit’
(A) Satire
(B) Seriousness
(C) Wise
(D) Homorous
Ans. (B)

90. The antonym of ‘Zeal
(A) Passion
(B) Enthusiasm
(C) Splendor
(D) Apathy
Ans. (D)

91. The antonym of ‘Examine’
(A) Inspect
(B) Ignore
(C) Analyse
(D) Probe
Ans. (B)

92. The antonym of ‘Fixed’
(A) Established
(B) Confirmed
(C) Undecided
(D) Immobile
Ans. (C)

93. The antonym of ‘Furious’
(A) Calm
(B) Crazy
(C) Angry
(D) Violent
Ans. (A)

94. The antonym of ‘Knowledge
(A) Awareness
(B) Ignorance
(C) Wisdom
(D) Learning
Ans. (B)

95. The antonym of ‘Living’
(A) Existence
(B) Persisting
(C) Lifeless
(D) Livelihood
Ans. (C)

96. The antonym of ‘Moisture’
(A) Wetness
(B) Dryness
(C) Dampness
(D) Roughness
Ans. (B)

97. The antonym of ‘Quit’
(A) Remain
(B) Depart
(C) Leave
(D) Abandon
Ans. (A)

98. The antonym of ‘Rarely’
(A) Hardly
(B) Frequently
(C) Definitely
(D) Absolutely
Ans. (B)

99. The antonym of ‘Save’
(A) Spend
(B) Protect
(C) Beat
(D) Help
Ans. (A)

100. The antonym of ‘Serious’
(A) Thoughtful
(B) Insincere
(C) Sad
(D) Funny
Ans. (D)


दोस्तों के साथ शेयर करें

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!